Hojla.
Robi za prvikrat ti priporočqam, da vzameš manjši kaliber črev za salame. Najbol okusne salame so seveda iz črev kalibra 60 ali 65. Za prvič sem jih jaz delal iz kalibra 40. So tanjše in s tem malo bol enostavne za sušenje in prej so zrele. Ko so suhe so nekoliko debelejše od čajnih salam - pa še več jih je iz 10 kilogramske mase.
Meso: izberi za salame samo kvalitetno meso, bol masno in žile porabi raje za klobase ali pečenice. Meso naj bo grobo mleto, še bolje je rezano, a je zamudno. Naprimer mi imamo s kolegi akcijo in režemo enkrat pri meni drugič pri ostalem. Za vezavo vzami nekaj govejega vrata, očiščenega vseh žil in lojnic, ki pa mora biti zelo fino zamleto.
Slanina: špeh naj bo samo od hrbta in to samo zgornja plast. Nareže se na kocke približno 5 do 8 mm. Bolje je rezati napol omrznjeno slanino. Obstajajo tudi ribežni za rezanje slanine. Slanino naribamo na trakove 5 x 5 mm in jih nato narežemo z nožem samo še na kocke. Ribežn se dobi na tržnici od Ribenčanov.
Sol
Poper celi in polovico grobo mletega na ročni mlinček na ladlc. Popru ahko dodamo tudi par zrnov koriandra, ne preveč, toliko za žmah.
Česen: Včasih smo česen drobili, stiskali , mleli... in nato namakali v belem vinu. Skozi krpo smo odcedili samo česnovo vodo. To ožemanje je trajalo kar dolgo in je bilo precej zamudno. Sedaj česen z vinom vred zmiksamo v multipraktiku ali sokovniku in vse dodamo masi za salame.
Mesenje ročno ali v mešalniku in še mesenje in še mesenje in še mesenje in še mesenje in še mesenje in še mesenje in še mesenje in še mesenje in še kake pol ure. Pol se pa počinemo enkrat pijemo in še mesimo nekaj časa saj je tudi to velikega pomena pri kvaliteti.
Iz mase oblikujemo pleskavico premera vsak malega krožnika in jo spečemo na maščobi. To je test, kakšne bojo salame, ali se masa lepo drži skupaj in ali se da po njej piti. Če se da, si posplahnemo grlo in veselo napolnimočreva.
Pa veliko užitka ob pripravi mase, polnjenju črev, kasnejšem sušenju in negovanju pa seveda pri zelo specialnem delu - rezanju.
LP-Ažokoh