Čebulna marmelada

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

tema odprta - 12. sep 2005 10:05 | ogledi: 14.873 | odgovori: 5

Pred nekaj časa sem obljubila recept za čebulno marmelado, mislim da je zanj prosila Lisa. Po forumu ne najdem več linka, na katerem je bilo govora o tem,zato ga pošiljam po tej poti. Naj povem, kako vztrajna sem bila pri iskanju: vedela sem, da je bil objavljen v reviji Dober tek, a na pamet nisem vedela letnika. Doma jih imam vse od leta 1998 naprej. Prelistala sem vse revije, a ga nisem našla - bila je le čebula v kombinaciji s čem drugim. Prosila sem za pomoč celo revijo Dober tek in so mi pomagali, a s tem, kar sem že imela - mešanica čebule in druge zelenjave. A ker sem imela pred očmi podobo ene od strani v reviji in recept za čebulno marmelado (saj sem jo namreč po tem receptu delala), mi ni dalo miru in tako sem včeraj prelistala dobršen del svojega kuharskega arhiva. V eni mapi imam namreč spravljene fotokopije nekaterih receptov iz revije Dober tek, ki jih sama nimam (1997). In najdem recept za čebulno marmelado, točno tistega, ki sem ga že od avgusta, ko sem še iz zdravilišča obljubila recept. A nisem pridna?

In tu je recept.

Potrebujemo: 1 kg čebule, 1 čajno žličko olja, pet jedilnih žlic sladkorja, 1 čajno žličko soli, 1 čajno žličko zdrobljenega črnega popra, 1,25 dl belega vina, tri jedilne žlice vinskega kisa, tri jedilne žlice želirnega sredszva (želin na primer).

Čebulo olupimo, razrežemo na četrtine in potem na enakomerno velike trakove. Kozarce, v katere bomo vložili marmealdo, operemo v čim bolj vroči vodi in jih pripravimo za polnjenje.

Olje in čebulo damo v primerno posodo in počasi segrevamo. Postopoma dodamo sladkor, sol in poper. Ob stalnem mešanju na blagem ognju čebulo dušimo tako dolgo, da je čisto mehka in da masa postane rjavkasta. Dodamo še vino in kis, premešamo, potem dodamo še želirno sredsto, prevremo in maso še vročo denemo v kozarce. Te takoj zapremo in pustimo, da se ohladijo (moja mama dela po starem: prekrije jih s koco in jih tako pusti, da se ohladijo, šele potem da kozarce na polico).

Mamamia

mamamia

santina  

član od: 30.7.2003

sporočila: 227

12. sep 2005 11:17

Zanima me, kakšna je ta marmelada. Ali je bolj sladka, ali ne? Se maže samo na kruh, ali se uporablja še za kaj drugega? Vsem en lep pozdrav!

tjas  

član od: 15.4.2003

sporočila: 2437

12. sep 2005 11:24

Ma jaz bi tole imela kot prilogo/pomako k mesu... H kakemu sesekljanemu zrezku bi po mojem super šla zraven. tjas

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

12. sep 2005 12:40

Meni je super kot namaz na kruh, sploh na malo prepečenega, hrustljavega in toplega. Po moje pa je dobra tudi kot priloga h kakšnemu mesu, kot pravi tjas. Sicer pa marmelada ni bila preveč sladkasta, ko sem jo delala sem naredila bolj slano in pikantno (manj sladkorja, pa zato pol žličke popra in soli več). Mamamia mamamia

Barbi5  

član od: 12.8.2009

sporočila: 33

24. jun 2011 10:32

Malo pozno še moje mnenje: naredila marmelado, ki pa je zelo dobra. Vendar mene, kot želodčnega bolnika, zelo pečeeee (ker na splošno ne bi smela čebule jest). Ampak drugače zanimiv, drugačen način uporabe čebule!

Barbi5

neznan uporabnik

24. jun 2011 10:46

Mene zanima, koliko na koncu pride te marmelade? Ker na 1 kg čebule in ta pri dušenju kr lepo oveni, verjetno ni več kot za dva kozarca. Me zanima koliko bi potreboval čebule za polnitev recimo 6-ih 300 gramskih kozarcev.

Še to - a je vseeno kakšno čebulo vzamem? Mora biti rjava,bela,rdeča ali je lahko bilo katera in celo mogoče vsake po malem? Bi se lahko dodal mogoče tudi por in česen?

 

Hvala!

 

Multivitamin

multivitamin

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti