Up.ime:
Geslo:
Pomoč pri prijavi
Kulinarična Slovenija

Kulinarični forumi/Gospodinjske teme

Zelišča za čaj

Avtor: biba  
Član od: 26.10.2004
poslanih sporočil:542

Tema odprta - 1. jun 2006 17:20
Število ogledov: 9860, odgovorov: 46

Ker je čas nabiranja, me zanima ali kdo nabira zelišča za čaj. Sama sem jih nabrala že kar nekaj, bi pa rabila kakšen nasvet in idejo. Torej kje in kaj nabirate?

Hvala

 

biba

Avtor: Kyara  

Član od: 24.5.2006
poslanih sporočil:2383
Odgovor z dne - 1. jun 2006 18:34

Doma za mojim rančem na Goričkem nabiram rožice za čajčke. To je v glavnem skoraj vse živo, kar rase,saj ja skoraj vsaka rožica zdravilna. Nabiram ogromno, saj sem se tega naučila od pokojne babice in tete z primorja. Sušim jih v glavnem v senci na podstrešju mojega ranča, tako da niso prašna. Ene obesim na žebljičke in tako sušim, druge pa na suhem papirju in suhe potem malo podrobim med dlanmi in nato shranim.V glavnem pa so najbolj znane, ki jih nabiram:

angelika, arnika, baldrijan, bazilika, bezek, črni bezek, borovnica, brusnica, buča, čebula, česen, češnja, čremsa, črna meta, črni trn, detelja, divji kostanj, ptičja dresen, drobnjak, gabez, gladišnik, glog, hmelj, puhasti hrast, hren, janež, ječmen, jeglič, jerebika, jetičnik, kamilica, koper, kopriva, krhlika, kumina, lakota, lan, lapuh, lipa, lisičjak, luštrek, lučnik, majaron, materina dušica, melisa, natresk, veliki omen, navadni oves, pehtran, pelin, petršilj, plešec, rabarbara, redkev, regrat, ribez, kosmulja, robida, rožmarin, sivka, sladki janež, slezenovec, smreka, šentjanževka, šipek, tavžentroža, timijan, tropotec, dišeča vijolica, vrba, vrtnica, zajčja detelja, zelena, žajbelj, in tako dalje.

Tu sem ti jih napisala nekaj najpogostejših po abecedi. Verjetno sem tudi kako izpustila, pa nič ne de. Kot vidiš so zraven tudi jagodičje in še kaj . Vse je to zdravilno in lahko tudi čaj narediš.

Pa uspešno nabiranje.

 

Kyara

Avtor: Nasja  

Član od: 10.6.2003
poslanih sporočil:813
Odgovor z dne - 2. jun 2006 18:48

Sploh se ne strinjam z mnenjem, da je skoraj vsaka rožica zdravilna; tudi naravne snovi so lahko hudi strupi in naše babice pač le niso vedele vsega.

Še posebej velja to za gabez, ki vsebuje t.i. pirolizidinske alkaloide; le-ti lahko pri občutljivih ljudeh (in ne vemo še, kateri so to) povzorči hudo in nepopravljivo okvaro jeter.

http://www.pomurske-lekarne.si/si/index.cfm?id=1504

Kolikor vem, vsebuje podobne snovi tudi lapuh, pa boraga (boreč), repuh itd. Za marsikaj pa morda še niti ne vemo, tako da nobenega čaja ni priporočljivo uživati dalj časa (prav tako kot druga zdravila).

 

Sicer je pa za moj okus najboljši čaj iz šentjanževk, ki bodo kmalu zacvetele (pa tudi tega ne smejo tisti, ki jemljejo kaka druga zdravila). Pa seveda bezgovo in lipovo cvetje; spomladansko reso (resje) smo pa žal že zamudili. Zanimivi so tudi listi malin ali črnega ribeza, čeprav so tudi najbrž že prestari.

Eh, če ne bi bilo tako slabo vreme, bi se kar odpravila nabirat...

