Nadevana orada pečena v foliji

sočna orada, ki jo nadevamo in spečemo zavito v foliji

Nadevana orada pečena v foliji
    morska hrana: ribe
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 3 ure 3 ure
  •  3
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za eno osebo

1 orada ali kaka druga riba

10 dag šunke, ki jo ni potrebno kuhati (MIP, Kras...)

5 dag feta sira

5 dag edamca ali kakega drugega sira

5 črnih oliv

3 rezine prešane slanine

Marinada:

1 strok česna

3 vejice peteršilja

0,5 dl belega kisa

3 dl belega vina

olivno olje

limona

Postopek

Orado očistimo - porežemo ji plavuti, odstranimo luske in drobovje. Marinado zmešamo iz zgoraj naštetih sestavin. Orado damo v skledo z marinado. V marinadi jo pustimo 2 uri. V primeru, da marinada v skledi ne pokrije ribe, jo obrnemo. Po dveh urah ribo odcedimo (je ne obrišemo).

Trebušno votlino napolnimo z nadevom. Nadev je sestavljen iz na kocke narezane šunke in obeh sirov. Na koncu damo v trebušno votlino še črne olive in vejico peteršilja. Po potrebi trebuh zašijemo. Nato ribo povijemo s prešano slanino ter jo položimo na večji kos Alu folije, kamor smo prehodno dali malo dišavnic iz marinade ter malo tekočine. Po vrhu ribo pokapljamo z olivnim oljem in dodamo še malo dišavnic. Folijo nato dobro zapremo, da ne izteče sok. Pečemo jo v pečici na 200 stopinj dobre pol ure.


Opombe

Ponudimo jo z rezinami limone, peteršiljevo vejico in na maslu sotiranim krompirjem.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

kruhy  

kuha že od: 15.3.2007

Št. objav: 310

Objavljeno 25.4.2008 ob 11:23

Vesel

Nikoli ampak res nikoli ne mešam mesa z ribo! Na ribje jedi bodisi pašte in rižote z morskimi dobrotami tudi sira ne ribam. Pri polnjenih kalamarih nikoli ne uporabim mesa (beri pršuta, šunke in pancete).

Zato mi tudi ta orada nekako s to prekajeno slanino ne gre skupaj. Tako me vedno uči moj oče, ki je Dalmatinec. Poskusite

Janja  

kuha že od: 10.10.2001

Št. objav: 244

Objavljeno 25.4.2008 ob 12:20

Vesel

Tudi meni ne gresta skupaj riba in meso. Sploh pa se mi zdi škoda kvalitetne, bele ribe za tako mešanje.

Elli  

kuha že od: 26.12.2006

Št. objav: 10

Objavljeno 25.4.2008 ob 13:38

Tudi jaz se strinjam z zgoraj navedenimi mnenji. Orado ali brancin polnim z rožmarinovo vejico, s kakim strokom česna, z limoninim krhljem. Dalmatinci so me naučili, da so sol in poper edini začimbi, skaterimi natremo ribo saj le tako ohrani svoj pravi okus. Pred pečenjem jo namažem z olivnim oljem in jo dam v pečico ali na roštilj. Včasih (ko jo pečem v pečici) dodam na krhlje narezan krompir, prav tako narezan paradižnik, česen, rožmarin. Odlično!

kruhy  

kuha že od: 15.3.2007

Št. objav: 310

Objavljeno 25.4.2008 ob 13:53

Bravo Elli!

kruhy  

kuha že od: 15.3.2007

Št. objav: 310

Objavljeno 25.4.2008 ob 13:54

Vesel

Vedno sem se matrala s pečenjem različnih vrst rib v pečici. Pa sem jih presušila ali so izpadle preveč skuhane.

Odkar sem pričela (oz. bolj pošteno povedano to počne moj mož) s peko ribe v soli nimamo več pomislekov. Vsi jih obožujemo. Otroci, da ne govorim! V glavnem ribo položim na plast grobe soli, ji zaprem trebušček, da sol ne uide notri in jo prekrijem z grobo soljo. Dam v pečico in jo spečem. Ko je pečena jo vzamem ven, odstranim sol, kožo zavržem, ker ni užitna (se izsuši) filiram ribo na krožnike in po želiji dodam sveže pripravljeno tržaško omako. Kdor je ne mara naj doda kapljo olivnega olja. Tako pripravljamo ribe pozimi. Drugače pa se ne odrečemo poletnim roštiljadam. Ta paka v soli je primerna za večje kose rib. Poskusite najprej z brancinom. Dober tek :)

epi  

kuha že od: 26.2.2008

Št. objav: 10

Objavljeno 26.4.2008 ob 21:35

darjuška jaz pa ti moram enostavno čestitat!!! Gre za super kombinacijo mesa in ribe. Je že res, da je kuha stvar okusa vsakega posameznika pa vendar menim, da je vredno biti odprte glave, ker se vedno kaj novega naučimo. Meni so Portugalci odprli oči, kar se tiče kombiniranja mesa in ribe, oni celo škampe pripravljajo z svinsko mastjo in maslom in moram priznat, da so še slajši, kot tisti naši tipični - po dalmatinsko. Kapo dol, darjuška!!!

sarabande  

kuha že od: 1.5.2002

Št. objav: 879

Objavljeno 2.5.2008 ob 22:26

Epi ima prav. Jambalaya, ki jo pripravljajo v južnih državah ZDA (na primer v Louisiani) in ki vključuje perutnino, rakce in klobase, je še ena jed, ki v isti posodi na odličen način združuje različne vrste mesa. Lahko bi še navedli različne paelle itn. Ne smemo biti kakor žabe, ki mislijo, da je njihov vodnjak edino, kar obstaja.

titta  

kuha že od: 28.9.2006

Št. objav: 1056

Objavljeno 1.8.2008 ob 11:33

Vsekakor bom poskusila. Ocenila bom pa kasneje, ko pojemo. Mislim, da bi bilo prav, da ocene dajemo po preiskušnji recepta in ne le ob prebiranju, kaj pravite?

kruhy  

kuha že od: 15.3.2007

Št. objav: 310

Objavljeno 1.8.2008 ob 12:48

Paella je druga stvar. Tam prevladuje riž in sta tako riba kot meso le dodatka.

anamarija1  

kuha že od: 19.8.2005

Št. objav: 5381

Objavljeno 1.8.2008 ob 13:38

Sicer nisem ljubiteljica rib, vendar ne vem zakaj ne bi meso pa riba pasala skupaj? Čeprav ligenj ni riba, nadevan s pršutom je 1A s črtico, pa tudi sir paše kdo je rekel da na ribe ne paše sir?

Kruhy. bi me zelo razveselila, če bi tudi ti prispevala kakšen recept, opažam da veliko veš, a tvojih receptov od nikoder.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.