Polnjena zelenjava

lahka poletna jed, tudi za vegetarijance

Polnjena zelenjava
    zelenjavne jedi
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura 15 minut 1 ura 15 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za 4 osebe

dva srednje velika jajčevca

dve večji, debelejši bučki

štirje čvrsti paradižniki

dve veliki čebuli

pet strokov česna

olivno olje

sol, poper, cimet

laški kumin

pinjole

sesekljana zelišča

nariban parmezan

Postopek

Jajčevce razpolovimo in izdolbemo. Meso narežemo na majhne kocke in spravimo v skledo, izdolbene polovice pa damo v posodo, prilijemo toliko vode in malo vina, da so jajčevci na pol v tekočini in jih na srednjem ognju kuhamo deset minut (po tistem, ko tekočina zavre).

Bučke po dolgem razpolovimo in izdolbemo, paradižnikom odrežemo vrh ob peclju in jih izdolbemo. Meso bučk in paradižnika drobno zrežemo in premešamo z zrezanimi jajčevci.

Na olivnem olju prepražimo čebulo; ogenj naj bo zmeren, da čebula ne porjavi, ampak naj samo postekleni. Dodamo stisnjen česen in na kocke zrezano zelenjavo, začinimo s soljo, poprom, malo cimeta in laškim kuminom (lahko pa katero od začimb tudi izpustimo, če nam aroma ne ugaja). Prilijemo žlico ali dve tekočine, v kateri so se kuhali jajčevci in ko se zelenjava zmehča, tekočina pa izpari, dodamo nariban parmezan, pinjole ter premešamo in po želji še začinimo. Dodamo še sveža sesekljana zelišča (peteršilj, drobnjak, koriander, bazilika...).

Na pekač, obložen s peki papirjem ali naoljen, damo izdolbeno zelenjavo in jo nadevamo s prepraženo mešanico. Po želji lahko po vrhu potresemo še s kakšnim sirom, potem damo v pečico na 180 stopinj in pečemo 20 minut do pol ure. Po dnu pekača zlijemo malo tekočine, v kateri so se kuhali jajčevci.

Jed postrežemo vročo, lahko tudi kot prilogo k mesu, tekne pa tudi dobro ohlajena.


Opombe

Za ljubitelje mesnih nadevov - na čebuli najprej prepražimo mleto meso, da porjavi, potem dodamo zelenjavo in delamo naprej po receptu.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Lijana  

kuha že od: 6.12.2002

Št. objav: 1603

Objavljeno 1.7.2007 ob 7:23

Delam podobno mesno varianto. Za štiri osebe je količinsko preveč. Sama jajčevcev prej ne kuham, pa se lepo zmehčajo in tudi vode ne prilivam pri peki. Jih pa razzpolovljene in izdolbene posolim, da izgubijo grenkobo. Zelo dobro je, če se na na vrh zelenjave žlico bešamela, če je v njem parmezan ali sir je še boljše.

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15820

Objavljeno 1.7.2007 ob 21:37

Če je z mesom, je to za štiri osebe res preveč, zelenjavna varianta pa za moje jedce gotovo ne, niti če to jedo kot prilogo. Namesto bešamela, ki je za nas poleti malce pretežka omaka, zelenjavo raje potresem z malo cimeta (in v tem primeru izpustim tudi sir) in se že približamo iranski specialiteti Imam bayildi ali po naše, Imama je vrglo. Mamamia

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.