 

JasnaV

Avtor: Anomis  

Član od: 4.11.2003
poslanih sporočil:1175
Odgovor z dne - 2. jun 2006 22:55

Čao,

ja, res je, katera je strupena, marsikatera pa vsebuje snovi, ki so ljudem, občutljivimi na to zadevo, lahko tudi nevarne, škodljive. Pa vendar, tudi jaz jih nabiram, ne vse ampak samo tiste, ki jih poznam in tudi pijem samo čaj, pripravljen iz tako nabranih zelišč. Spijem ga ogromno, tudi ostali člani družine, čeprav jim gre bolj v slast tisti umetni, sadni, iz filter vrečk. Kdo bi jih razumel? Veliko zelišč, pa tudi jagodičevja, uporabljam tudi za namakanje v žganje. Naredila sem ga že tudi iz bezgovih jagod, ki so recimo tudi "škodljive", če jih ne pripraviš pravilno.

Največ sem se naučila iz priročnikov (od patra Ašiča so zelo dobri), kakšno pametno sem pobrala tudi od prijateljic, znank. Nabiram jih na domačih travnikih in gozdovih, ker vem, kaj "zlivajo" po njih in da mimo ne poteka kakšna magistralka, kakšne rožce/zelišča pa kupim že posušene in sicer na tržnici ali pa v Sanolaborju.

Torej Biba, kar s kakšnim konkretnim vprašanjem na plan, bomo že pomagali. Kyara je slišati kot prava "teta Pehta".

Zelo lepo pa bi tudi bilo, če nas še naprej opozarjate o kakšnim škodljivih snoveh v kakšnih rožcah, ker tudi v literaturi ni vedno vse napisano. Bomo zelo veseli, res. Ker tudi izročila naših babic niso nujno 100% zanesljiva oz. kaj vse so včasih uživali, v današnjem času pa se je to izkazalo za hudo škodljivo, celo nevarno.

 

Lep pozdravček, S.

Avtor: biba  

Član od: 26.10.2004
poslanih sporočil:542
Odgovor z dne - 3. jun 2006 10:03

Do sedaj sem nabrala: - cvet trobentice

- cvet resja

- cvet dišeče perle

- liste poprove mete

- cvet ramjaka

- liste žajblja

- plod in liste gozdne jagode

- cvet bezga

- materino dušico

 

Nameravam pa še: cvet lipe, rman, kamilico,glog, dobro misel pa še kakšno idejo bom probala najdit.

 

Rastlinico, kot so rožmarin, bazilika, majaron, česen in ostale, ki jih je naštela Kyara pa raje ne bom mešala zraven, ker se mi zdi da je to bolj uporabno za jedi.

 

biba

Avtor: ddarinka  

Član od: 9.12.2004
poslanih sporočil:158
Odgovor z dne - 3. jun 2006 10:42

Vidim, da ste prave strokovnjakinje pri poznavanju in nabiranju zdravilnih zelišč. Sama jih sicer poznam kar precej, za domačo uporabo pa sem nabrala le bezeg, malo gloga, materino dušico in meto, sedaj pa čakam, da zacveti lipa ter "dozori" melisa in dobra misel, poleti pride na vrsto rman, jeseni pa šipek. Od lani imam še žajbelj, saj z njim ni za pretiravat (po malem ga pijemo le ob vnetjih grla). Pri vročinah pijemo bezeg z malo lipe, za želodčne in sploh prebavne težave rman, sicer pa popijemo veliko čaja iz mete in melise, morda še s ščepcem materine dušice in rmana (zvečer pomirja). Jaz sušim zelišča v električnem sušilniku, ki se res dobro obnese. Bezeg posušen v sušilniku je prelepe zlate barve, pri sušenju na zraku pa mi je potemnel.

 

ddarinka

Avtor: pouhek  

Član od: 24.8.2005
poslanih sporočil:273
Odgovor z dne - 5. jun 2006 21:15

Hi, do sedaj smo pili čaj iz lipe,bezga in kamilice.Vsakega po malo v čajnik in to je to. Dajte predlagati , kaj bi še lahko dodal , tako za vsak dan ,ter ,da se okusi in vonjave ne bi tepli

 

Lp > siba

Avtor: ivonja  

Član od: 26.2.2005
poslanih sporočil:523
Odgovor z dne - 5. jun 2006 21:43

Ja z zdravilnimi rastlinami je res treba biti previden. Pretirano pitje žajblja menda negativno učinkuje na živčevje, šentjanževka naprimer izniči učinek kontracepcijskih tablet, kar se šentjanževke tiče, so odcveteli cvatovi strupeni... Za te zadeve je najbolje pogledati v kakšne novejše priročnike.

