Kako prepoznati dobro oljčno olje?

kara  

član od: 26.11.2005

sporočila: 725

tema odprta - 1. sep 2014 7:37 | ogledi: 18.597 | odgovori: 23

Kot precejšnja uporabnica oljčnega olja,  pogosto razmišljam katero olje kupiti. Kupila sem zelo dragega, pa poceni, pa našega, pa uvoženega... Vsakega sem za test dala v hladilnik. Nekaj se jih je močno zgostilo, skoraj da v videz masla, nekaj sploh ne, nekateri delno. Zanimivo je tudi, da se ni zgostil tako opevani naš, Isterski, ki sem ga kupila  na eni znani turistični kmetiji,  medtem, ko so se zgostila čisto navadna in poceni  olja.

Je ta preiskus res zanesljiv? Pozna kdo še kaj drugega, po čemer lahko ločimo naravno oljčno olje brez dodatkov? Baje proizvajalci oljčnemu dodajajo sojina olja, kar povzroči, da se olje ne zgosti.

Ali sploh kdo kontrolira resničnost navedb naših proizvajalcev?

kara

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

1. sep 2014 8:52

Jaz kupujem tistega, pri katerem mi je všeč okus. Edina referenca. Letos sem kupil 12 steklenic italijanskega mladega olivnega olja. Še vedno me navdušuje, kaj vsebuje, me ne zanima. Zgosti se v maslo, kot si omenila.

Sem pa preizkusil razne domače bio, eko domače belice ne vem kakšnih nagrad, meni niso všeč, vsa so preveč pikantna. To lastnost so zgolj spromovirali, da mora olje takšno bit, kar se mi zdi larifari in izgovor za slabe olive in slabo kakovost izdelave.

Od naših je bilo še najboljše eno iz Kort, pa nimam več dostopa in kontakta od pridelovalca.

Tako, da se zanašam zgolj na svoj okus.



Commis débarrasseur

Sporočilo je spremenil(a) zzak1977 dne 01. 2014 08:53

Vesnuska  

član od: 1.1.2011

sporočila: 944

1. sep 2014 10:36

Tudi mi se zanašamo na okus in vonj. Istrska pikantna tudi meni ne sedejo, pa so nam tudi povedali, da taka pač morajo biti. Meni grenijo, kot bi bila žarka. Mogoče sem samo imela nesrečo in sem preiskusila slaba.

Mi ga kupimo, če je le mogoče(če ga je malo, ga ne prodajajo), od ene družine iz Murterja, ki ima oljke na Kornatih. To olje je fantazija, vredno vsakega centa! Takega bolj ''sadnega okusa je'' ne znam opisati, nič pikantno vendar zelo dišeče. Če povohaš tega in kakega industrijskega zraven sploh ni primerjave.

Teh preiskusov v hladilniku še nisem delala, olje imam na temnem hladnem mestu, vendar ne v hladilniku.

Vesnuska

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5047

1. sep 2014 10:49

Tudi zame je okus prvi kriterij. Res pa nikoli ne kupujem cenenih olj ,ker jim pač ne zaupam. Zadnja leta imam srečo, da ima pri nas enega stalnega dobavitelja s takim oljem ,ki mi ustreza vsako letoga nekja litrov prinesem tudi iz Lastova, bolj za ostale družinske člane ker meni ne ustreza - je izjemno močnega vonja in okusa.

Tako da Kara, nekega univerzalnega recepta tukaj ni, moraš zadevo pač sama dognati in priti do takih rezultatov, ki ti bodo ustrezali. 

hedonist

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

1. sep 2014 11:13

Če hočeš res zanesjivo vedeti, kaj je v tvojem oljčnem olju, potem te to presneto drago stane. Enega samega testa namreč ni, pač pa je treba opraviti celo serijo analiz, od vsebnosti maščobnih kislin (katere in koliko), sterolov, trigliceridov, steroidnih ogljikov, voskov, pa kislost, peroksidni test in še kaj. Majhne dodatke drugih rastliskih olj je namreč zelo težko zaznati še z najbolj naprednimi analiznimi tehnikami, kaj šele takole na oko in na okus. Razlike v teh parametrih se potem pojavljajo tudi glede na sorto olj, način pridelave, letnik (dobri in slabi letniki obstajajo tako kot pri vinu), geografsko poreklo itd. Se pravi, da za večino navadnih potrošnikov velja, da pač verjameš ali ne tistemu, ki ti olje prodaja. Redni testi kakovosti olj na tržišču se seveda izvajajo, zanesljivo pa ni pregledana prav vsaka serija prav vsake znamke na prav vse parametre, da ne govorimo o domačih produktih. Zato, ker so analize tako drage in zahtevne, da si tega preprosto ni mogoče privoščiti. To, kako se olje zgosti v hladilniku, ne pove prav veliko o njegovi kakovosti niti o čistoči. Vedeti je namreč treba, da oljčno olje mešano z drugim ni nujno slabše po kakovosti ali bolj/manj zdravo - seveda pa gre za prevaro, ker so druga olja običajno precej cenejša od oljčnega.

Za "dobro" olje se torej zanesite na svoj okus in zaupanje tistemu, od katerega ga kupujete.

Sonja

drejcek  

član od: 11.1.2004

sporočila: 1028

1. sep 2014 11:22

Načeloma razlikujemo med "navadnimi", deviškimi in ekstra deviškimi olivnimi olji; razlika je v meni ne čisto znanih kriterijih, bo povedal kdo drug, v čem je osnovna poanta, zdi pa se mi, da gre za primerjavo na določen referenčen vzorec.

