Up.ime:
Geslo:
Pomoč pri prijavi
Kulinarična Slovenija

Kulinarični forumi/Recepti/Nasveti

špargljeva juha

Avtor: _kekec_  
Član od: 25.2.2005
poslanih sporočil:230

Tema odprta - 16. maj 2006 12:58
Število ogledov: 28646, odgovorov: 10

rada bi naredila špargljevo juho, pa nimam recepta.mi kdo pomaga?

hvala.

 

_kekec_

Avtor: Blanchy  Naročnik Plus paketa

Član od: 22.12.2005
poslanih sporočil:1916
Odgovor z dne - 16. maj 2006 13:02

Avtor: teta torta  Naročnik Plus paketa

Član od: 6.9.2005
poslanih sporočil:1187
Odgovor z dne - 16. maj 2006 13:14

Tako sem naredila v nedeljo:

 

500 g špargljev (imela sem zelene)

voda

sol

sladkor

malo svetlega prežganja iz masla in moke ali podmet (moka + voda)

muškatni orešček

poper

sladka ali kisla smetana

 

Špargljem (belušem) odrežemo vse trde dele in spodnji del olupimo. Zavremo malo vode s soljo in ščepom sladkorja in v njej skuhamo olupke in trde dele. V drugi posodi prav tako zavremo nekaj vode s soljo in sladkorjem in v njej skuhamo "lepe" dele belušev (kakih 15 minut). Poberemo jih iz vode in narežemo na 2 cm dolge koščke (seveda lahko narežemo že surove).

 

Naredimo svetlo prežganje iz koščka masla in žlice moke ter ga zalijemo z vodo od belušev. Nato še skuhane olupke pretlačimo skozi pasirko in dodamo v juho. Prevremo, dodamo skuhane koščke belušev, začinimo in na koncu dodamo še sladko ali kislo smetano (jaz sem dodala kislo, ker sem jo pač imela).

 

Seveda lahko tudi nekoliko manj kompliciramo, npr. od kuhanih olupkov uporabimo samo vodo brez pasiranja. A zame so šparglji tako dobra zelenjava, da se mi zdi škoda karkoli zavreči. Ker vem, da je med uporabnicami kulinarike tudi nekaj takih, ki dobijo izpuščaje samo ob omembi prežganja: juhico lahko zgostimo tudi s podmetom, žlico moke ali Gustina zmešamo s hladno vodo in dodamo. Lahko pa moko zmešamo tudi s smetano.

 

teta torta

 

P.S. Vidim, da je blanchy našla med recepti kremno špargljevo juho, ki je narejena precej podobno, le da uporabi še paličnjak. Jaz imam rajši zelenjavne juhe, kjer se vidijo koščki zelenjave (in pri špargljevi se tudi vidi, da ni iz vrečke!).

 

Sporočilo je spremenil(a) teta torta dne 16. maj 2006 13:19:06

Avtor: lidka  

Član od: 16.12.2002
poslanih sporočil:3693
Odgovor z dne - 16. maj 2006 13:44

Jaz sem gostila špargljevo juho kar s pirino moko.... Če komu zaradi alergije pomaga...

 

Avtor: antonija8  

Član od: 13.12.2005
poslanih sporočil:325
Odgovor z dne - 16. maj 2006 13:55

Moj recept za šparglovo juhico:

2 krompirja

1 čebula

strok česna

šopek petršila

olivno olje

Sol, poper, muškatni orešček

žlica kisle smetane

V kozico dam malo vode caa 2 dcl in na kose zrezan krompir, čebulo, česen in cele špargle, sol, poper in muškatni orešček . Po petih minutah špargle vzamem ven, odrežem vršičke in jih prihranim ,ostala stebla kuhamvz ostalim naprej do mehega. Dolojem vodo in zmiksam ( z paličnim mešalcem kar v kozici). Odstavim od ognja, dodam narezane vršičke, olivno olje, naseklan peteršil in ko jo dajem na krožnike okrasim še z kislo smetano.

pozdrav, antonija

 

antonija8

Avtor: Anomis  

Član od: 4.11.2003
poslanih sporočil:1175
Odgovor z dne - 16. maj 2006 14:13

Čao,

jaz delam vse zelenjavne kremne juhice na podoben način kot antonija8. Še boljši okus imajo, če zelenjavo najprej malo pražiš, zaliješ z malenkost vode, pokuhaš, nato pa zmiksaš in dodaš vodo. V bistvu gostiš z zelenjavo ali samo krompirjem, čisto nič moke ne potrebuješ. Zelo jih imamo radi, pa še enkrano se "znebiš" ostankov zelenjave.

 

Lep pozdravček, S.

Avtor: gostenn  

Član od: 2.11.2005
poslanih sporočil:131
Odgovor z dne - 16. maj 2006 15:41

Jaz pa kuham špargljevo kremno juho tako: pest zelenih in pest belih špargljev dam kuhat v mrzlo vodo, dodam malo mleka 0,1 dcl in malo solim . Pustim da zavre in kuham še 10 minut. Nato na olju prepražim žlico moke in dodam kuhane šparglje, vegeto , ščep sladkorja , malo popra in dosolim, če je potrebno, dodam še malo suhega peteršilja in vse fino zmiksam z paličnim mešalnikom. Juha je božanska, še posebej je dobra in lahka ker dodam mleko .(eni dajejo smetano). Pa dober tek.

 

gostenn

Avtor: ČRNICA  

Član od: 9.7.2008
poslanih sporočil:80
Odgovor z dne - 19. maj 2011 21:41

Mmmmmmmmmmmmm, gostenn tale juha je božanska.Smo si prste polizali zraven pardon krožnike.

 

Črnica

Avtor: Čarli08  

Član od: 4.1.2010
poslanih sporočil:218
Odgovor z dne - 20. maj 2011 21:01

Jaz na olivnem olju prepražim por (če tega nimam, potem dam čebulo), pa ne na vročem, samo toliko, da oveni, nato dodam narezane špraglje (spodnje dele, vršičke uporabim za kaj drugega), morda še kak korenček in malo prepražim, dodam poper in česen ter vse skupaj zalijem z vodo (toliko, kot bo na koncu juhe). Ko zavre, še solim in začinim (po trenutnem navdihu), dodam narezan olupljen krompir in kuham, dokler se krompir ne skuha. Nato zmiksam s paličnim mešalnikom ter dodam ali malo mleka ali kisle smetane. Sestavin nikoli ne tehtam, dam pa toliko vsega, da je juha nekoliko gostljata.

 

Čarli08

Avtor: vikica  

Član od: 25.4.2009
poslanih sporočil:550
Odgovor z dne - 23. maj 2011 17:26

Moj recept je precej enostaven. V krop dam zrno česna in cca 20-30 dkg narezanih belušev.

Oboje vre približno 15 minut, nato vse skupaj dam v multipraktik (vršičke špargljev poberem na krožnik)

in zmiksam. Med miksanjem dodam žlico kisle smetane in 1 jajce. Vse skupaj prelijem ponovno v ponev, dodam 1/2 kurje kocke in še 1x zavrem. Juha je dovolj gosta in super.Na koncu dodam špargljeve vršičke.

 

Sporočilo je spremenil(a) vikica dne 23. 2011 17:27

Avtor: neznan uporabnik

Član od:
poslanih sporočil:-1
Odgovor z dne - 23. maj 2011 18:01

Meni je najbolj všeč sistem antonije8 in kolegice vikice.

 

Njami,njami.

 

 

Multivitamin

 

multivitamin

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Napišite mnenje

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.