Špageti s sirovo omako

okusni špageti s sirovo omako

    omake: tople
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura in pol 1 ura 30 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

375 g špagetov

200 g gorgonzole

250 g rikote

20 g masla

3 dl sladke smetane

1 steblo belušne zelene

sol

črni poper v zrnu

Postopek

V loncu pristavimo in zavremo vodo za kuhanje testenin.

Gorgonzolo narežemo na majhne kockice. Belušno zeleno olupimo in drobno narežemo.

Krop za kuhanje testenin posolimo, potem vanj stresemo testenine, ki jih skuhamo na zob. V ponvi segrejemo maslo, na katerega stresemo narezano zeleno. Med mešanjem jo počasi pražimo 2 minuti. Rikoto gladko razmešamo. Zeleno zalijemo s sladko smetano. Dodamo nakockano gorgonzolo, rikoto in sveže mlet črni poper, zavremo in med mešanjem počasi kuhljamo 1 minuto. Kuhane testenine odcedimo. Odcejene testenine razdelimo na segrete krožnike. Prelijemo jih z omako in nemudoma ponudimo. Špageti s sirovo omako ali špageti z gorgonzolo in rikoto so lahko topla predjed, priloga ali samostojna jed. Za odtenek pikantnejšo jed pripravimo, če gorgonzolo nadomestimo ali kombiniramo z rokforom.

Rikoto lahko za silo nadomestimo s skuto ali s pretlačenim čvrstim sojinim sirom


Opombe

Špageti so dolge, trde niti (ital. spago; nit, žica, vrvica). Najbolj univerzalni so št. 5.

Včasih so vodi za kuhanje testenin dodali nekaj žlic olja, da se testenine med kuhanjem niso sprijele. Vendar ima ta zvijača tudi neželeni učinek: olje zamaši pore v testeninah, zaradi česar se jih omaka težje oprime. Sprijemanje testenin preprečimo tako, da jih prvih 15 sekund v kropu dinamično mešamo.

■ Čas kuhanja testenin, naveden pri posameznem receptu ali na embalaži, je približen. Zato proti koncu kuhanja vedno nekajkrat preverimo, če so testenine že kuhane. Seveda na zob. Čas kuhanja testenin je namreč odvisen od kakovosti testenin, letnega časa, sestave vode in celo nadmorske višine kraja, kjer kuhamo.

■ Testenine vedno kuhamo v veliki količini vode. Za 500 gramov testenin, ki običajno zadostujejo za 4 do 6 porcij, pristavimo 6 do 7 litrov vode. Če kuhamo testenine v manjši količini vode, se sprijemajo ter zadržijo vonj po moki.

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.