Up.ime:
Geslo:
Pomoč pri prijavi
Kulinarična Slovenija

Kulinarični forumi/Recepti/Nasveti

slivova marmelada

Avtor: spela
Član od:
poslanih sporočil:-1

Tema odprta - 27. avg 2001 8:26
Število ogledov: 58990, odgovorov: 62

Letos bi rada naredila pravo domačo slivovo marmelado. Brez raznih dodatkov kot npr. wienerzuker, želicin. A ima kdo recept?

 

Lep pozdrav Špela

Avtor: Beti

Član od:
poslanih sporočil:-1
Odgovor z dne - 27. avg 2001 16:46

Slivova marmelada (ta sicer vsebuje vrečico želina):

- 1 kg sliv,

- ½ do ¾ kg sladkorja,

- vrečica želina

 

Sadje pomešamo z želinom in žlico sladkorja. Vse skupaj zavremo in postopoma dodajamo ostali sladkor. Kuhamo tako dolgo, da še enkrat zavre. Med kuhanjem ves čas z žlico pobiramo peno, ki se tvori pri kuhanju marmelade.

 

Nekuhana slivova marmelada

- 1 kg sliv,

- 1 kg sladkorja

 

Slive brez koščic pretlačimo skozi sito, da olupki ostanejo na situ, in jih skupaj s sladkorjem z električnim mešalnikom mešamo 15 minut. Marmelado nadevamo v kozarce in jih dobro zapremo.

 

Med vsemi recepti, ki jih premorem, nisem našla niti enega, ki ne bi vseboval vsaj vrečice želirnega sladkorja, razen tega, ko marmelade ne kuhamo.

 

Pozdrav,

 

Beti.

 

Ps: osebno menim, da želin ne vpliva na okus marmelade. Če uporabite npr. Oetkerjev Gelfix extra, vam le-ta omogoči vkuhavanje s pol manj sladkorja (na 1250 g sadja le 500 g sladkorja), kar pomeni, da so marmelade pol manj kalorične. Marmelada bo tako dosegla tudi dobro trdnost. v Wienerzucker pa je tako želin že dodan, tako da zadostujeta le ta sladkor in sadje. Je sicer res malo dražji od običajnega sladkorja, ampak so marmelade, pripravljene z njim, resnično dobre.

Avtor: Meta Jurc

Član od:
poslanih sporočil:-1
Odgovor z dne - 1. sep 2001 21:51

 

Imam odličen recept za slivov džem, ki se sam peče v pečici.

2 kg sliv razpoloviš in daš v teflonski pekač skupaj s 30 dag rajvega sladkorja in par klinčki. Pečico na 300 stopinj, ko zavre znižaš na 200 stopinj in pustišpribližno eno uro ali malo več, dokler ni primerno gosto.

Shraniš v kozačke s twist-off pokrovi in ko se pohladi je še malo bolj gosta.

Je izvrstnega okusa, ne presladka in res enostavna za pripravo!

Avtor: spela

Član od:
poslanih sporočil:-1
Odgovor z dne - 5. sep 2001 20:19

Hvala Meta!

 

Je res super recept. Niča pacanja in mešanja na štedilniku.

 

Namesto klinčkov pa sem dala malce ruma.

 

LP Spela

Avtor: OLGA

Član od:
poslanih sporočil:-1
Odgovor z dne - 10. sep 2001 8:31

Čez vikend sem tudi sama poskusila pripraviti slivov džem in moram reči, da je recept res super.

Me pa zanima, če je kdo poskusil na ta način pripraviti džem iz drugega sadja in kako je uspel

Lep pozdrav.

Avtor: stanka  

Član od: 3.6.2002
poslanih sporočil:716
Odgovor z dne - 26. sep 2003 9:08

Meta, RES odličen recept! Marmelada je odlična! Je kdo poskusil še z drugim sadjem?

Beti, zanima me, kako delaš marmelado z Wienerzucker-jem. Tako kot piše na navodilih ali kuhaš dlje?

LP, Stanka

Avtor: Bojan  Administrator KulSlo

Član od: 29.8.2001
poslanih sporočil:578
Odgovor z dne - 26. sep 2003 9:30

Stanka,

Meta (žena) je pozabila napisati, da ko vzame marmelado iz pečice, ji doda nekaj žlic RUMa, preden jo damo v kozarce in zapremo. Zelo važno!

LP

 

Bojan

Avtor: stanka  

Član od: 3.6.2002
poslanih sporočil:716
Odgovor z dne - 26. sep 2003 11:03

No, prva je brez ruma, ampak češpljev še ni zmanjkalo... Hvala!

LP; Stanka

Avtor: aleksija  

Član od: 18.4.2008
poslanih sporočil:3
Odgovor z dne - 1. sep 2010 13:12

pozdravljeni! :)

 

Zanima me, če kuhate rapolovljene slive ali jih katera zreže v multipraktiku?

Jaz sem jih zrezala malo, da ne bodo tako velike lupine in sedaj kuham. Uporabljam pa tudi Oetkerjev Gelfix extra in je super. Porabiš manj sladkorja, izdelki pa so dobri. Na enak način sem delala marmelado iz malin in marelic. Naši so jo pohvalili.

 

Pozdravček vsem

Sandra

 

aleksija

Avtor: đeri  

Član od: 10.8.2007
poslanih sporočil:25
Odgovor z dne - 1. sep 2010 13:59

ali ta đem v pečici kaj šprica, da ni potem vse lepljivo in ali se jo kaj meša

 

đeri

Avtor: KDM  

Član od: 9.1.2010
poslanih sporočil:27
Odgovor z dne - 1. sep 2010 20:54

Gospa Meta Jurc odličen recept za pripravo marmelade v pečici ,jaz sem ga sicer malo prilagodila po svojem - zelo enostavno za pripravo ocena 5

 

G.Đeri meni nič ni špricalo po pečici ,tu pa tam sem malo premešala , jutri bom ponovila vajo.

 

Pa lep večer želim.

 

KDM

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Napišite mnenje

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.