božič,novo leto,velika noč,pečenje,sladice

Hitra potica

mini potičke brez vzhajanja, ki so prej pecivo kot potica (zaradi velikosti)

Hitra potica
    sladice: potice
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura 1 ura
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Testo za tri potičke:

30 dag moke

9 dag masla

9 dag margarine

1 celo jajce in 2 rumenjaka

4 dag sladkorja

2 dag kvasa

2 mali žlički kisle smetane (ne zvrhani)

1 vanilijev sladkor

ščep soli

lupinica ene limone

Nadev za tri potičke:

25 dag mletih orehov

1 dl mrzlega mleka

18 dag sladkorja

sneg dveh beljakov

2 žlici ruma

1 vanilijev sladkor

Postopek

Najprej naredimo nadev: v posodi zmešamo orehe, sladkor in vanilijev sladkor. Dodamo mleko, rum in sneg beljakov ter narahlo, a temeljito premešamo.

Nato zamesimo testo: v posodi zmešamo moko, sol, sladkor, vanilijev sladkor in limonino lupinico. Dodamo stopljeno maslo in margarino, vendar pazimo, da nista vroča, saj bi drugače beljakovine v jajcih zakrknile. Dodamo jajce in rumenjaka, kvas in kislo smetano. Hitro zamesimo testo in ga razdelimo na tri enake dele. Vsak del testa razvaljamo in takoj namažemo z nadevom in zvijemo kot pravo potico. Ker je testo kar precej mastno, se da razvaljati kar brez pomokanja površine.

Ko so vse potičke v pekaču (na peki papirju) jih damo v pečico, predhodno ogreto na 50 stopinj. Pečemo 10 minut. Nato zvišamo temperaturo pečice na 175 stopinj in pečemo še 30 minut.


Opombe

Naj poudarim, da za testo ne delamo kvasca, ampak enostavno kvas zmešamo z ostalimi sestavinami. Prav tako potice ne vzhajamo. Testo je krhko, zato previdno pri valjanju in zvijanju.

Pa še to: kot je že omenjeno, navedene sestavine zadostujejo za tri mini potičke. Jaz uporabljam pekač dimenzij 40 x 20 cm in če dam peči samo tri, se v pekaču preveč razlezejo in niso ravno podobne potici. Zato naredim dvojno maso in naredim šest potičk. Pet mi jih uspe spraviti v pekač, eno pa narežem kot za "osja gnezda" in jih spečem zraven ostalih.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

buča  

kuha že od: 29.7.2006

Št. objav: 1561

Objavljeno 31.3.2009 ob 15:38

A v pekač 40 x 20 spraviš pet potičk? Zanima me, kako so potem veliki koščki (kot piškot?) Zelo bi mi prav prišla slikca.

Kitanna  

kuha že od: 16.12.2008

Št. objav: 116

Objavljeno 1.4.2009 ob 7:23

Buča živjo. Ja, velikost piškota potem pride. Sej bom zdej enkrat delala tole, pa obljubim da pripnem še slikco. Sicer pa pridejo podobni koščki kot pri receptu Mini potica na hitro. Sem pa pozabla napisat, da se je treba res držati recepture, ker se hitro zgodi da daš preveč masla oz. kisle smetane in potem pride zelo krhko testo in so potem težave z zvijanjem. Tako da bolje da se da malo manj, kot malo več. Se pa splača mal potrudit, ker je res full dobra zadeva. Lp

kepa11  

kuha že od: 20.9.2010

Št. objav: 91

Objavljeno 4.4.2012 ob 7:40

Živjo, bliža se velika noč in rada bi preizkusila kaj novega. Ker nismo veliki ljubitelji "klasične potice", se mi zdi ta "hitra potica" zanimiva zamenjava. Zanima me le, kakšno izpade testo; je trdo in se drobi, kot da bi jedel piškote, ali je bolj "kruhasto"? (upam, da razumete, kaj mislim s tem)

Hvala in lepe praznike vsem!

Kitanna  

kuha že od: 16.12.2008

Št. objav: 116

Objavljeno 6.4.2012 ob 23:11

V bistvu je ta potica kot drobno (čajno) pecivo. Testo je kot piškotno in je zelo krhko, dokler se ne ohladi.

Lp

kepa11  

kuha že od: 20.9.2010

Št. objav: 91

Objavljeno 7.4.2012 ob 7:45

Hvala za odgovor. Bom poizkusila ob drugi priliki, za jutri vseeno ne bi piškotkov... sem pa prepričana, da mora biti dobro.

Lepo praznujte...

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.