Ogrci-ličinke majskega hrošča

mišmaš  

član od: 3.11.2010

sporočila: 27

tema odprta - 22. mar 2014 23:20 | ogledi: 26.971 | odgovori: 24

Pozdravljene!

Lansko leto so se mi v pelargonije na balkonu naselile takele ličinke in se jih nisem mogla na noben način rešit,kot tako da sem vsak dan pregledovala zemljo pri rožah.Verjemite mi ,da sem jih dobila v vsakem koritu tudi prek 20,da ne bi zalivala s strupi.Zanima me,ali kakšna ve za kakšno domače zelišče ali kaj podobnega,ki bi zatrlo tele živalce?

Povem vam,da sem letos kar v strahu,kajti spet sem prezimila rože in v upanju da letos teh živalic ne bo,kajti še nikoli jih nisem imela v takem številu in pa v popolnoma vseh koritih bom presajala rože,pa me zanima katero zemljo mi priporočate?

Hvala za odgovore in lp

 

mišmaš

mišmaš  

član od: 3.11.2010

sporočila: 27

24. mar 2014 10:15

Ojla Cila!Pa da ti vidiš kako so se mi sušile rastline,zemlja pa namočena,a ti hroščki pa debeli kot pujski tam pri koreninicah. Vsak dan sem okoli stebel brskala in jih iskala,ne moreš verjet,nenormalno je blo.In to se je dogajalo konec junija,začetek julija....vsak dan sem šla k rožam in brskala in ni bilo dneva,da jih ne bi dobila.

 

Letos bi se rada temu izognila in sicer brez pesticidov,pa me zanima ,če imajo te živalce kakega naravnega sovražnika?

 

mišmaš

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

24. mar 2014 12:09

Od takih naravnih sovražnikov, ki bi jih izbrskali iz korita za rože, poznam le kokoši.

Cila

zvezdica55  

član od: 8.8.2006

sporočila: 555

24. mar 2014 12:58

Jaz sem lansko leto dobila nekaj vrtnic v loncih, ki jih je sestra imela na terasi in rekla, da ji ne uspevajo, pa imajo kvalitetno zemljo, redno jih zaliva in skrbi zanje. Mislila je, da so krivi lonci. Ko sem jih presajala na vrt, me je skoraj kap . V vsakem loncu, kjer je bila res zelo kvalitetna zemlja, je bilo po 20 do 30 teh ogrcev, grozno .  Vrtnice so si potem kar dobro opomogle v vrtu.

Drugače pa imamo mi ogromno teh ogrcev vsepovsod, na travniku, cvetličnem vrtu, pod okrasnim grmičevjem. Kamorkoli zakopljemo lopato,  jih ponavadi par dobimo. Enkrat sem jih našla pod grmom borovnic, ko sem en plevel spulila, se jih je kar nekaj pokazalo. Ko smo nanovo sadili sadno drevje, smo pri vsakem kopanju odkopali ogromno teh ogrcev. Potem sem pa šla v apoteko in so mi dali  preparat, da smo v jeseni vso travo zalili z njim, pa pod drevesi in grmi v cvetličnem vrtu. V apoteki so mi tudi rekli, da so najraje v kompostu, v mehki in kvalitetni zemlji. Zato smo junija, ko letijo ti hrošči, kompostni kup pokrili s kopreno, pod borovnice pa smo dali črno ponjavo. V zalenjavnem vrtu  jih nimamo. Sicer pa junija, ko letajo ti hrošči, jih je največ okrog brez in drugega drevja, pa tudi okrog grmičevja. Sprva smo mislili, da so čez dan na drevju, potem smo pa ugotovili, da zvečer pridejo iz trave. Nam predstavljajo res veliko nadlogo. 

Naravni sovražnik so menda samo ene račke, ki pa jih mi žal ne moremo imeti na vikendu 

zvezdica55

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

24. mar 2014 15:12

Tistole gor od mišmaša se mi zdi, da so ličinke zlate minice, ki ne objedajo nič. Ličinke majskega in junijskega hrošča imajo bolj črne zadke, se mi zdi, korenince pa objedajo, da je veselje.

lp

cervus

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

26. mar 2014 5:10

mišmaš je napisal/a:

Ojla Cila!Pa da ti vidiš kako so se mi sušile rastline,zemlja pa namočena,a ti hroščki pa debeli kot pujski tam pri koreninicah. Vsak dan sem okoli stebel brskala in jih iskala,ne moreš verjet,nenormalno je blo.In to se je dogajalo konec junija,začetek julija....vsak dan sem šla k rožam in brskala in ni bilo dneva,da jih ne bi dobila.

No, bolj kot tile ogrci, si motila rože ti s tvojim stalnim brskanjem. Presadi rastline v svežo prst in bo verjetno OK. Če bi ti te ogrci res objedali korenine, bi se rastline že davno posušile. Pišeš, da si imela zemljo namočeno, pelargoinije so rastline suhih področij in res ne ljubijo namočene zemlje, verjemi.

rimljanka

kvačkarica  

član od: 30.6.2012

sporočila: 537

26. mar 2014 6:17

Jaz imam pa naravne čistilce za te stvari.Race tekačice, res da v lonce in v vrt jih ne spustim, sem pa res presenečena, kako se ne naveličajo cel dan z kljunom grebsti po zemlji.Razumljivo, da vsak pač nima te možnosti! Sem pa imela lansko leto probleme z bramorji. Ko sem se odločila, da temu naredim konec, sem jih našla vsako jutro tudi po 20 poginulih.

kvačkarica

PetraM  

član od: 1.1.2010

sporočila: 46

26. mar 2014 7:58

Ojla, jaz sem eno leto imela tudi ogromno teh živslic in zato sem na vrtnariji vprašala za nasvet.rekli so , da pomaga če namakaš ostanke od pokajenih cigaret v vodo čez noč in potem rože z tem zaliješ ali ps zelenjavo kjer jih pač maš. Upam, da sem kaj pomagala

PetraM

rdecapesa  

član od: 3.11.2006

sporočila: 181

26. mar 2014 20:06

kvačkarica je napisal/a:

Sem pa imela lansko leto probleme z bramorji. Ko sem se odločila, da temu naredim konec, sem jih našla vsako jutro tudi po 20 poginulih.



kvačkarica

 

Prosim, če lahko napišeš, na kak način si uničevala bramorje, ker imam tudi jaz z njimi hude probleme.

Hvala!

rdecapesa

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti