Posojilo denarja

kozamurnik

sporočila: 2311

tema odprta - 18. sep 2014 16:12 | ogledi: 7.867 | odgovori: 9

Sorodnik, pošten in  zelo delaven človek  se  je znašel v finančni stiski in  potrebuje denar za starejšo hišo, za nujna  vzdrževalna dela.

On in njegova družina so bili  edini,  ki so babici pomagali ko se je znašla v težki situaciji, zato ga toliko bolj cenimo.

Kredita najbrž ne bi/bo  dobil, če pa že, vemo kako se  anuitete iz meseca v mesec povečujejo... namesto 10.000 kolikor rabi, jih bo na koncu verjetno vrnil 15000  ali več.

Denar bi mu posodili,  brezobrestno, vendar bi vseeno radi nekako garancijo. Ima nepremičnine ( nekaj gozda, travnike) vendar nam je nekako neprijetno, da bi sestavljali pogodbe in pogoje, zahtevali garancije in podobno ker gre v resnici za izredno poštenega človeka. Ampak tudi ljudje se spreminjamo, včasih nehote in po sili razmer.

Kako naj nežaljivo napišemo par stavkov, nekakšno " potrdilo" da bomo imeli vsaj nekaj pisnega, da smo denar

posodili in ne darovali.

Vem da je vse skupaj  malo nenavadno  in je svetovati težko;  vseeno  rada vaša mnenja. Žal smo preživeli čase, ko je zadostovala beseda, dandanes tudi papir in žig  ne pomenita nič več. Sem pred dnevi odprla podobno temo o neplačevanju študentom.

Ste bili kdaj  v podobni situaciji, na eni ali drugi strani?

 



murnik

Temo je spremenil(a) kozamurnik dne 18. sep 2014 16:24

johana  

član od: 5.3.2014

sporočila: 12637

18. sep 2014 16:47

Pozdravljen,Kozamurnik,obvezno sestaviti pogodbo, overjeno pri notarju,kajti danes so takšni časi,da se pri danarju vse konča,nikoli ne veš,kako se bo izšlo. Vem iz službe,koliko je bilo slabe volje in kesanja,ko so šli sorodniki za poroka, potem,ko so morali oni vračati danar. Tako,da bi ti svetovala,da dobro premisliš,obvezno pa pogodbo,čeprav gre za poštenega človeka,ki bo to še lažje razumel.

mopsika

Lisa  

član od: 13.1.2005

sporočila: 1812

18. sep 2014 16:51

Povejte mu tako, kot si sedaj napisala nam. Če je tak kot ga opisuješ, bo razumel. Navsezadnje je brezobrestni kredit kar dobra usluga.

Pomisli da - če ti je težko sedaj postaviti pogoje, kako ti bo šele težko (morda) enkrat terjati denar nazaj. S papirji pa se navsezadnje zavaruje tudi on - kaj pa če se zgodijo spremembe pri vas in bo kakšen dedič zahteval od njega zamudne obresti?

Lisa

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

18. sep 2014 17:27

Moraš se odločiti, kaj bi sploh rada.

In v kolikšnem času pa misliš, da bo ta denar prišel nazaj. Tudi če ti vrača po 100 EUR mesečno brezobrestno, bo to trajalo 100 mesecev, kar je 8 let in 4 mesece. Če pa daš še kak odlog za začetek vračanja, bo pa to trajalo 9 let. In sedaj najprej premisli, kako familijarno stojite s tem, da tega denarja toliko časa ne bo. In je tako, da ljujde, ki danes težko dajejo 100 evrov na mesec proč, bodo to težko dajali tudi naslednja leta in bo temu primerno trpela družinska dinamika in se boste od dobrotnikov hitro spremenili v vse kaj drugega.

Druga stvar je, ali nameravaš dati denar ali pa bi raje kupili material in bi se videlo, koliko se potrebuje denarja.

Tretjič, ko se nekaj posodi, se posodi in se terjatev zavaruje. Če ti je nerodno reči, kakšno zavarovanje želiš, potem ne posojaj denarja - in ga raje podari, ker familijarni odnosi so priceless tako ali drugače.  Če imaš pa zavarovanje, je pa spet tako, da boš morala vpisati hipoteko na nepremičnino v zemljiški knjigi, drugače ti ustni dogovori kaj veliko ne bodo pomagali. Če tega vsega ne zmoreš, podari denar.

Lahko se tudi dogovorite, da je posojilo neke vrste kompenzacija za pomoč, ki jo je familija nudila babici in pač rečete, da  pač posojate 10.000 EUR, vrača se pa, kaj pa vem, 4.000

Ne moreš pa biti dobrotnica in hkrati posojati.

