Panna Cotta z okusom vanilije

preprosta in okusna sladica...

strastna  Izvor: Italija
    sladice: pudingi
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 30 minut 30 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: Za 4 osebe

650 ml sladke smetane, ki jo boste uporabili za kuhanje

250 ml sladke smetane, ki jo boste uporabili za stepanje

4 listi želatine

iztisnjen sok 2 limon

nastrgana lupina 2 limon

100 g sladkorja z aromo vanilje (vanilin sladkor)

250 ml vode, smetane ali mleka ( odvisno od okusa )

Postopek

1. korak: V primerno posodo za kuhanje vlijemo 650 ml sladke smetane in ji dodamo naribano limonino lupino, limonin sok in sladkor. Zmes dobro premešamo z metlico za mešanje, da zmes postane homogena (da se sestavine enakomerno razporedijo po posodi). Zmes se bo nekoliko strdila zaradi reakcije med limono in smetano.

2. korak: Postavimo posodo na štedilnik in na zmerni jakosti kuhamo zmes. Neprestano mešamo. Ne pustimo, da zmes zavre, normalno pa je, da nekoliko naraste. Preden zmes zavre, jo odstavimo iz štedilnika.

3. korak: Liste želatine raztopimo v skodelici vode. V nekaj minutah se bodo listi zrahljali. Dodamo jih še vroči zmesi in mešamo dobro minuto, da se lističi poenotijo z zmesjo.

4. korak: Stepemo sladko smetano (250 ml) z električnim mešalnikom v dovolj veliki skledi. Vanjo bo namreč kasneje prišla še zmes, ki smo jo kuhali. Stepamo, dokler ne postane smetana trda.

5. korak: Na začetku dodamo le nekaj (približno ¼ mase) skuhane zmesi v skledo in dobro premešamo z metlico za mešanje. Kasneje postopoma dodajamo preostanek kuhane zmesi v posodo in vseskozi mešamo. Končna zmes mora biti homogena. V njej ne sme biti več grudic stepene smetane.

6. korak: V 4 skledice ali kozarce za serviranje z zajemalko vlijemo zmes. Druga možnost je, da vso kremo vlijemo v primerno velik model in sladico razrežemo pred serviranjem. Postavimo v hladilnik za 6-8 ur, da se sladica primerno strdi in ohladi.

7. korak: Serviranje je vsaj tako pomembno kot priprava. Čez sladico polijemo naš priljubljen preliv in jo okrasimo s svežim sadjem (npr. jagode in maline). Če sladice ne bodo jedli otroci, ji lahko dodamo tudi kanček priljubljene alkohole pijače.


Opombe

Uporabite bio limono, saj se v lupini cenenih limon skrivajo pesticidi in insekticidi, ki se s kuhanjem ne uničijo. Bio limone so nedvomno bolj zdrava izbira.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

kozamurnik

Št. objav: 2311

Objavljeno 3.12.2009 ob 22:19

Lepo opisano in tudi zelo vabljivo zgleda, ampak ali ne prevlada okus limon in ne vanilije?

Gre morda za napako ali gre res toliko soka in lupnice ?

strastna  

kuha že od: 1.11.2009

Št. objav: 4

Objavljeno 3.12.2009 ob 23:56

To je originalni recept družine, katera ima v lasti verigo slaščičaren v Italiji. Ko mi je teta posredovala ta recept sem tudi jaz mislila, da gre za napako v količini. Naredila sem jo z znatno manjso količino limone. Bilo je presladko, nekaj je manjkalo. Naslednjič sem naredila po tem receptu in okus je bil polnejši, ravno pravo razmerje sladkorja in limone. Okus vanilije še vedno prevlada, samo, da ni tako zelo izrazit.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.