Up.ime:
Geslo:
Pomoč pri prijavi
Kulinarična Slovenija

Kulinarični forumi/Recepti/Nasveti

Mango

Avtor: jani  
Član od: 15.8.2004
poslanih sporočil:3

Tema odprta - 6. okt 2005 13:42
Število ogledov: 24903, odgovorov: 25

Lep pozdrav!

 

Morda bo moje vprašanje za marsikoga izzvenelo neumno, verjamem pa da bo marsikomu, tako kot meni, odgovor prišel zelo prav.

 

Gre za to, da sem do sedaj dvakrat kupil mango, vendar se o sadežu pred nakupom niisem pozanimal. Prvič sem kupil dokaj solidno, vendar je imel mango nekakšen poprast okus (čeprav sem olupil kožo), drugače pa je bil sladek in okusen. Drugič sem kupil precej nezrele sadeže. Rdečega v sadu je bilo komaj za vzorec.

 

Zanima me torej:

 

1.) Kako kupiti zrel, kvaliteten mango? Kakšen mora biti na otip, po vonju, barva?

2.) Kako sploh jemo mango? Kakšen mora biti sadež znotraj, kako se ga olupi, kakšnega okusa sploh mora biti?

 

Smejte se in pomagajte prosim :)

 

Temo je spremenil(a) jani dne 06. okt 2005 13:42:47

Avtor: d.  

Član od: 3.12.2003
poslanih sporočil:523
Odgovor z dne - 6. okt 2005 13:52

Jani, saj poznaš tisto: ni neumnih vprašanj, so samo neumni odgovori.

 

Pri mangu sem se jez vedno ravnala po občutku. Sadež sem otipala, povonjala in vedno je bil dober. Lupljenje je precej zoprno in zahteva malo potrpljenja. Še bolj pa mi gre na jetra odstranjevanje mesa od koščice. A potem, ko mango okusiš...je vse pozabljeno. Jaz ga imam zelo rada kar tako. Še posebno fajn pa je zmiksan z jogurtom - nekakšen mango lasi.

 

To vse znanje, ki ga premorem o mangu.

 

lp

===

Avtor: mamamia  

Član od: 9.11.2004
poslanih sporočil:13480
Odgovor z dne - 6. okt 2005 14:35

Mango mora biti na otip čvrst, a ne trd, kar pomeni, da še ni povsem zrel. Če je premehak, tudi ni dobro. Ravnaj se podobno kot pri nektarini, pa bo.

Najlažje meso odstraniš tako, da sadež z nožem obrežeš po višini okoli in okoli in ga z roko razpoloviš. Če ne gre, zareži sadež dvakrat, da dobiš četrtine, pa bo šlo.

 

Ravno prav zrel mango ima še čvrsto, a ne preveč trdo meso, in je bolj sladkast. ne sme ti narediti "kosmatih zob", če poznaš ta izraz. je se svež ali pa kot dodatek solatam (tudi zeleni, še posebej lepo se poda k perutninskemu kuhanemu mesu v kakšni mešani solati) ali pa ga uporabiš za sladice. Kjer uporabljaš breskve ali nekatrine, lahko mirno uporabiš tudi mango.

 

je pa res, da je, tako kot nekatero drugo tropsko sadje, težko najti ravno prav zrel in zdrav sadež. Saj veš, ker čaka sadje dolga pot do evropskih trgovin, ga trgajo še ne povsem prav zrelega in potem zori po poti, po hladilnicah in podobno.

 

Če imaš rad kakšno bolj eksotično solato z mangom, sporoči, pa ti pošljem recept. So enosatvne za pripravo, ne preveč tujih okusov, a dovolj nenavadne, da presenetiš koga, ki rad poskusi kaj novega. Mamamia

 

mamamia

Avtor: Loni  

Član od: 12.12.2001
poslanih sporočil:7574
Odgovor z dne - 6. okt 2005 15:18

Za mango so meni rekli, da mora biti na otip elastičen - če pritisneš vanj s prstom, mora vdolbinica hitro izginiti. Dosedaj še nikoli nisem kupila slabega.

 

Loni Makaroni

Avtor: Migla  

Član od: 16.6.2004
poslanih sporočil:1782
Odgovor z dne - 6. okt 2005 16:25

Mangov je sigurno dvajset vrst. Vsi ti sadeži, ki se dobijo v naših trgovinah niso tako okusni. Sadeže pobirajo še nezrele in jih izvažajo v Evropo. Ker sadež ne dozori na soncu, izgubi na kvaliteti. O tem lahko govorim, ker se spoznam na mange. Mango je potrebno jesti tam, kjer raste. Potem veste kaj je pravi mango.

