Bakala torta

polenovka, dobra tudi mrzla

mišzmoke  Izvor: Italija
    morska hrana: ribe
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 2 uri 2 uri
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Testo:

12 g svežega kvasa

150 g moke

100 g kuhanega, pretlačenega krompirja

ščep soli

mlačna voda za kvasec

Nadev:

4 šalotke (spomladi mlada čebula)

1 večji strok česna

3 manjša stebla zelene

šopek svežega drobnjaka (ali strok česna več)

500 g nasoljene polenovke (predpriprava, glej opombe)

sol

poper

olivno olje

2 žlici krušnih drobtin

1 file sardelic v olju

1 žlička narezanih kaper

1 žlička sesekljanega peteršilja

250 g mleka

Postopek

Naredimo kvasec: v skodelico mlačne vode (približno 10 cl) razdrobimo kvas, premešamo, pokrijemo in pustimo stati nekaj minut, toliko, da začnejo delovati kvasovke (cca. 10 minut).

V mešalnik damo presejano moko, ščep soli, krompir in kvasec. Mešamo približno pol minute, dokler ne nastane enotna zmes (kepa). Testo na pomokani deski gnetemo vsaj še 10 minut, nato ga damo v naoljeno posodo (ne kovinsko) in pokrijemo s prozorno folijo. Na sobni temperaturi pustimo vzhajati približno 1 uro, oziroma, da podvoji svojo velikost in se lotimo nadeva.

V ponev damo olivno olje, narezano čebulo, česen in ščep soli, segrejemo ter pražimo nekaj minut. Dodamo narezana stebla zelene (z nekaj lističi), dušimo do mehkega. Posujemo z nasekljanim drobnjakom in na kose narezano polenovko, popramo, premešamo in odstavimo z ognja ali elektrike:) Po želji lahko tudi solimo, a previdno, polenovka je kar precej slana. V posodici zmešamo nasekljan file, kapre, peteršilj in mleko. Tudi tu previdno s soljo!

Testo damo v naoljen in pomokan tortni model (npr.24 cm), ga s prsti raztegnemo približno do polovice višine roba, potresemo z drobtinami, napolnimo s polenovkino zmesjo in prelijemo z mlečno mešanico. V pečici, predhodno segreti na 180 stopinj, pečemo približno 35-40 minut. Po končani peki pustimo v modelu nekaj minut pokrito z vlažno krpo, nato postrežemo. Dobro je tudi mlačno ali mrzlo. Veliko besed za malo dela :) Pa dober tek!


Opombe

Namesto nasoljene polenovke ("bakala") lahko uporabimo posušeno ("štokfiš"). V vsakem primeru predpriprava terja nekaj potrpljenja.

Razsoljevanje : polenovko daš v posodo (ne kovinsko) in jo postaviš pod tekočo vodo za dva dni, če za to nimaš možnosti, pa v posodi pogosto menjaj vodo.

Rehidracija: polenovko z lesenim ročajem kuhalnice dobro potolci, a ne poškoduj kože, nato pa ponovi postopek kot pri razsoljevanju, morda pusti še kakšen dan več,vsekakor mora potrojiti svojo velikost.

Obstaja še tretji način: imaš srečo in jo kupiš v trgovini že razsoljeno :)

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

hedonist  

kuha že od: 26.6.2008

Št. objav: 5047

Objavljeno 13.10.2010 ob 12:18

Super recept kolegica Mišzmoke, navdušujoč saj ponavadi in sploh če delam polenovko naredim klasično s krompirjem in blitvo, namaz na belo ne obvladam preveč, sej ga naredim ampak mi je kupljeni boljši tole pa je nova perspektiva in je po receptu sodeč hudo okusna. Imam pa vprašanje, videl sem , da se dobi tudi sveža polenovka torej ne posušena in tudi ne nasoljena. Bi šlo tudi iz sveže ?

Hvala za recept in mislim, da se ga bom lotil zelo kmalu.

lp

mišzmoke  

kuha že od: 28.8.2010

Št. objav: 4526

Objavljeno 13.10.2010 ob 13:21

Vesel

Prosim, kolega hedonist, me veseli! Ja, tudi s svežo je dobro, preverjeno, le malo več soli je potrebno in kakšno minutko prepraži. Pa veliko užitkov!

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.