Siba, za poleti pa je krasen čaj iz melise - tega baje lahko piješ v neomejenih količinah. Zelo paše pred spanjem, ker pomirja. Melisin čaj je zanimiv tudi v kombinaciji z meto in limonsko travo. Aja, vidim da je o melisi nekaj napisala že ddarinka... Tudi za kombinacije zelišč je dobro pogledati v kakšen priročnik, ker se nekatere rastlince med sabo "tepejo".

LP

 

ivonja

Avtor: Kyara  

Član od: 24.5.2006
poslanih sporočil:2383
Odgovor z dne - 7. jun 2006 18:28

Seveda je lahko nepravilna uporaba zelišč lahko škodljiva. Omenjate gabez.Nobena domača zdravilna rastlina ne vsebuje toliko zdravilnega alantoina, kot gabez.Potreben je za tvorbo celic, z njim se pozdravijo rane, posebno tiste, ki težko zaceljijo. in so zagnojene.Korenina vsebuje holin, ki učinkuje na krvni obtok tako, da širi kožne žile in izboljšuje prekrvavljenost. Pri umetnem alantoinu in holinu pa ni teh zdravilnih učinkovin in zato lahko trdimo, da je gabez tudi zdravilen.Zelo dobro se obnese pri celjenju ran, ureze, praske, zmečkanine,...Za to pripravimo kakšne tople obkladke.Ti se dobro obnesejo tudi pri skorbutu, oteklinah, čirih zaradi krčnih žil,...Za notranjo uporabo pa pripravimo preliv iz 2 čajnih žličk drobno zrezanih korenin, brez sladkorja. Pijemo po požirkih 2-4 skodelice na dan. Uporaben je pri težavah z prebavili, želodčnem katarju, griži, ledvičnih boleznih, pri premočni menstruaciji...Pri želodčnih čirih se lahko doda tudi mali ptičje dresni in ognjiča.

Lapuh je tudi zdravilen, ob pravilni uporabi seveda.Za čaj uporabljamo mešanico listja in cvetja.Je izredno učinkovit pri odvajanju sluzi v prsih, zaustavlja vnetja,, pri hripavosti, katarju v grlu, bronhitisu,...Uporabljajo se tudi pričiščenju krvi in zdravljenjuškrofuloze. Izvleček iz zmečkanih listov pa pri vnetju ran, opeklinah, šenu,...Pri bolečinah v ušesu zmečkamo sveže liste in sok in kapnemo v boleče uho...

Kot vidiš Jasna, ni vse samo v čajčku, nekaj je tudi drugje.Pa nisem neke vrste teta Pehta, samo preprost človek, ki ga marsikaj zanima in tekom let, se to nekako poveže v eno večjo celoto.

Zato vsem ,ki to berete svetujem, da le pridno nabirajte bezek in delajte sok, saj je zelo zdravilen.Pa tudi sušite kobule in pripravlajte čaj.Zdravilno je tudi lubje in pa zrele bezgove jagode in vinu iz njih, ki je tudi zelo, zelo zdravilno.

 

Kyara

Avtor: vdolin  

Član od: 17.12.2005
poslanih sporočil:110
Odgovor z dne - 7. jun 2006 22:06

Dober čaj je tudi iz smrekovih vršičkov, dobre misli, zelo zdrav iz rmana,...

LP vdolin

 

vdolin

Avtor: Kyara  

Član od: 24.5.2006
poslanih sporočil:2383
Odgovor z dne - 23. jun 2006 10:43

Osvežilni v tej vročini pa iz melise, mete in koprive, pa lipa že cveti, borovnice bodo tudi skoraj zrele... pa limonina trava.. jagodnjak cveti, in bazilika je v najlepšem razraščanju, tropotec pa več ni uporaben, ker cveti.

 

Kyara

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Napišite mnenje

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.