Up.ime:
Geslo:
Pomoč pri prijavi
Kulinarična Slovenija

Kulinarični forumi/Recepti/Nasveti

Jušne zakuhe

Avtor: TIUBA  

Član od: 5.1.2002
poslanih sporočil:157
Odgovor z dne - 22. feb 2002 0:26

Za bolj slavnostno juho lahko poskusite s krapki. (Po s.Nikolini)

Pripravite jih takole:

Potrebujete:

1/8 litra vode

10 dag margarine

sol

12 dag moke

3 srednje debela jajca

 

V kozico daste vodo, sol, margarino in zavrete. Z metlico naenkrat zamešate vso moko in kuhate 2 minuti. Odstavite in posamezno zamešate jajca. Pred naslednjim jajcem dobro premešajte. Testo nadevate v vrečko za brizganje in na pekač nabrizgate zvezdice in jih spečete pri 200-220°12-15 minut. Krapke v juho vložite tik pred serviranjem. Lahko se seveda pripravijo že kak dan prej, ker je z njimi kar nekaj dela.

 

Za spremembo lahko poskusite tudi z jajcem na oko v juhi. Prav ste slišali. Jajce previdno ubijete v zajemalko, ki jo spustite v juho in držite toliko časa, da jajce malo zakrkne, nato pa ga pustite v juhi še 3-4 minute. Pri serviranju v juhi jajce potresete z drobnjakom.

 

Tina Uštar

Avtor: prekmurka  

Član od: 24.10.2001
poslanih sporočil:672
Odgovor z dne - 23. feb 2002 12:48

Za spremembo lahko naredite bolj gosto testo kot za palačinke ,dodate ali nasekljan petršilj ,ali drobnjak ,ali nariban korenček ,ali....-spečete palačinke ,jih zrolate ,pustite da se ohladijo, jih natanko narežete in poleg juhe date na mizo.

POZDRAV

MARTIKA

 

Marta

Avtor: vcibej  

Član od: 31.1.2004
poslanih sporočil:1264
Odgovor z dne - 19. maj 2004 19:51

Malo brskam za nazaj in vam povem, kaj je naši noni ( pa nam tudi ) prijalo za moč. V krepko juho je dala celo jajce. Tako juho so baje ponudili porodnicam in bolnikom. V res počasi vrečo juho z vilicami naredimo vrtinec in damo vanj celo surovo jajce. Vrtinec zato, da beljak ne uide po celi juhi. Še nekaj časa pustimo vreti in takoj postrežemo. Tudi na krožniku je videti lepo. Rumenjak ne sme biti trd, ampak tudi tekoč ne. Natančnejših navodil ni, ker je cela zadeva odvisna od velikosti jajčkota in spretnosti pripravljalca.

 

Lumpica

Avtor: darinkakos  

Član od: 29.12.2007
poslanih sporočil:1
Odgovor z dne - 30. nov 2008 9:18

imam eno idejo ,ki je zanimiva za oči kot tudi za brbončice.Zamesiš testo kot za rezance,razvaljaš in potem s kozarcem narežeš polmesece(tanke prbl. 1 cm ali manj) podobno naj bi bilo stročjemu fižolu. Razvaljano in narezano na hitro ocvreš v vročem olju in daš v vrelo juho in to je to. [vejica

Avtor: linolina  

Član od: 15.3.2008
poslanih sporočil:480
Odgovor z dne - 30. nov 2008 9:34

Zelo radi imamo pri nas tole :V skledo nasuj precej moke, vbij noter 1 jajce in vse premešaj z vilico. To mešanico presej tik preden jo zakuhaš v juho. Nastanejo taki neenakomerni "cmočki".

Ali pa zdrobovi cmočki :V pododo vbij 2 jajca, dodaj za žlico olja, premešaj in vsuj notri pšenični zdrob. Dobro premešaj. Testo mora biti rahlo , tako bodo tudi cmočki rahli, če pa želite imeti cmočke bolj trde, pa dodajte masi še malo zdroba.

Masa naj počiva 10 min.,ker se zdrob še napije.

 

linolina

Avtor: mojcane  

Član od: 15.11.2008
poslanih sporočil:28
Odgovor z dne - 30. nov 2008 22:39

Lahko pa vzamete surova piščančja jetrca, jih zmiksate, dodate moko, sol, poper, jajce. Vse skupaj zmešate in zakuhate v juho tako, da maso, ki mora biti bolj tekoča, vlivate na neko cedilo z večjimi luknjami (okrog pol cm) in z žlico krožite po cedilu, da gre masa skozi. Temu pri nas rečemo jetrni cmočki.

Lahko pa zmiksanim jetrcam namesto moke dodate pšenični zdrob in v juho zakuhate (pomagate si z žličko) jetrne knedlčke. V tem primeru lahko masi dodate tudi peteršilj.

 

 

mojcane

 

Sporočilo je spremenil(a) mojcane dne 30. nov 2008 22:40:44

Avtor: kruhy  

Član od: 15.3.2007
poslanih sporočil:310
Odgovor z dne - 1. dec 2008 9:28

Ni jih čez zlate kroglice!

 

kruhy

Avtor: AmarettoQueen  

Član od: 28.6.2007
poslanih sporočil:17
Odgovor z dne - 18. apr 2010 12:26

Zanima me ali je kdo že poskusil fritate sušiti? Kako je to naredi?

 

Suzana

 

AmarettoQueen

Avtor: Petya  

Član od: 8.1.2006
poslanih sporočil:592
Odgovor z dne - 18. apr 2010 13:26

AmarettoQueen, jaz palačinke zvijem, narežem na ozke trakce, po potrebi še na manjše koščke (kake pač imate raje), na tisto mrežo, ki sem jo dobila poleg mikrovalovke dam papirnato brisačko in na njo porazdelim narezane palačinke ter pustim, da se posušijo. Včasih na kuhinjskem pultu ali nad radijatorjem. Po potrebi jih malo premešam tu pa tam. Shranim jih ali v vrečko ali v plastično posodo, ki se dobro zapre.

 

Petya

Avtor: kalcicl  

Član od: 10.7.2005
poslanih sporočil:425
Odgovor z dne - 18. apr 2010 19:11

V juho(piščančjo ali govejo) velikokrat dam riž,ajdo,kvinojo(posebaj skuham),drobno narezane palačinke(narejene na vodi),zdrobove žličnike,vlivance,zdrob(milijon juha),popečene žemlje(narežem na majhne kocke).

 

kalcicl

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Napišite mnenje

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.