Ribezove kockice

kocke z ribezom

Anja Poljšak  Izvor: SLOVENIJA
Ribezove kockice
    sladice: pecivo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura 15 minut 1 ura 15 min
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: ZA 8 OSEB

Biskvit:

3 jajca

4 žlice vroče vode

150 g sladkorja

1 vanilijev sladkor

100 g moke

50 g Gustina

1 žlička pecilnega praška

Nadev:

brezbarvna želatina - 10 listov

500 g rdečega ribeza

750 ml smetane

175 g sladkorja v prahu

1 vanilijev sladkor

Postopek

Jajca in vodo stepemo in dodamo obe vrsti sladkorja ter stepamo še 3 minute. Zmešamo moko, Gustin in pecilni prašek. Polovico dodamo jajčni kremi in stepamo 3 minute, nato vmešemo še drugo polovico. Testo zlijemo v dobro namaščen pekač in pečemo na 200 stopinjah 15 - 20 minut.

Pečen biskvit zvrnemo na rešetko, počakamo, da se ohladi in ga prerežemo. Dobro ga navlažimo s sladkorno vodo.

Želatino namočimo v vodi in jo ožmemo. Kuhamo jo v lončku in mešamo, dokler se ne razpusti (ne sme nam zavreti!). Nato jo ohladimo.

Ribez operemo, odcedimo in pretlačimo čez cedilo, da dobimo ribezov pire. Smetano stepemo in ji dodamo sladkor. 2/3 primešamo k ribezovemu pireju in na koncu dodamo še želatino. Tako dobimo kremo za nadev. Premažemo biskvit in ga stisnemo skupaj. Po vrhu namažemo s preostalo smetano in posujemo z nastrgano čokolado ter narežemo na kocke. Nato damo v hladilnik za 30 minut.


Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

nb  

kuha že od: 29.11.2005

Št. objav: 2339

Objavljeno 27.6.2007 ob 18:40

Tole sem danes spekla. Krasno, sočno pecivo. Zelo osvežujoče zaradi kiselkastega okusa ribeza.

Biskvit je zelo rahel. Pečenega sem stresla na rešetko, ga pohladila in prerezala. Spodnjo plast sem lepo dala v pekač, nadevala s kremo, potem pa nesreča. Biskvit se mi je prijel na rešetko in se mi čisto razletel. Obup! Najprej sem hotla speč novega, potem sem ga pa kar po delih, pa malo nadrobljenega lepo dala na vrh. Itak čez pride smetana, namesto nastrgane čokolade sem pa kar posula s celim ribezom.

Zdajle smo že načeli, čeprav še ni niti eno uro v hladilniku. Sem sinu rekla, da ga bo slikal jutri, ko se bo lepše rezalo, ker naj bi bila krema bolj trda, ampak se očitno tokrat ne bo strdila, saj ga bo prej zmanjkalo.

Ponovitev vsekakor sledi.

samba  

kuha že od: 5.8.2009

Št. objav: 8

Objavljeno 23.8.2009 ob 21:19

Zelo osvežilno pecivo, mož je bil zelo navdušen nad njim.

Na začetku me je malo motilo to, da moraš ribez pretlačiti skozi cedilo (sem ga mislila kar zmiksat, da bi bilo manj dela). Vendar mi je bilo na koncu ravno to všeč, ker v tem primeru ni koščic, ki bi se zatikale med zobe.

marijajak  

kuha že od: 13.12.2009

Št. objav: 116

Objavljeno 2.7.2011 ob 16:17

Sladica je relativno uspela. Mislim, da bi bilo dobro k receptu pripisati, da je treba dati biskvit nazaj v pekač in nato nanj nadevati ribezovo smetano. Meni je namreč 3/4 nadeva steklo ob straneh ven. Če bi delala v pekaču, bi do strditve nadev zadržal pekač.

Za tiste, ki ste strogi s sladkorjem, bo morda sladica presladka, a ribez je pač kisel in ga je treba nekako "usladičiti".

Sicer pa sem pozabila na tisti detajl z 2/3 smetane in zmešala kar vso smetano z ribezom. Sedaj je sladica pač nekoliko bolj roza, kot bi si človek želel, a nič ne de.

Recept si vsekakor zasluži 5.

breskva  

kuha že od: 11.10.2007

Št. objav: 3074

Objavljeno 21.8.2013 ob 19:18

Odlično!

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.