Up.ime:
Geslo:
Pomoč pri prijavi
Kulinarična Slovenija

Kulinarični forumi/Recepti/Nasveti

pirina moka in njena uporaba

Avtor: ferda  
Član od: 1.10.2003
poslanih sporočil:280

Tema odprta - 20. okt 2004 20:18
Število ogledov: 21548, odgovorov: 48

najlepše bi prosila za kakšen nasvet kako to zadevo uporabiti in na kakšen način. saj bi najbrž lahko našla kaj v kuharskih knjigah ampak pri vas je pa to le preizkušeno. danes sem namreč jedla ene super piškote in bom dobila tudi recept ampak me zanima tudi za kaj drugega. lep pozdrav

 

Avtor: Loni  

Član od: 12.12.2001
poslanih sporočil:7553
Odgovor z dne - 21. okt 2004 7:26

Lahko poskusiš s palačinkami, jaz uporabljam kombinacijo polovica pirine ali ajdove moke in polovica polnozrnate (tako na približno), navadno jih delam, ko je pri hiši kup škrnicljev in v vsakem tri žlice moke. Drugače pa kar eksperimentiraj, tudi kruh je dober (kombinacija mok).

 

Loni Makaroni

Avtor: ajetam  

Član od: 28.6.2004
poslanih sporočil:271
Odgovor z dne - 21. okt 2004 7:28

Uporabiš jo lahko povsod, kjer uporabljaš belo moko. Iz nje lahko narediš palačinke, kekse, pecivo, kruh, uporabiš jo lahko za zgostitev jedi,... Jaz uporabljam polnozrnato pirino moko.

Avtor: dome  

Član od: 7.4.2004
poslanih sporočil:341
Odgovor z dne - 21. okt 2004 17:08

Pozdravcek!

Pirino moko uporabljam tako kot ajetam. V receptu psenicno moko zamenjam s pirino in vse lepo uspe.Nikoli pa nisem probala narediti vleceno testo iz pirine moke. Je kdo probal?

Ferda, v bazi najdes recept - pirini buhtlji - so zelo dobri.

Imam recept za pirine rogljicke, prirejen recept - bananin biskvit in dobro pirino pito s slivami. Ce zelis, napisem.

lp dome

 

Avtor: vijolica  

Član od: 2.9.2002
poslanih sporočil:75
Odgovor z dne - 21. okt 2004 17:41

dome, mene bi tile tvoji recepti tudi zanimali

Avtor: ligojna  

Član od: 22.12.2003
poslanih sporočil:1501
Odgovor z dne - 21. okt 2004 17:50

Moram priznati, da iz pirine moke nisem še nič delala, ne jedla..A zdaj ko berem tele vrstice sem se odločila, da moram tudi jaz kaj poskusiti.Kakšen recept in namig bi bil prav dobrodošel.

 

Vesna Leben

Avtor: dome  

Član od: 7.4.2004
poslanih sporočil:341
Odgovor z dne - 21. okt 2004 21:30

PIRINI ROGLJICKI

30 dag pirine moke, 15 dag margarine, 8 dag sladkorja v prahu, 1 jajce, 3 zlice mletih orehov, 1 cajna zlicka pecilnega praska, zlica ruma. Iz sestavin zgnetemo krhko testo in ga pustimo na hladnem 1 uro.

Pekac oblozimo s peki papirjem, segrejemo pecico na 190 stopinj.

Iz testa oblikujemo 1 cm debel valj, ga narezemo na 5 cm dolge kose in iz njih oblikujemo rogljicke (kot crka "u" ali podkev).

Pecemo jih priblizno 12 minut. Se vroce povaljamo v mletem sladkorju.

Ce je pri oblikovanju testa lepljivo, uporabite za posip deske rizevo moko.

 

BANANIN KRUH

2 skodelici pirine moke, 1 pecilni prasek, 1/4 zlicke soli, 1/2 skodelice olja, 1/4 skodelice rjavega sladkorja, 2 jajci, 6 zrelih banan.