Sorta istrske belice, ki je najbolj pogosta v slovenskem primorju, da malce bolj pikantno olje, druge vrste pa vsaka sebi značilno - odvisno od oliv (ki jim domačini, kolikor je meni znano, pravijo uljke), ki zrastejo na oljkah različnih sort.

Test s hladilnikom je nesmiseln, ker ne gre za test direktne kakovosti olja, ampak za test, ali je bilo olje rafinirano ali ne - to pomeni, ali so olju pred embaliranjem odstranili rastlinske voske, ki so splošno uporabni v živilsko-predelovalni industriji, ali ne. Posledično nerafinirano olje pri nižjih temperaturah kristalizira, zaradi narave fizike mu malce naraste viskoznost, gostota pa se s temperaturo ne spremeni.

Definitivno pa olje ne sme biti žarko, nobeno, ker je to znak, da je olje slabo.

Osebno olje za domačo uporabo, pa sem tudi velik porabnik, že dolga leta kupujem v Škofijah pri Kopru, direktno od pridelovalke. Nikoli v trgovinah, in ker ne maram morja in posledično ne hodim na Jug, tudi ne na Jadranskih otokih.

Kot je zapisal Hedonist, je glavni kriterij okus vsakega posameznika/ce, in to naj Ti bo vodilo. Predlagam, da poiščeš na internetu nekaj pridelovalcev, lahko iz Slovenije, Hrvaške ali pa kod drugod, pojdi do njih, probaj in če Ti je všeč, kupi. Izogibaj pa se vsem posrednikom, predvsem veletrgovcem.

LP

Drejček

kara  

član od: 26.11.2005

sporočila: 725

1. sep 2014 11:47

Drejček, torej naravno olje, brez posegov ( npr. pri kmetih, neposrednih proizvajalcih) mora kristalirirati oz. se zgostiti na hladnem? Če nekaj odstranjujejo, to je rastlinske voske, kot omejaš, ni naravna zadeva. Olje ni naravno. Tale test v hladilniku naj bi to pokazal. Menim, da je potem pa še najbolj zanesljiv.

Seveda pa je poglavitni zame okus. Ne maram pretiranega, ki kar zapeče v ustih in grlu, ampak nekaj srednjega.

Da mi mešajo zraven navadno oljeto pa znam tudi sama. Pa še ceneje je. Tako je velikokrat žal tudi pri bučnem olju. Ampak tam pa ti že barva pove svoje.

kara

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

1. sep 2014 14:02

Ne kara,

če se olje v hladilniku ne bo strdilo, ni nujno, da je slabo. Vsebnost voskov po naravi lahko zelo variira. Malo zgostitise  in postati motno že mora, ampak koliko, je pa lahko od vrste do vrste in od leta do leta zelo različno. Naredi po svoje, kupuj tistega, ki se ti zdi najboljše.

Sonja

testeninca  

član od: 19.2.2013

sporočila: 751

1. sep 2014 14:15

Mi imamo srečo da olivno olje kupimo v oljarni takoj ko priteče čez pipico (sosedje peljejo svoje olive stiskat, mi pa sproti še dokupimo) in je res vrhunsko. Glede na to da na leto porabimo med 15-20l olivnega olja zahtevam dobro olje.

So me pa vedno učili da pravo olje mora na koncu malo zapečt na jeziku, ampak je to zopet odvisno od vrste oljk...

Sedaj smo na morju v 14 dneh porabili 2l olja

testeninca

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

1. sep 2014 15:51

Testeninica, tvoj podatek, da ste porabili 2 litra olja ne pove nič, dokler ne poveš, koliko vas je bilo.

Midva ga POJEVA zelo malo, manj kot ti na počitnicah v celem letu. 

Vanja

drejcek  

član od: 11.1.2004

sporočila: 1028

1. sep 2014 16:55

Jaz ne b uporabil te nomenklature: vsako raslinsko olje je naravno, tako kot npr. nafta. Tako kot v rafinerijah nafto zaradi različnih načinov uporabe in bistveno boljših izkoristkov ločijo na lahke, srednje in težke frakcije, da gre npr. bencin v en prekat, dizel v drugega, kerozin v tretjega, mazut kot izrazito težka frakcija v četrtega, itd., je tudi rastlinske maščobe mogoče ločiti na njihove sestavne dele; na ta način sicer olje samo po eni strani osiromašijo, po drugi strani pa imajo predelani voski bistveno večjo dodano vrednost, z odstranjevanjem naravno prisotnih aromatov in peroksidov pa lahko dodatno stabilizirajo olje in mu podaljšajo rok trajanja, da o rakotvornosti aromatov ne govorim.

Nisem še slišal za noben primer, da bi lastniki nasadov in posledično direktni pridelovalci olj le-ta dajali v rafinacijo, to počne industrija, prehrambena in kozmetična.

Hladilnik bo pokazal samo na vsebnost voskov in nič drugega. Naravne sluzi, ki so prav tako zelo uporabne za predelavo in se prav tako nahajajo v olju, na padec temperature zaradi molekularne strukture ne reagirajo enako kot voski. Le-te industrija odstrani, preden se loti voskov.

Kot rečeno, pot pod noge in od kmeta do kmeta, pa boš počasi našla, kar Ti bo najbolj ustrezalo.

LP

Drejček

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti