Majeva slivova marmelada

marmelada s koščki sliv z zelo malo sladkorja in brez umetnih dodatkov (po receptu stare mame :-))

metodac  Izvor: Slovenija
    ozimnica: sladki shranki
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 4+ ur 4+ ur
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

6 kg zelo zrelih sliv (=brez koščic cca. 5 kg)

50 do 70 dag sladkorja (odvisno od tega, kako sladke so slive)

cca. 12 kozarčkov za vlaganje po 370 ml

po želji malo cimeta za aromo

veliiiiiiko časa, čeprav se marmelada kuha skoraj sama :-)

Postopek

Slive temeljito operemo.

Koščice odstranimo tako, da primemo slivo s palcem in kazalcem (eden od prstov je na mestu, kjer je bil pecelj, drugi na nasprotni strani) in z občutkom stisnemo, da sliva vzdolžno poči. Koščico odstranimo, sadež pa pustimo v enem kosu.

Slive zatem potresemo s sladkorjem (pri nas uporabljamo rjavega, seveda pa je lahko beli), premešamo in jih pustimo stati pokrite v posodi čez noč (oziroma vsaj 12 ur), da spustijo sok.

Naslednji dan sadje s sokom vred na zmernem ognju počasi zavremo, pri tem večkrat premešamo. Zdaj po občutku dodamo cimet za aromo, če želimo. Zatem zmanjšamo temperaturo na minimum, da marmelada le zelo na rahlo vre.

In tako se začne čarobni proces čakanja in občasnega mešanja... ki traja in traja, po mojih izkušnjah okrog 5 ur, lahko pa tudi dlje. Kako vemo, da je marmelada kuhana? Stara mama je rekla: takrat, ko se pozna za kuhalnico v marmeladi sled :-)

Ko je marmelada kuhana, jo nadevamo v kozarčke, zapremo in postavimo na pokrovčke. Tako se naredi vakuum, marmelada pa je kljub malo sladkorja in nič želirnega sredstva uporabna dolgo (zagotovo do naslednjega kuhanja ozimnice).


Opombe

Iz starih receptov obujena Majeva marmelada je dobila ime po našem štirimesečnem dojenčku, ki jo bo čez nekaj mesecev pridno jedel :-)

Izvrstno se prileže s palačinkami, na kruhu in tudi kar tako, po žlički. Moj dragi pa si jo pridno meša s skuto, namesto tistih kupljenih skut s sadjem (in umetnimi sladili, konzervansi,...).

In še to: resda sem pristaš naravne priprave, a se lahko tudi pri tej marmeladi malo pogoljufa, če slučajno zmanjka časa... Ko so sadeži že mehki in je meso skoraj razpadlo, tako da ostane skoraj samo še lupina, se lahko vmeša Gelfix. To naredite tako, da zmešate 20g praška z dvema žlicama sladkorja in malo ohlajenega soka iz marmelade ter vse na hitro vmešate v marmelado, ki jo zatem za dve minuti na hitro zavrete. Takoj zatem jo nadevate v kozarčke. Je pa tudi pri tem "goljufivem" postopku potrebno marmelado prej kuhati vsaj 3 ure...

Pa dober tek!

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Mic  

kuha že od: 18.3.2007

Št. objav: 197

Objavljeno 22.10.2009 ob 5:53

V čem pa je posebnost te marmelade?

Jaz nimam dobrega občutka, če se hrana kuha in kuha. zato jo naredim v veliko krajšem času in je prav dobra.

Majdina  

kuha že od: 27.9.2007

Št. objav: 281

Objavljeno 22.10.2009 ob 8:02

Že leta tudi jaz kuham marmelado na ta način,od 3 do 4 ure.Poskusila sem tudi na hitro, z dodatkom želirnega sladkorja,a vsem je okus klasično kuhane,bistveno boljši.Verjetno je bilo že veliko govora,kako v hitro pokuhanem sadju ostane več vitaminov,a razni želirni dodatki, so zame večji minus.

Letos sem jo pekla v pečici in je še boljša.Jaz jo mešam s skuto.

alenka5  

kuha že od: 24.2.2006

Št. objav: 196

Objavljeno 22.10.2009 ob 8:15

Vsako leto kuham slivovo marmelado oz. đem. Še nikoli je nisem kuhala toliko časa. Tudi ne "pacam" sliv v sladkorju ampak jih kuham cca. 1. uro brez sladkorja, nato dodam sladkor (cca 20 dag na 1 kg sliv) in kuham še 2 uri. Vročo nadevam v oprane in pasterizirane kozarčke. Tudi pokrovčke prekuham. Marmelada se drži tudi več let (teoretično), praktično pa je zmanjka mnogo pred sezono nvih sliv.

lp

Alenka

Lejla13  

kuha že od: 21.1.2008

Št. objav: 390

Objavljeno 22.10.2009 ob 8:57

Tudi jaz jo letos delam po istem receptu, dodam samo malo ruma in namesto navadnega sladkorja dam fruktozo.Sploh ni primerjave s tisto na hitro z dodatkom želina, tako po okusu kot po izgledu. Je pa čas kuhanja odvisen tudi od zrelosti sliv. Meni se je letos zgostila že v treh urah.

metodac  

kuha že od: 4.2.2009

Št. objav: 31

Objavljeno 22.10.2009 ob 8:59

Mic, to je pač marmelada, v kateri se sadje nekako vleče, poleg tega pa ima res intenziven okus po sadju. Pri nas in naših gostih vedno "zmaga" pred ostalimi. Sicer pa je odločitev vsakega posameznika, kako marmelado pripravi, prednost tega portala je po mojem mnenju prav v tem, da si izbereš recept po svojem okusu.

Osebno pa se strinjam z Majdino, da je okus tako pripravljene marmelade brez dodatkov boljši.

Alenka5, pri naslednji sezoni sliv bom preizkusila še recept, ki ste ga napisali, pa bomo primerjali - zmanjkalo bo zagotovo vseh marmelad

Obilo užitkov v jesenskih dobrotah želim vsem,

Metoda

Majdina  

kuha že od: 27.9.2007

Št. objav: 281

Objavljeno 22.10.2009 ob 9:31

Res je, Lejla13.Čas kuhanja je odvisen,od tega,koliko je sadje zrelo.

Tudi jaz vam želim veliko veselja ob pripravi dobrot in seveda tudi uživanju,le teh.

Majdina

Dani11  

kuha že od: 18.9.2013

Št. objav: 2

Objavljeno 18.9.2013 ob 21:18

pred kratkim sem naredil slivovo marmelado, čez nekaj dni pa se je na njej pojavila plesen, Kaj mislite kaj je vzrok tega. Hvala za vaše mnenje.

polalonca  

kuha že od: 27.10.2010

Št. objav: 58

Objavljeno 23.9.2013 ob 13:58

Verjetno niso bili kozarci, ali pa pokrovčki zadosti sterilizirani. Kozarce steriliziramo tako, da jih najprej dobro operemo in osušimo, nato pa za 30 minut postavimo v vročo pečico, katera naj ima približno 100° C.

Pokrovčke pa prekuhamo v vodi in jaz preden jih zaprem jih splaknem z žganjem,... Škoda za marmelado

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.