Vendelina jr.

Čarli08  

član od: 4.1.2010

sporočila: 275

18. sep 2014 22:34

Tast je pred leti posodil denar prijatelju. Sta tudi napisala neke vrste pogodbo. Človek se je smrtno ponesrečil. Denarja žena ni vrnila. Nočem pametovati, le opozoriti, da je potrebno temeljito premisliti.

Čarli08

the tina  

član od: 5.10.2013

sporočila: 302

18. sep 2014 23:19

V splošnem posodi toliko, kot si lahko privoščiš izgubit. To se mi zdi eno tako realistično pravilo za vsako situacijo.

 

Sicer pa kot je bilo že rečeno.



the tina

Sporočilo je spremenil(a) the tina dne 18. 2014 23:19

silva  

član od: 1.10.2002

sporočila: 871

19. sep 2014 7:03

kozamurnik je napisal/a:

Sorodnik, pošten in  zelo delaven človek  se  je znašel v finančni stiski in  potrebuje denar za starejšo hišo, za nujna  vzdrževalna dela.

On in njegova družina so bili  edini,  ki so babici pomagali ko se je znašla v težki situaciji, zato ga toliko bolj cenimo.

Kredita najbrž ne bi/bo  dobil, če pa že, vemo kako se  anuitete iz meseca v mesec povečujejo... namesto 10.000 kolikor rabi, jih bo na koncu verjetno vrnil 15000  ali več.  ...........

Ste bili kdaj  v podobni situaciji, na eni ali drugi strani?

 



murnik

 

Temo je spremenil(a) kozamurnik dne 18. sep 2014 16:24

Na bankah lahko dobi kredit s fiksno obrestno mero. Boljša finančna konstrukcija projekta, ki se ga lotevaš je, da ti dobri ljudje najamejo kredit do 7000 €,  ostalo pa mu "prispevate" vsak po svojih najboljših močeh - tako fizično, kot finančno (in na ta denar pozabite). Naj grejo na banke (več bank) po informacije.

Velika razlika je, če nepremičnino (v primeru neplačevanja) rubi banka (ali zavarovalnica ali davkarija) ali pa žlahta. 

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

19. sep 2014 9:55

Naj se še tako lepo sliši, posojanje denarja tudi v družini ni kar tako. Pri nas doma se je zgodilo, da so starši nama ali moževi sestri kdaj kaj posodili, vedno smo napisali pogodbo in jo dali v vednost drugemu. In seveda smo vedno vse tudi vrnili.

Sorodniku povej, da se lahko zgodijo nepredvidljive situacije, in v izogib temu kot zavarovanje vpišete zaznamek na nepremičnino v zemljiški knjigi. Lahko pa naredite tako: denar, ki bi mu ga posodili, vežeš na banki kot depozit. Na podlagi tega lahko dobi posojilo, ti namreč s tem depozitom jamčiš za to posojilo. Sorodnik vrača posojilo banki in ko ga odplača, imaš ti prost depozit (pe še nekaj obresti). Če se kaj zalomi na njegovi strani, pač banka zadrži tisti del depozita.

Banke, vsaj nekatere, rade dajo taka posojila, depozit je dobro jamstvo, saj je denar lepo pri njih in če gre kaj narobe, je banka takoj poplačana. Če se je kaj spremenilo, bo pa Vendelina povedala.

mamamia

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

19. sep 2014 10:34

Banka odobri toliko denarja, kolkor prenese kreditna sposobnost kreditojemalca. Ergo, če si nekdo lahko sposodi 7.000 EUR, mu bo banka toliko odobrila, tudi če pride s porokom, ki ima večj kreditno sposobnost (recimo, da ti lahko jamčiš za 10.000 EUR). Kvaliteta jamstva NE nadomešča kvalitet krediojemalca,

Pri depozitu kot jamstvu je tako, da mora biti ročnost jamstva usklajena z vračilom kredita. Ergo, če nekdo vrača 10 let, mora biti za toliko časa vezan tudi depozit.

Vendelina jr.

kozamurnik

sporočila: 2311

19. sep 2014 23:18

Hvala za pametne nasvete...sploh ideja od mamamie in vendeline je zelo zivljenjska.:delno kredit z jamstvom depozita

ostalo se pa podari/ odpise.

Bomo sli malo na pogovore in  res upam  da bomo nasli kompromis ki bo za obe druzini kar najboljsi.

murnik

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti