Ali je jogurt sploh še kaj zdrav?

mihelich  

član od: 29.10.2003

sporočila: 2

tema odprta - 15. sep 2005 22:36 | ogledi: 10.104 | odgovori: 55

Pred leti smo kupili aparat za izdelovanje jogurta. Saj veste - tisti mali grelnik, v katerega daš šest lončkov mleka, pomešanega z jogurtom, da se 12 ur lepo greje in mleko fermentira, potem pa lončke v hladilnik, pa je. Aparat je bil poceni in tako narejen jogurt prav tako. Približno tretjino cene kupljenega. Le tako trden, čvrst ni bil, okusen pa kar.

In kaj se dogaja sedaj? Že dve leti občasno poskušamo, pa ne gre. Kupimo tako in drugačno mleko, ga cepimo s takšnim in drugačnim jogurtom ali kislim mlekom, a zaman. Vse skupaj se spremeni v neko napol sluzasto, redko, belo, skoraj smrdljivo tekočino.

Vsi vemo, da je (zapakirano) mleko ničkolikokrat ubito, preden si ga natočimo v skodelico. Alpsko mleko, UHT mleko, 0,5 % mleko, ... vse to je mrtvo. Zato pa tudi ima lahko navadno mleko rok trajanja skoraj teden dni.

In zdaj so očitno ubili še jogurte in kislo mleko. Ki imajo rok trajanja nekaj tednov. Spomladi sem v našem hladilniku odkril pozabljen, pet mesecev star jogurt in ga za hec odprl. Bil je kot nov, samo bolj kisel - sem mislil, da bom iz njega potegnil samo ročaj žličke.

Jogurt je mrtev, zato nič ne rata, če z njim cepiš mrtvo mleko. In čemu naj bi potem sploh še jedli jogurt, če nima v sebi nobenih aktivnih mikroorganizmov, ki so bojda tako zdravi in koristni za prebavo, pa imunski sistem, pa črevesno floro in favno, ...

Pa naj mi kdo razloži nasprotno, če zna.

Lep pozdrav vsem, Blaž.

Blaž Mihelič

Anze_Svajger_SCRM  

član od: 2.12.2001

sporočila: 151

16. sep 2005 1:09

Ja na žalost nam očitno res ne preostane drugega, kot da si priskrbimo domače mleko direktno od kmeta in naredimo kislo mleko. Se mi že sline cedijo.

Irena19  

član od: 5.1.2004

sporočila: 319

16. sep 2005 8:09

Nekoč, ko sem bila otrok in potem, ko so bili moji otroci še majhni, sem bila zelo vesela, ko sem pri stari mami dobivala domače mleko, tudi pri kmetu v okolici mojega doma sem imela naročenega, vsako jutro. Pol sem ga vedno dala kisati za kislo mleko. Oboževala sem ga. Kaj pa sedaj? Pri teti ga ne vzamem več, ker ga ne pijemo ne jaz ne otroci. Pravijo, da smrdi. Smetana na kislem mleku, ki je tako dobra, ima okus. Spraševala sem se, po čem vonja. Po silirani travi. Ja, hrana je naravna, a mleko smrdi. Na žalost tudi od kmetov sedaj ne jemljem več mleka.

_ZALA_  

član od: 21.10.2003

sporočila: 982

16. sep 2005 9:52

Tudi jaz sme se pred kratkim začela spraševati kaj se dogaja....na začetku počitnic sem si rekla, da zdaj ko bom imela čas, bom lahko delala skuto in jogurte (oboje obožujem) sama doma, iz domačega mleka (iz bližnje kmetije). no, pa sem se spravila delat jogurt, in sicer tako, da sem sveže mleko natočila v skledo in jo postavila na bolj toplo, zraven štedilnika...noter sem zamešala še 2 žlici jogurta (da bi bilo prej gotovo in da bi res dobila jogurt in ne kislo mleko)....nato sem pokrila in pustila 1-2 dneva....končen produkt je bil obupen - vlečljivo, sluzasto mleko oz. kislo mleko...še za skuto ni bilo! Tudi meni ni več jasno kaj se dogaja.....moram pa priznat, da mleko, ki ga vsak dan dobi od edine kravice še moj dedek, in naredi hleb sira (cc.15 litrov) in je izredno okusen..imamo pa ekološko kmetovanje in torej tudi silaže ni več, ampak samo naravna trava! Sir pa je odličen! Pozimi, ko jo krmi s senom, pa ima sir malenkost drugačen okus, pa vseeno zelo dober! LP Zala

