Zelenjavno ribji polpeti po moje

zelenjavno tunini polpeti s pirino moko in ovsenimi kosmiči, pečeni ali na kokosovi masti ali pa na peki papirju v pečici

    morska hrana: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura 1 ura
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 16 kosov (odvisno od velikosti polpetov)

2 konzervi tune v lastnem soku (185 g x 2)

1/2 srednje velike bučke (zucchini)

1 srednje velika čebula

2 velika ali 3 manjši stroki česna

1 srednje velik korenček

1 srednje velika paprika

(po želji lahko tudi košček mehkega tofuja - tistega, ki se ga da zdrobiti in uporabiti za namaze, cca. 80 g)

2 - 3 žlice ovsenih kosmičev

1 jajce (razžvrkljano)

1 - 2 žlici pirine moke

sol

peteršilj

bazilika

timijan (in ostale začimbe po okusu)

Postopek

Na strgalnik na najmanjše koščke nastrgamo polovico bučke, jo solimo in pustimo stati 15 minut, da spusti odvečno vodo. Nato bučke ožamemo. Drobno naribamo tudi korenček in papriko (olup ponavadi ostane). Na drobno sesekljamo čebulo in jo prepražimo na kokosovi masti, ob koncu ji dodamo še strt česen in pražimo le tako dolgo, da prijetno zadiši. Odstavimo.

V večji posodi zmešamo dve pločevinki tune (sok odlijemo), naribane bučke, korenček in papriko, prepraženo čebulo in česen in solimo. Nato dodamo razžvrkljano jajce in glede na "mokroto" (masa ne sme biti suha), dodamo ovsene kosmiče (2 žlici ali manj, odvisno od količine) in 1 žlico pirine moke in začimbe (malo bazilike, žlica sesekljanega peteršilja, nekaj lističev timijana...). Vse skupaj naj počiva približno pol ure, da se pira in kosmiči napihnejo. Masa ne sme biti suha. Lahko je precej vlažna, paziti je treba le, da se dajo oblikovati polpetki (ti namreč ne smejo razpasti). Polpetke položimo na peki papir in pečemo v električni pečici pri 200 stopinjah cca. 15 minut na vsaki strani, oziroma dokler niso lepo zapečeni. Ocvremo pa jih lahko tudi v ponvi na kokosovem maslu (kokosova mast).


Opombe

Zraven se odlično prileže brokolijev pire: skuhajte brokoli, odlijte vodo, dodajte 1/4 kavne skodelice mleka (ali 1/3, odvisno od količine brokolija), eno žlico olivnega olja, sol in 2 stroka česna (stisnjenega ali drobno sesekljanega). Zmes pretlačite s paličnim mešalnikom.

Masi za polpetke lahko dodate tudi tofu.

Ocvrti polpetki so za razliko od pečenih v pečici malce bolj sočni. Zaradi tega je lahko masa za peko v pečici malce bolj mokra kot za cvrenje v ponvi.

Če nimate pirine moke, jo lahko izpustite in nadomestite z več ovsenimi kosmiči.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.