Leskovački čevapčiči

recept, ki mi ga je zaupal prijatelj iz Niša

Šef Sebastjan  Izvor: Srbija
    žar
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 4+ ur 4+ ur
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za 4 osebe

0,5 kg mladega govejega plečeta

0,4 kg mladega govejega vratu

0,1 kg mlade goveje trebuševine

100 g sira-kačkaval

1 čebula

poper po okusu

20 g sol

pekoča paprika v prahu (po želji)

bukova drva ali oglje

rešetkast žar

Postopek

Meso zrežemo na 3 cm velike kocke, ga nasolimo, premešamo in damo v hladilnik za cca. 5-6 ur.

Potem ga takoj zmeljemo na rešetki 8-10 mm, dodamo poper in ponovno dobro premešamo ter ga ponovno postavimo v hladilnik še za 8-12 ur. Meso zmeljemo še na rešetki 3-4 mm, mu dodamo pekočo papriko (če želimo) in poper, v primeru, da masa ni dovolj začinjena. Primešamo še na 3 mm velike kocke zrezan kačkaval, vse dobro premešamo in damo v hladilnik za 2-3 ure. Po tem iz mase pripravimo 10 cm velike svaljke. Svaljke na visoki temperaturi na hitro spečemo na žaru.


Opombe

* pekočo papriko lahko nadomestimo z nepekočo

* čas pečenja ne sme biti predolg, saj postanejo drugače čevapčiči suhi

* v primeru, da nimamo kačkavala, moramo maščobo nadomestiti s cca. 100 g govejega loja, ki ga zmeljemo s preostalim mesom.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

hedonist  

kuha že od: 26.6.2008

Št. objav: 5047

Objavljeno 14.8.2008 ob 16:50

Ja ko gre za žar sem tudi poleg ! Imam pa vprašanje in sicer "meso od svinjskih reber" . A ne pride prevč mastno ? Všeč mi je, da je iz samo ene vrste mesa, svinjina je super kako pa je potem s sočnostjo. Se masi doda kaj vode , morda nekaj vina ali kako drugo tekočino ?

Sicer pa so tam okoli Leskovca in Vranja zagotovo nojboljše dobrote "sa roštilja". Poleg čevapov in pleskavice v somunu so legendarne še vešalice in džulbastije, prava simfonija okusov pa je v Leskovački mučkalici. Zato dragi Šef Sebastjan, reci tvojemu Nišljiji, da ti da še kak recept,ti pa potem nam. Hvaležen ti bom tudi za odgovor. LP

Ognjič  

kuha že od: 18.1.2006

Št. objav: 4732

Objavljeno 15.8.2008 ob 8:36

Sicer se ne bi oglasila, če se ne bi sam nazival z velikim mojstrom in šefom... S takšnim nazivom (če gre za veliko mojstrstvo v kuhinji) bi moral vedeti, da gre v leskovaćki čevap junetina (meso mladih bikov) oz. teletina poleg svinjine (pleče in malo potrebušine), čebula pa ne (gre pa v pleskavico). To pa je copy-past iz "Tajne Leskovaćkog roštilja":

Da pomenemo još i leskovačke ćevapčiće, u pripremljeno meso dodaje se sitno seckan beli luk, tucana paprika (malo ljuta) i biber (u našim kafanama dodaju i crni luk koga u običnim ćevapčićima nema). Leskovački su duži (oko 10 cm i prečnika oko 2 cm, dok su obični oko 7 cm dužine i iste debljine, recimo kao kažiprst).

lisička  

kuha že od: 21.7.2003

Št. objav: 588

Objavljeno 15.8.2008 ob 9:34

Da pristavim "piskrček". Poleg svinjine je v masi tudi govedina. Drugače pa kot je napisala Ognjič.

Sem jedla te čvape v Leskovcu. So sočni, veliki, dobri, mmmmmmm....... Pa notri ni nobene čebule, ampak je poleg, pa še ajvar, pa mogoče še urnebes (opravičeno ime, ko to probaš), zraven pa seveda lepinja. Da prste ližeš še dva dni.

