Testenine s porom, tuno in topljenim sirom

hitro pripravljena, preprosta jed

Katja D  Izvor: moj recept
Testenine s porom, tuno in topljenim sirom
    testenine
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 15 minut 15 min
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za 3 do 4 osebe

2 majhni pločevinki tune v rastlinskem olju (vsaka 80 g)

1 velik por

5 trikotnikov lahkega topljenega sira Slovenka (vsak 25 g)

žlička Začinke ali pol Knorr kocke z olivnim oljem in zelišči

500 do 600 g testenin

Postopek

Predpriprava:

poru odrežemo temno zelene dele listov (porabimo jih za kakšno drugo jed, npr. za juho). Preostanek pora narežemo na kolobarčke - svetlo zeleni deli naj bodo narezani zelo na tanko, beli deli pa so lahko narezani malo bolj na debelo.

Tuno stresemo iz pločevinke in odcedimo rastlinsko olje. Eno jušno žlico olja prihranimo. Tuno z vilicami zdrobimo na drobne koščke.

Topljeni sir narežemo na drobne koščke.

Priprava:

pristavimo vodo za testenine. Medtem, ko čakamo, da voda za testenine zavre, v ponvi na rastlinskem olju, ki smo ga prihranili pri tuni, na hitro prepražimo por, da se malo zmehča. Zmanjšamo ogenj, dodamo tuno, nekajkrat na hitro premešamo, da se še tuna malo prepraži, in zalijemo s toliko vode, da sta por in tuna z njo povsem pokrita. Dodamo še Začinko oz. polovico Knorr kocke in na pol pokrito dušimo na majhnem ognju. Pazimo, da voda ne povre (po potrebi jo še malo dolijemo).

Tik preden so testenine kuhane, v mešanico pora in tune dodamo še topljeni sir. Ogenj povečamo in dobro mešamo, da se sir povsem raztopi. Če je omaka za naš okus pregosta, dodamo še malo vode.

Omako prelijemo čez kuhane testenine in postrežemo.


Opombe

Običajno uporabim testenine, ki se kuhajo kakšnih 5 minut. Če se testenine kuhajo dalj časa, vmes omako še brez dodanega sira malo odstavim s štedilnika, da se por in tuna ne razkuhata preveč.

Rastlinsko olje, v katerem je tuna, odcedim zato, da pripravljena jed ni preveč mastna. Z istim razlogom uporabim lahek topljeni sir. Če imate radi bolj mastno omako, porabite vso rastlinsko olje, ki je v konzervi. Ravno tako lahko namesto lahkega uporabite polnomastni topljeni sir (npr. Slovenka Special).

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

pekinezka  

kuha že od: 15.8.2008

Št. objav: 86

Objavljeno 6.10.2009 ob 9:21

Vesel

Full dobro, obožujem take jedi, samo namesto te začinke ali vegete ali kaj že dodajate, jaz namesto tega raje dodam kako posušeno baziliko, origano ali kako drugo posušeno ali svežo začimbo.

bombon  

kuha že od: 5.2.2009

Št. objav: 6

Objavljeno 17.1.2012 ob 17:33

Zelo vesel

Odličnoooo!!!

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.