Zrelost manga lahko primerjete z zrelostjo nektarine. Meni je mango najboljši sadež. Mango olupim z nožem za lupljenje (krompirja) in ga potem narežem na koščke. Še prej ga pa dobro, dobro operite. Narezan mango se da zmrzniti. Ne spremeni ne barve, ne okusa. Če pa je premehek, ga zmiksam in dobim kašasti sok. Pekla sem tudi že pecivo z njim, vendar ni nič posebnega.

Trenutno se sezona manga zaključuje.

Migla

Avtor: Reca  

Član od: 1.3.2004
poslanih sporočil:3814
Odgovor z dne - 6. okt 2005 19:38

Dober je kot nadev za potico. Olupiš, naribaš, zdušiš z dišavami, če je masa preveč redka posuj s piškotnimi drobtinami.

 

lp Vesna

 

Vesna Milek Recko

Avtor: Loni  

Član od: 12.12.2001
poslanih sporočil:7574
Odgovor z dne - 7. okt 2005 11:16

Reca, a to pripraviš podobno kot korenjev nadev???

 

Loni Makaroni

Avtor: Reca  

Član od: 1.3.2004
poslanih sporočil:3814
Odgovor z dne - 7. okt 2005 13:07

Ja tako.

 

lp Vesna

 

Vesna Milek Recko

Avtor: drejcek  

Član od: 11.1.2004
poslanih sporočil:1025
Odgovor z dne - 7. okt 2005 19:43

evo, slučajn sm neki najdu, pa upam da bo še za koga uporabno... pa slovar v roke, kdor ne zna šprehat ingliš ;))

 

Fresh Mango Shortcake

 

YIELD: 4 servings

 

Shortcake

 

1 cup orange juice

1/4 cup sugar

1 teaspoon grated lemon peel

1 ripe mango

4 slices (1/2-inch thick) pound cake

(from a 12 ounce package)

1 pint vanilla ice cream or frozen yogurt

1/4 cup chopped macadamia nuts or almonds

 

In a small saucepan combine orange juice, sugar and lemon peel. Bring to a boil over medium heat; reduce heat; simmer until thickened and syrupy, 12 to 15 minutes. On a board hold mango with one of the narrower sides facing up. Starting 1/4-inch from the stem, slice along each side of the pit to cut off the "cheeks." Peel the center section of mango; cut off remaining fruit and dice. Stir diced mango into the syrup; set aside. With a knife or large spoon, carve out the flesh from cheeks in a single piece, cutting as close to the skin as possible. Thinly slice each cheek; cut slices in halves. To assemble dessert: Cut cake slices in halves, diagonally; on each plate place one cake triangle; top with one scoop of ice cream. Place second cake triangle on each plate, leaning against the ice cream. Spoon about 1/4 cup of the mango sauce over ice cream; sprinkle with nuts. Garnish with mango slices and mint leaves, if desired.

 

[slika]http://www.globalgourmet.com/food/kgk/2004/0904/short.jpg[/slika]

 

Drejček

 

Sporočilo je spremenil(a) drejcek dne 07. okt 2005 19:44:47

Avtor: ajna  

Član od: 7.12.2002
poslanih sporočil:38
Odgovor z dne - 8. okt 2005 8:51

Jani,

 

upam, da vam bo tale link dal odgovore na vsa vprasanja glede mango sadeza.

 

http://freshmangos.com/aboutmangos/index.html#d

 

LP

 

Dragan

Avtor: mamamia  

Član od: 9.11.2004
poslanih sporočil:13480
Odgovor z dne - 10. okt 2005 16:05

Sem našla še nekaj o mangu. Dobro, lahkotno, preprosto za pripravo.

 

Evo recepta za mangovo kremo:

trije mangi

dva beljaka

1/8 l sladke smetane

žlica svežega stinsjenega limoninega soka

100 g sladkorja

čokoladni ostružki za okras

 

Mange ločimo od koščic in olipimo. Polovico mesa narežemo na manjše kocke, drugo polovico s pol količine sladkorja in limoninim sokom zmešamo s paličnim mešalnikom oziroma naredimo kašo. Beljake stepemo s preostalim saldkorjem v trd sneg in mu dodamo še stepeno sladko smetano. To maso rahlo premešamo z mangovo kašo, ko je krema lepo gladka pa vmešamo še mango, narezan na koščke. Skodelice postavimo za pol ure v hladilnik. Preden postrežemo okrasimo s čokoladnimi ostružki (ali kako drugače, pač po okusu).

 

Krema naj ne stoji več kot nekaj ur.

Upam, da vam bo všeč. Lep pozdrav, mamamia

 

mamami

 

mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Napišite mnenje

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.