( 1 skodelica je 2dcl, mera pekaca je 20 x 35 cm)

Pekac namazi z oljem, ogrej pecico na 180 stopinj. Zmesaj moko, pec.prasek in sol. Zmiksaj banane.

Posebej zmiksaj olje, jajca in sladkor in vlij k bananam. Na koncu primesaj se moko, vlij v pekac in peci pri 180 stopinjah 5 do 10 minut, nato zmanjsaj temperaturo na 150 stopinj in peci se 55 minut.

Ohladi naj se na resetki. Hladnega razrezem na 1 cm siroke rezine. Videti je kot kruh.

(ker je tega veliko, ga rezem na 10x10cm kose, dam v vrecke in shranim v zmrzovalnik) odtajan mi je se boljsi.

 

PIRIN KOLAC S SLIVAMI

2 jogurtova loncka pirine moke, 1/2 loncka nasekljanih orehov, 1/2 zlicke sode bikarbone, 1/2 zlicke pec. praska, 1/2 zlicke soli, 1/2 zlicke mletih klinckov (nageljeve zbice), 1/2 loncka olja, 1/2 loncka rjavega sladkorja, 1 veliko jajce.

(merica je jogurtov loncek, pekac je 20x 30 cm)

Zgnetemo testo, ga razvaljaj in das v pekac pomascen in pomokan. Na vrh dam izkoscicene polovicke sliv ,posipljem se z rjavim sladkorjem in dam pec v ogreto pecico. Pecem okrog 40 minut pri 180 stopinjah.

Lahko uporabimo tudi drugo sadje(marelice). Lahko v testo damo 2 veliki naribani jabolki in pest v rumu namocenih rozin.Ta varianta je socna.

 

Tako, pri nas je alergija med ostalim tudi na psenico; piro pa so nam priporocili. Moko kupujem na lj. glavni trznici in je zelo fino mleta. Bolj grobo mleto kupim na trznici v BTC. Tam imajo tudi pirin zdrob.

Pirin kruh pecem v kruhomatu po receptu Rece.

 

Vesela bom, ce boste probali, se bolj, ce vam bo vsec

lp dome

 

 

Avtor: ajetam  

Član od: 28.6.2004
poslanih sporočil:271
Odgovor z dne - 22. okt 2004 7:55

Dome, ti tvoji recepti zgledajo krasno in ob prvi priliki jih preizkusim.

Avtor: Loni  

Član od: 12.12.2001
poslanih sporočil:7553
Odgovor z dne - 22. okt 2004 9:02

Pirin zdrob imajo tudi na glavni tržnici, kmetija Kastelic ga ima na svojih policah...

 

Loni Makaroni

Avtor: matejac  

Član od: 8.6.2004
poslanih sporočil:442
Odgovor z dne - 22. okt 2004 12:49

Na mlinotestovem paketu pirine moke je tudi recept za mandljeve piškote. preverjeno dobri. je pa tudi v bazi recept za pirine buhteljne z marmelado, ki so tudi super.

 

pri nas ponavadi delamo iz pirine moke testo za pico, ker smo bele moke že vsi naveličani. ima super poln okus.

 

Mateja

Avtor: ferda  

Član od: 1.10.2003
poslanih sporočil:280
Odgovor z dne - 22. okt 2004 18:44

super sem že mislila da sem izgubljena. najlepša hvala. zadnjič sem namreč jedla ene zelo dobre piškote iz pirine moke pa sem moko kupila v upanju da mi bo gospa dala recept , pa mi ga na žalost ni dala, dala pa mi je spisek vseh sestavin te pa so --- pirina moka ,orehi, jajca, maslo, omanjala pa je tudi med za okus. poglejte če imate doma kak recept iz teh sestavin. ali pa če je v bazi kaj takega. pa povejte mi kako je z vsebnostjo lepka v pirini moki če gdo ve. še enkrat hvala za vaš trud.

 

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Napišite mnenje

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.