Up.ime:
Geslo:
Pomoč pri prijavi
Kulinarična Slovenija

Kulinarični forumi/Recepti/Nasveti

regratovi cvetovi

Avtor: 3nity  

Član od: 27.6.2005
poslanih sporočil:20
Odgovor z dne - 28. apr 2006 16:51

Naj še jaz "prispevam" recept, ki sem ga dobila te dni:

 

REGRATOV SIRUP

 

300 regratovih cvetov

3 kg sladkorja

6 limon

 

Postopek:

Regratove cvetove kuhamo 3 ure v treh listih vode.

Nato jih precedimo in cvetove zavržemo.

Regratovi vodi dodamo sladkor in limonin sok, ter kuhamo še 3 do 4 ure.

Nalijemo v steklenice in zapečatimo.

 

Če želimo gostejši sirup (regratov med), vzamemo samo 2 l vode.

 

Recept še nisem preizkusila ... mogoče bo (tudi) komu izmed vas.

 

3nity

Avtor: runo01  

Član od: 13.3.2006
poslanih sporočil:343
Odgovor z dne - 28. apr 2006 17:11

Hvala vsem ki ste do sedoj poslali recepte,do sedaj sem dala regratove cvetove v kozarec nato plast cvetov in tako do konca dokler ne napolnim kozarca potem pa na sonce da se stopi.

Pravijo da je dobro proti kašlju.

 

runo01

Avtor: monro  

Član od: 14.4.2006
poslanih sporočil:137
Odgovor z dne - 28. apr 2006 23:30

Malo pozno, pa vendar- ja, sok 4 limon.

lp!

 

monro

Avtor: 3nity  

Član od: 27.6.2005
poslanih sporočil:20
Odgovor z dne - 29. apr 2006 8:22

monro ... hvala lepa za odgovor - prav nič pozno, ker še nisem uspela nabrati svetov (dežuje).

 

runo01

...tako sem jaz lansko leto naredila z bezgom (vsak cvetek posebej sem "utrgala"), vendar ne vem zakaj se sladkor ni lepo stopil.Mogoče pa tako mora biti?

Zato vprašanje - je mišljena plast "samo" rumenega dela cveta...?

 

3nity

Avtor: mihanica  

Član od: 14.12.2005
poslanih sporočil:19
Odgovor z dne - 29. apr 2006 19:26

mene pa zanima..a cvet pomeni tudi z zelin skupaj...ali se da to stran...a kaj pogreni

 

lp

 

mihanica

Avtor: runo01  

Član od: 13.3.2006
poslanih sporočil:343
Odgovor z dne - 30. apr 2006 9:06

Tudi jaz sem naredila z bezgom in listi žajblja,tudi meni se ni popolnoma stopilo, nato sem zmes sama stopila v vodni kopeli ,da se je sladkor stopil.

Je pa potem v kozarcu postala gosta zmes- podobna kristaliziranemu medu ,ampak je bilo učinkovito.

 

Regratovim cvetovom sem odrezala zeleni del,bolje je da daš več cvetov in manj sladkorja v večih plasteh, jaz sem dala malo na radjator in se je že lepo stopilo.

Potem pa dam na sonce za nekaj časa.

 

runo01

Avtor: kozamurnik  

Član od: 8.3.2008
poslanih sporočil:1407
Odgovor z dne - 24. apr 2010 5:42

Help, rabim nasvet!

Skuhala sem sirup, ampak po enem dnevu se je zadeva tako strdila, da sem namesto sirupa dobila le rjavozelen moker sladkor. Ne kristaliziran "med", ampka kepice mokrega sladkorja.

Ali lahko kaj naredim, da bo ta sirup lepo tekoč? Ne predsatavljam si, da bi na kruh mazala tak sladkor!

Ali bom morala vsakič segrevati ali pa rabiti le za slajenje čaja.

In praktično vprašanje.Koliko sploh ostane zdravilnih učinkovin, če pa sirup skoraj po vseh receptih kuhamo ure in ure ?

Hvala vnaprej

 

murnik

Avtor: fresh  

Član od: 4.5.2006
poslanih sporočil:1856
Odgovor z dne - 26. apr 2010 12:49

Da ne boste samo sirupa kuhale. Zelo okusna sladica so ocvrtki iz regratovih cvetov- naredimo precej gosto testo za palacinke, v katerega pomakamo cvetove in jih polagamo v vroce olje ali mesanico olja in masla. Pecene zlagamo na papirnate brisace, da se malo odcedijo. Ko jih postrezemo, jih prelijemo z medom.

Cvetove lahko uporabimo tudi za frtaljo, ki jo peceno se dodatno okrasimo s cvetovi.

 

fresh

Avtor: booris  

Član od: 11.11.2004
poslanih sporočil:292
Odgovor z dne - 1. maj 2010 15:07

Dobro oprane regratove cvetove lahko dodajate vsaki solati in jih jeste surove skupaj s cevastim pecljem in mlečkom v njem (komur pač ustreza). Pri nas gredo prav dobro v promet potreseni po zelenem radiču, tržaškem solatniku, ki ga prav zdaj režemo še po lanski setvi, preden gre v cvet.

 

booris

Avtor: pe3ca  

Član od: 9.1.2009
poslanih sporočil:292
Odgovor z dne - 1. maj 2010 17:14

[citat=--kozamurnik--]Help, rabim nasvet!

Skuhala sem sirup, ampak po enem dnevu se je zadeva tako strdila, da sem namesto sirupa dobila le rjavozelen moker sladkor. Ne kristaliziran "med", ampka kepice mokrega sladkorja.

Ali lahko kaj naredim, da bo ta sirup lepo tekoč? Ne predsatavljam si, da bi na kruh mazala tak sladkor!

Ali bom morala vsakič segrevati ali pa rabiti le za slajenje čaja.

In praktično vprašanje.Koliko sploh ostane zdravilnih učinkovin, če pa sirup skoraj po vseh receptih kuhamo ure in ure ?

Hvala vnaprej

 

hja, najbrž nisi nič pokuhala, da imaš kepe sladkorja, oz ga nisi dovolj dolgo mešala. je pa tudi varianta, da imaš v receptu napisanega preveč sladkorja....jaz ga nikoli ne segrejem na več kot 50°C, mešam pa tako dolgo, da se sladkor popolnoma raztopi. Če ni prepozno je najbolje, če ga malo pogreješ in fajn premešaš in dodaš sok dveh stisnjenih limon in 1-2dcl vode. Drugače imam pa jaz tale recept že leta in ga vsako leto komu posredujem...

 

380 regradovih cvetov

1,5 l vode

5 kg sladkorja

sok 5ih limon

3 na kolobarje narezane limone (prej jih pusti vsaj eno uro v mrzli vodi, da se malo razstrupijo. Potem jih pa fajn obriši s krpo).

 

Cvete namoči v vodo, dodaj na kolobarje narezane 3 limone in kuhaj 15 minut. Odstavi in pusti stati 10 minut. Nato precedi, spet daj na ogenj, prilij sok 5ih limon in vkuhaj sladkor. Mešaj, da se sladkor popolnoma raztopi.To se naj ne bi grelo preko 50°C, da ne uničiš vitaminov. Ko se sladkor raztopi, nalij v stekleničke in jih zavij v brisačo čez noč. Najboljše so fruktalove 2 dcl steklenice od sokov, ker imajo široko odprtino, drugače pa lahko uporabiš tudi pol literske od vode. Hrani na hladnem in temnem.

 

pe3ca

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Napišite mnenje

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.