Fani  

član od: 18.7.2002

sporočila: 371

19. sep 2005 10:45

Hja, na koncu boste še vsi pri meni prosili kefirjevo gobico ) Pred časom sem jo metala v smeti, sedaj pa ne uspeva dovolj hitro sproti rasti, da bi jo sušila in pošiljala po pošti, kolikor je želja. No, saj se hecam. To z mlekom se strinjam, vse. Bolj ali manj me kar straši, kakšne roke trajanja nam pripravljajo, saj z malo logike veš, kaj to zadaj pomeni. Pa tudi mleko pri kmetu nam ne gre, imajo ga na sosednji kmetiji, še meni ni všeč, kaj šele otrokom. Spomnim se, da smo otroci pri prababici zrasli ob kozjem mleku, samo to smo imeli in se sploh nismo spraševali, kako je drugače. Bogve, kako bi danes pogledala na kozarec kozjega mleka ali skute... Glede kisanja pa je kefirjeva gobica res najbolj zanesljiva, kar sem zaenkrat preizkusila. Sedaj jo uporabljam več let, pa ne zaradi kavkaških stoletnikov ), ki so menda pili samo kefir, temveč ravno zaradi jogurta oz. nadomestila za jogurt. Od enega večera do drugega se mi naredi 2 dl čisto lepega kislega mleka, trdnega kot jogurt, da se lahko lepo reže z žlico. Pa je za kosmiče, pecivo, polento, sadje ali kar tako. Čisto sem nehala kupovati jogurte, sadni so tako presladki in imajo še daljši rok trajanja (!). Mlečnokislinske bakterije se gotovo razmnožijo, tudi sama pa imam pomislek zaradi samega mleka. Kefir delam iz 1,6 alpskega mleka, ja, vem, mrtvega. Vendar v današnjem času je pač tako, da imam lahko karton tega mleka vedno v shrambi, drugega bi uspela iti iskat ali pa tudi ne. Tako imam raje vrabca v roki. Pa še nekaj. Zadnji dnevi, ko se je ohladilo, niso najboljši za kisanje mleka. Kefir delam celo leto, poleti in pozimi, ko so temperature stalne, ni problema, ob prehodu spomladi in jeseni se kakšen dan ne naredi najbolje. Vendar to ni edini krivec za vaše težave, večji je tisti z "mrtvim" mlekom in jogurtom. LP Fani

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

19. sep 2005 10:51

Fani. Jaz sem kefirjevo gobico eksperimentalno zamrznila, jo odtajala in dala v mleko. Pa se je kefir čisto normalno naredil. Me je firbec matral, če res rata. Pa tudi nič kaj bolj dolgo se ni delal. Loni Makaroni

Fani  

član od: 18.7.2002

sporočila: 371

19. sep 2005 12:00

Ja, kefirjeva gobica je res univerzalna. V mleku v hladilniku preživi kolikor hočeš dolg dopust, zamrzovanje, sušenje... Večkrat se čudim, kakšen organizem je to. LP Fani

malan  

član od: 10.9.2001

sporočila: 412

20. sep 2005 10:45

škoda blaž, ker nisi napisal, kašen jogurt je bil to - užiten še po 5 mesecih? Jaz npr. odprtega Egota čez dva dni ne morem več pit, se pokvari! Za trgovinsko mleko se strinjam da je čist mimo - ampak ali si skušal cepiti npr. trdi ego iz lončka na surovo mleko? Če pa res ne gre, potem pa sta dve varianti: ali nam krepko lažejo, kakšne super žive žvalce skačejo po jogurtih, ali pa jih namenoma zvarijo tako, da je nadaljevanje kulture brez posebnega znanja nemogoče - zato seveda, da ne bi ljudje bili samozadostni. Kam pa pridemo, če bo vsak mlečne izdelke delal sam doma?!

mihelich  

član od: 29.10.2003

sporočila: 2

20. sep 2005 21:57

Torej, bil je to nek slovenski navaden jogurt, morda iz Celjskih mlekarn, zagotovo pa sem ga kupil v Sparu. Pri cepljenju sem poskušal tako z raznimi multibakterijskimi, pa probiotičnimi, pa navadnimi, pa malo tekočimi, pa trdimi, pa s "kislim mlekom", ... pa nič. Jogurti in mleko so ubiti in tako ne more nič migati. Na srečo imamo soseda, ki ima tri koze in pri njem jemljemo kozje mleko (enkrat na teden) za zdravilo. Deluje odlično: odkar ga (zadnjih šest ali sedem let) pijem, se mi je zelo izboljšala alergija (na cvetni prah zgodnjespomladanskih dreves), tudi angin oz. vnetij žrela skorajda nimam več (prej pa vsako zimo nekajkrat), počasi se mi tudi pritisk normalizira. Lep pozdrav vsem, Blaž.

TORTICA  

član od: 5.8.2002

sporočila: 990

14. jul 2006 11:09

Od včeraj sem lastnica novega aparat za izdelavo domačega jogurta. kateri kupljeni jogurt naj vzamem, da bo domač jogurt ratal?

Asja  

član od: 23.10.2002

sporočila: 515

14. jul 2006 13:38

Tortica! Kje si ga kupila in kakšna je cena? Že nekaj časa ga iščem... Lp, Asja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti