Potica stare mame

zelo rahla orehova potica po družinskem receptu - nadev je lahko tudi pehtranov

kuku  Izvor: Slovenija, Suhadole
Potica stare mame
    sladice: potice
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 3 ure 3 ure
  •  
  • Zanimivosti

Danes je v peki pehtranova. Za Veliko Noč pa je bila orehova. Vsaka hiša v Sloveniji ima seveda svoj recept za potico. In naša je najboljša, vsak misli zase. Pa naj bo tako! Za primerjavo pa včasih pokukukajmo še k sosedom. Da se utrdimo v svojem prepričanju. Pa veliko uspeha, četudi se bo kdaj prismodilo.

Sestavine

10 dag masla za testo

4 žlice sladkorja

2 rumenjaka

2 žlici olja

1/4 litra mleka (po občutku)

2 žlici ruma

30 dag mehke, 20 dag ostre moke

kvas

pecilni prašek

malo soli

Nadev:

40 dag orehov

beljaki

6 žlic sladkorja

1,5 dl vročega mleka

drobtine

2 dl kisle smetane

cimet

Po okusu rozine

Postopek

Razmehčamo sestavine na toplem. Kvas vzhajamo. Med moko stresemo pecilni prašek, nato v posodi zamesimo testo z vsemi sestavinami. Če mesimo ročno, si pomagamo s kuhalnico in testo obdelujemo, dokler se ne neha prijemati. Pokritega damo na toplo za 10 minut, rahlo ročno pregnetemo in damo vzhajati še za 1/2 ure. Med tem pripravimo nadev. Orehe zmeljemo, pripravimo sneg s 3 žlicami sladkorja. Orehe poparimo z mlekom, dodamo 1 - 2 dl popraženih drobtin, sladkor, kislo smetano in sneg ter rahlo premešamo.

Razvlečemo in razvaljamo testo, namažemo z nadevom in tesno zvijemo. Testeno kačo potegnemo in previdno preložimo v lončeni modul za potico, ki smo ga prej namazali z maslom. Konce lahko odrežemo za šarkelj, ki ga pečemo ob potici in je pripravljen za pokušino takoj ko pečen. Prebodemo z vilicami in vzhajamo 3/4 ure. Pečemo na 240 stopinjah 15 minut, na 220 stopinj 15 minut, na 200 15 minut in 180 15 minut. Vse skupaj dobro uro. V lončeni peči seveda temperatura uravnava sama. Če se po vrhu začne smoditi, pokrijemo s peki papirjem ali z alu folijo.


Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

teta torta  

kuha že od: 6.9.2005

Št. objav: 1268

Objavljeno 15.1.2010 ob 11:36

Kuku, a si res čisto prepričan, da je razmerje med moko in mlekom pravilno (pol kg moke in pol litra mleka)? Po mojih izkušnjah je na 1 kg moke približno pol litra mleka. Saj količine pri kvašenem testu niso tako natančne (odvisno od moke itd.), se mi pa zdi, da je pri tebi mleka vendarle preveč. Daj, preveri!

kuku  

kuha že od: 5.1.2010

Št. objav: 4

Objavljeno 5.2.2010 ob 22:50

Zelo vesel

Nisem čisto prepričan, sem pa kar precej. Potice sicer že dolgo nisem pekel, zgornji recept je zapisan ob gledanju mojstrice. Bom vseeno preveril. Po mojih izkušnjah - zadnje čase pečem kruh - je za dobro kvašeno testo pomembno, da testo ni presuho. Pa pazi, zgornji recept ima minimalno jajc! Testo, ko je spečeno, je še čisto belo, to pa tudi doda k temu, da je okus daleč od pustega. Nasprotno, zelo je sočen. Pri zgornjem receptu sem pozabil še dodati, da ponavadi ostane kakih 30 cm zvitka za potico, ki se ga odreže in speče poleg v posodi za kolač. Tisto se potem poje takoj, ko je pečeno (da glavna potica lahko malo počije, pokrita z rjuho). Sicer pa tako redko dočaka, da se čisto ohladi. Je najboljša prvi dan.

kuku  

kuha že od: 5.1.2010

Št. objav: 4

Objavljeno 25.3.2016 ob 21:19

Draga teta torta. Se opravicujem za aroganco. Imela si cisto prav. Mleka je dovolj do cetrt litra. Sem popravil v receptu. Ce ga je kdo preizkusil pa naj mi prosim poroca. Veliko uzitkov zelim!

Bojanka65  

kuha že od: 23.12.2022

Št. objav: 1

Objavljeno 23.12.2022 ob 20:59

Zelo vesel

Potica po tej recepturi je presegla vsa pricakovanja. Prvic sem v nadevu uporabila tudi kislo smetano in moram reci, da se odlicno poda. Se vnuki, ki sicer niso obozevalci potice so bili navduseni. Prioporocam!

kuku  

kuha že od: 5.1.2010

Št. objav: 4

Objavljeno 24.12.2022 ob 18:50

Draga Bojanka!

Super da si preizkusila recept. Stara mama je zdaj žal že pokojna. Družinsko tradicijo pa se še ohranja. Prizadevamo si zadeti tisti pravi okus, sočnost in hrustljavo. Da ne omenjam, da je pri pripravi nadeva važno, da ga nekaj ostane v posodi, da otroci postrgajo in se posladkali že vnaprej.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.