Up.ime:
Geslo:
Pomoč pri prijavi
Kulinarična Slovenija

Kulinarični forumi/Recepti/Nasveti

jabolčni štrudel

Avtor: luka  
Član od: 28.11.2001
poslanih sporočil:28

Tema odprta - 8. feb 2002 12:11
Število ogledov: 4599, odgovorov: 3

Bi mi kdo pomagal s podrobnim, temeljitim receptom za štrudel, od testa do pečenja?

 

Lp,

 

Luka

Avtor: anja  

Član od: 2.9.2001
poslanih sporočil:1409
Odgovor z dne - 8. feb 2002 16:06

Ja najbolj enostavno je ( če ste začetnik ) da si testo kar kupite, tisto za pite in zavitke ( kaj pa vem eni kupujejo listnato eni vlečeno testo, jaz vedno naredim štrudel z vlečenim testom). Testo odmrznite tanko razvaljajte( ali že razvaljanega kupite) in ga malo poškropite z oljem, potresite z naribanimi jabolki, sladkorjem, cimetom, ingverjem, limonino lupinico in 1 pestjo mletih orehov( seveda sestavine po želji). Lahko poškropite z malo sladke smetane in zvijete. Po vrhu namažite testo z oljem ( ne z jajcem, ker bo imel štrudel trdo vrhnjo skorjo) lepo zapecite in "pocukrano" postrežite. Nadev je lahko tudi skutin, v katero vmešate jajce, sladkor, vanilijev sladkor, cimet, rozine ( ki ste jih prej namočilli v rum). A še to, ko je štrudel zvit, ga z nožem po vrhu na parih koncih prešpikajte in dajte pečt.

To je to!

 

Anča

Avtor: Dorothea  

Član od: 25.1.2002
poslanih sporočil:139
Odgovor z dne - 10. feb 2002 10:36

Luka,

sama sem sicer ped leti že poskusila delat zavitek iz kupljenega testa, vendar primerjave z doma narejenim ni.

Zato posredujem recept.

 

Potrebujemo:

250 g moke (namenske za vlečeno testo)

jajce

175 ml mlačne vode

1/2 žličke limoninega soka

125 g raztopljenega masla

 

Vse razen masla premešamo (najbolje z multipraktikom - sicer pa z ročnim mešalnikom). Pustimo 30 min v posodi, da počiva.

Pripravimo delovno površino - bombažno krpo narahlo posujemo z moko (jaz testo vedno vlečem na mizi) in razpustimo maslo.

Potem testo damo na pripravljeno krpo in ga malo razvaljamo. Pokrijemo v vlažno krpo in pustimo še 20 min. Vmes pripravimo nadev - najbolj klasičen so naribana jabolka z cimetom ter rozine (odličen je tudi češnjev).

Nato začnemo testo vleči - pomagamo si z rokami in pazimo, da ga ne raztrgamo (če smo testo temeljito ugnetli, se to ne bo zgodilo - če pa se, ni nobene katastrofe).

Na testo nato pokapamo raztopljeno maslo (dve žlici ga prihranimo), namaženo z jabolki, potresemo z rozinami. S pomočjo krpe testo zvijemo (robove na vsaki strani zavihamo navznoter).

Na pekač, obložen z peki paprijem, preložimo (v obliki podkve) zavitek in ga premažemo z preostalim maslom.

Pečemo pri 200 stop. C.

 

Naj napišem še, da meni zavitek vedno uspe in je tudi z klasičnim, jabolčnim nadevom zelo dober.

 

Lep pozdrav,

Marjetka

Avtor: neznan uporabnik

Član od:
poslanih sporočil:-1
Odgovor z dne - 10. feb 2002 15:27

Luka,

 

jaz naredim testo po naslednjem receptu:

 

30 dkg moke

2 žlici olja

sol

1 žlica kisa

1,5 dL mlačne vode

 

Zdi se mi, da je največji kunšt pri štrudlu narediti testo. Z nadevi se lahko potem igramo in kombiniramo različne sestavine (jabolkam dodamo orehe, ali skuto in podobno). Glede testa pa takole: moja mama ga dela napamet, jaz pa zaenkrat še vedno po receptu. Če ga človek dovolj pogosto dela dobi občutek in ga zna zamesiti napamet. Vaja dela mojstra.

 

LP

Nina

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Napišite mnenje

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.