Pri vseh teh stvareh pa seveda ne smeš štet kalorije.

hedonist  

kuha že od: 26.6.2008

Št. objav: 5047

Objavljeno 15.8.2008 ob 10:37

No zdaj sem pa malo zmeden ! A to pomeni, da je recept,ki ga je objavil Šef Sebastjan zgolj slabo prepisan in dejansko neuporaben? No sej, ko berem kar sta napisali Ognjič in pa Lisička mi je res bolj všeč in dobivam slino v usta. Jaz čevape dela vedno sam ,nikoli ne kupim že narejene mase, bom pa zdaj naredil z "tucano "papriko, ki jo sicer obožujem. Šef Sebastjan, ti pa drugič prav prepiši ,saj veš, da vse prečekiramo !! Lp

škarpina  

kuha že od: 3.11.2005

Št. objav: 294

Objavljeno 15.8.2008 ob 18:57

"hedonist", nikar ne bodi zmeden - na internetu je bilo in še sigurno bo kaj pomanjkljivo napisanega oz. "predvsem" prepisanega. Verjemi Ognjičevemu in lisičkinemu okusu za dobrote, jaz pa bi skromno, ker nisem "Šef", dodala mali trik za pripravo dobrih čevapov, pa naj bodo leskovački ali baščaršijski, ki po originalni recepturi ne vsebujejo čebule ali pa čisto navadni čevapi na tvoj način.

Za približno 2 kg na kocke narezanega mesa po tvojem okusu sesekljaj 3 do 4 stroke česna in jih skuhaj v cca 1 dl vode - toliko, da prevre in ohladi. Prelij meso, posoli, dobro premešaj in daj čez noč v hladilnik. Drugi dan meso 2 x zmelji na mesoreznici (če nimaš možnosti, pač kupi mleto meso), dodaj začimbe in dobro premešaj. Pusti počivati še par ur. Nekateri tik pred oblikovanjem in pečenjem mesni masi dodajo še malo sode bikarbone za rahlost. Skrivnost dobrih čevapov je v pripravi mesa, ki mora odstati in se spočiti, da mlečna kislina, ki je sestavni del mesa skupaj s česnovo vodo opravi fermentacijo , da se meso zmehča in dobi tisto značilno aromo in vonj. Želim ti veliko uspeha in dober tek. LP škarpina

Morda pa bo Šef Sebastjan vsem nam razkril še kakšen svoj trik, da dodamo zrnce novosti svojemu znanju.

rimljanka  

kuha že od: 14.2.2005

Št. objav: 17785

Objavljeno 15.8.2008 ob 21:18

Zelo vesel

Jaz sem pa tebe vesela, škarpina. Vesela, da si se oglasila...

Ognjič  

kuha že od: 18.1.2006

Št. objav: 4732

Objavljeno 15.8.2008 ob 22:40

hedonist, vse je OK, pač prijatelj od tega Sebastjana v Nišu dela takšne čevapčiče. Saj tudi v orehovo potico vse sorte dajemo, pa je še vedno orehova potica... Sem se pa ob prebiranju škarpininega posta spomnila, da nekateri v maso curnejo tudi mejčken radenske oz. kakšnih drugih mehurčkov (najbrž iz enakega razloga, kot sodo bikarbono).

hedonist  

kuha že od: 26.6.2008

Št. objav: 5047

Objavljeno 16.8.2008 ob 8:31

Hvala za dodatne nasvete in razlage. To kar je napisala Škarpina o česnovi vodi to je stoposto v redu, sa to dajemo tudi v mesene klobase-pečenice. sploh je ta trik priporočljiv povsod tam, kjer je okus po česnu nujen, ne želimo pa v hrano vnašati samega česna. Razlogov je več eden je ta, da pač ni nekomu prijetno vgrizniti v košček česna, drug pa je tudi (velja za klobase) da česen ponavadi če ni termično obdelam oksidira in postane grde barve (zeleno rumeni oddetnki) kar je seveda moteče. Jaz sode ne bi ravno dajal ker imam pred njo predsodek - je pač to za moj okus preveč kemije, "špric" radenske mi je bolj všeč. Sta pa za moj okus sarajevski in leskovački roštilj na prvem mestu takoj za njima pa dobrote,ki jih lahko ješ v Beogradu na Skadarliji ! Pa tudi na naših piknikih ni slabo ,sam danes je dež in bomo kuhali in jedli kar lepo doma, v kuhinji. ! Lp vsem.

Šef Sebastjan  

kuha že od: 2.8.2006

Št. objav: 8

Objavljeno 18.8.2008 ob 15:07

Samo komentar na vse navedeno zgoraj. Probajte preden komentirate, v Leskovcu ma vsak kuhar svoj recept .

Šef Sebastjan  

kuha že od: 2.8.2006

Št. objav: 8

Objavljeno 18.8.2008 ob 15:11

Ne trdim pa da so najboljši na svetu.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecNikita
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.