Japonski žele iz azuki fižola (jap. mizuyokan)

atraktiven in okusen fižolov žele, katerega okus spominja na kuhane kostanje

sarabande  Izvor: Japonska
Japonski žele iz azuki fižola (jap. mizuyokan)
    sladice: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 4+ ur 4+ ur
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: Za 15 do 20 oseb

500 g azuki fižola

2 jušni žlici tekočega medu

20 g agar agarja

voda

nastrgana lupinica 1 neškropljene pomaranče

Postopek

Fižol preberemo, operemo, odcedimo in čez noč namakamo v vodi.

Naslednji dan vodo odlijemo in fižolu dodamo toliko vode, da je komaj pokrit. Na srednje močnem ognju kuhamo fižol, dokler ni mehak. Po potrebi prilijemo še vode, med kuhanjem občasno premešamo. Fižol je kuhan, ko zrna lahko brez občutnega upora stremo med prstoma. Odcedimo in pustimo, da se nekoliko ohladi (naj bo topel).

Skuhan fižol večkrat prepasiramo (dvakrat ali trikrat bo dovolj). Med drugim in tretjim pasiranjem fižolovi pasti dodajmo malo vode, da olajšamo pasiranje in izločanje barve. Namen pasiranja je, da dobimo grobo fižolovo pasto, ki vsebuje vse razen fižolovih kožic. Ostanke kožic zavržemo.

Grobo fižolovo pasto sedaj prestavimo v gazo (lahko uporabimo tetra plenico) in iz nje iztisnemo vso tekočino. V gazi bomo imeli fižolovo pasto, ki bo precej suha. Prestavimo jo v skledo, prilijemo toliko tople vode, da postane spet tekoča in jo pretisnemo skozi čim bolj gosto cedilo. Gostljato tekočino, ki bo vsebovala najfinejše delce fižola (fina pasta) prestrežemo v kozico. Kar ostane v cedilu zavržemo ali uporabimo v kakšni drugi jedi (fižolova juha).

K fini pasti dodamo med, premešamo in na blagem ognju med mešanjem segrevamo, da se sestavine dobro premešajo. Odstavimo.

V drugi posodici namakamo agar agar v približno 0,5 l mrzle vode približno pol ure, oziroma dokler se ne napne. Potem vsebino kozice segrevamo, dokler se ves agar agar ne stopi. V kozico s pretisnjenim fižolom dodamo stopljen agar agar. Med mešanjem segrevamo na nizki temperaturi, da se vse sestavine enakomerno premešajo (ne sme biti grudic). Odstavimo in pustimo, da se nekoliko ohladi v kozici.

Vsebino kozice vlijemo v rahlo namaščen model poljubne oblike in počakamo, da se žele strdi. Narežemo na poljubno velike kose, oziroma oblike ali vzamemo iz modelčkov, okrasimo in ponudimo s skodelico japonskega zelenega čaja.


Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

perpetua  

kuha že od: 11.10.2008

Št. objav: 338

Objavljeno 19.11.2010 ob 9:33

Vesel

To pa je nekaj posebnega!

2 vprašanji:

- kje kupiš azuki fižol? (prvič slišim zanj)

- sigurno dodaš agarju pol litra vode? (veliko se mi zdi)

Hvala!

sarabande  

kuha že od: 1.5.2002

Št. objav: 879

Objavljeno 19.11.2010 ob 10:20

perpetua, glede azuki fižola ali rdeče soje, kot mu nekateri pravijo, sem vam poslal zasebno sporočilo, da ne delam reklame tukaj. Glede agarja sem res dodal pol litra vode, sprva sem dal manj, ampak je zadeva bila pregosta.

rimljanka  

kuha že od: 14.2.2005

Št. objav: 17785

Objavljeno 19.11.2010 ob 10:26

Vesel

Glede na mnenje moje kolegice, ki ima kar nekaj izkušenj z agarjem, resda ne v kihinji, pride to malo več kot 2% agar, kar je še vedno precej trdo, vsekakor pa ne zelo trdo. Sama poznam 3% agar in vem, kako je trd, vsekakor bolj kot žele na kakšni sadni torti.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.