Up.ime:
Geslo:
Pomoč pri prijavi
Kulinarična Slovenija

Kulinarični forumi/Recepti/Nasveti

Zakuha za v juho

Avtor: matjaž  

Član od: 13.1.2002
poslanih sporočil:1044
Odgovor z dne - 3. apr 2007 12:36

Ne to ni to. Imaš prav mamamia. Ampak veš da firbec dela svoje. Bom poizkusil. Kaj pa jetra v multipraktik al pa v flajšmašino?

 

Matjaž

Avtor: fresh  

Član od: 4.5.2006
poslanih sporočil:1856
Odgovor z dne - 3. apr 2007 13:05

Matjaž, moja babi je jetra za cmoke mlela na flajšmašini. Multipraktik ti odsvetujem, ker določene stvari hitro zmelje preveč (imam vedno težave pri pripravi falafla, ker preveč zmeljem čičeriko v multipraktiku in potem je treba ponavljati vajo), lahko pa se lotiš sekljanja jeter na roko. Glede kupljenih pa tole- če kdaj potujete na Koroško ali imate tam "dobavitelja", potem obvezno poskusite jetrne cmoke mesnice Lečnik iz Raven na Koroškem. Jaz jih dobim v dar in so blazno blizu tistim, ki jih je delala babica. Zelo okusni!

 

fresh

Avtor: ati zlati  

Član od: 24.11.2006
poslanih sporočil:597
Odgovor z dne - 3. apr 2007 13:10

Brzinsko nadomestilo v jetrnih knedlih je pašteta.Ni enakovredno svežim jetrom,okus pa vseeno popestri.Jetra za knedle lahko brez skrbi meljete na vseh vrstah "flajšmašinov".Pri nas zameljemo cela jetra in jih spravimo po porcijah v zamrzovalnik,na kar jih po potrebi odtajamo.Tudi perutninska jetra lahko uporabite.Alternativa knedlom z rahlo podobnim okusom je jeterna rolada.

 

ati zlati

Avtor: tilenboc  

Član od: 30.6.2004
poslanih sporočil:213
Odgovor z dne - 3. apr 2007 13:23

No, moram poročati. Danes sem zopet naredila gresove cmoke, naredila iz jajca, malo olja in gresa, vendar sem naredila bistveno redkejšo maso, ter počakala 2-3 minute .

Rezultat, cmoki so bili mehki kot še nikoli

Tako, da se vam zahvaljujem za nasvete.

 

Me pa še zanima, koliko časa kuhate jetrne cmoke, ali je to 10-15 minut ali je potrebno kaj več časa?

 

tilenboc

Avtor: limona  

Član od: 27.8.2003
poslanih sporočil:223
Odgovor z dne - 3. apr 2007 13:38

Matjaž, jetra vedno naribam v multipraktiku in to na ribežen. Ni važno če so jetra odtaljena ali ne, oboje gre. Dam pa v maso rumenjak, posebej pa stepem beljak in ga kasneje umešam v maso. Zgostim seveda z drobtinami. So odlični in hitro pripravljeni.

lp limona

 

limona

Avtor: mamamia  

Član od: 9.11.2004
poslanih sporočil:13597
Odgovor z dne - 3. apr 2007 15:50

Meni multipraktik vse preveč naredi v pašteto, preveč gladko je vse skupaj. Sekljam pa jih tudi ne, ker moji ne prenesejo kakšnega koščka. Če iskreno povem, zdanji dve leti jih nisem nič sama delala, ampak kar kupila (sama jih tako ne smem  več jesti, pa sem imela izgovor, hehe). Ampak prej, mislim, da ni minil mesec, da nisem bila od jeter krvava do komolcev. Mamamia

 

mamamia

Avtor: jaggy  

Član od: 12.8.2004
poslanih sporočil:34
Odgovor z dne - 4. apr 2007 20:57

Hja no če se da kerem merit je recept takšen: Za težo jajca damo težo maščobe (najraje mam maslo)za težo jajca in masla damo zdrob seveda malo soli pustimo malo počivat in potem oblikuješ žličnike ali v slano vročo vodo ali juho

 

Ambrož

Avtor: kozamurnik  

Član od: 8.3.2008
poslanih sporočil:1407
Odgovor z dne - 10. okt 2008 17:42

Gresovi knedli mi lepo uspejo,tu ni problema, zanima me kaj polega tega zakuhate v juho?

Sama delam omlete, narezane na rezance, pa vlivalnce, pa ribance,in rezance kadar se mi zljubi.

To je pa vse.

Kupljenih testenin pri nas ne jemo,tudi otroci imajo radi le kroglice,drugih ne.

Hvala vnaprej za kake dodatne ideje - jeseni in pozimi je juha velikokrat na jedilniku.

 

kozamurnik

Avtor: elaphus  

Član od: 27.9.2002
poslanih sporočil:6081
Odgovor z dne - 10. okt 2008 18:52

Hm, jaz se spomnim, ko je mami delala vranične knedlce - žličnike. Odkar imam svoje gospodinjstvo, jih nisem še nikoli delala, se pa spomnim še, kako se naredijo: vzameš govejo vranico (sploh ne vem, če se še dobi pri mesarju), jo nastrgaš s topo stranjo noža (dobiš en gostljat, krvav bljak), nato prepražiš drobno narezano čebulo, jo ohladiš, primešaš nastrgani vranici, nato še jajce ter primerno količino pšeničnega zdroba ali drobtin ali ostre moke (jaz dam vse troje). Malce počakaš, da se zdrob napne ter žličnike zakuhaš v juho (ne bom trdila, ampak mislim, da je recept povzet po mojstru Ivačiču. Moja mami vse kuha po njem, ja, jaz pa tudi, ne [mezik].

LP

 

cervus

Avtor: daga  

Član od: 18.5.2007
poslanih sporočil:1113
Odgovor z dne - 10. okt 2008 19:00

Mi smo tudi delali vranične in jetrne žličnike in sicer tako, kot pravi elaphus. Tako vranico kot jetra je mama nastrgala s topim delom noža, dodala jajce in zdrob, brez čebule. Midva z bratom sva jih imela zelo rada, zdaj pa jih že dolgo nisem delala, mislim da smo jih zadnjič jedli, ko sta bila vnuka še majhna.

 

daga

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Napišite mnenje

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.