Enodnevni izleti po sloveniji

ČRNICA  

član od: 9.7.2008

sporočila: 85

tema odprta - 6. avg 2013 18:39 | ogledi: 34.212 | odgovori: 36

Pozdravljeni,

naslednji teden(ko vročina malo popusti-upam) se imamo namen malo potepati po Sloveniji (morje smo v zadnjem trenutku odpovedali...nekako nam ni,ker je prevroče, poleg tega smo letos enkrat že bili). Smo 4 članska družina jaz,mož in dva fanta 9 in 15 let. Rada bi vas prosla za malo pomoči kam??

Namen imamo eno nočno kampiranje z ribolovom (okolica Lenarta), potem na mojo željo Bovec-Tolmin (kajti žal tam še nikdar nisem bila)..potem Logarska in Prekmurje....

Mi lahko pomagate z nasveti kam in kaj si ogledati, da bo zanimivo, kje tam kaj dobrega pojesti itd..... 

Prosim za nasvete in predloge...Hvala in lepo se imejte nekje v senčki....s hladno pijačo...

Črnica

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

7. avg 2013 0:02

Če še imaš dovolj časa, pojdi v knjižnico po knjige Pravljične poti po Sloveniji, ali "Lep dan kliče" ali "100 družinskih izletov po Sloveniji", kjer boš našla veliko možnosti za izlete, z raznoraznimi namigi kje je v določenem kraju kaj zanimivega. Po moje boš tako najlažje našla tisto, kar vašo družino najbolj pritegne Potem imaš na voljo še stran "Kam na izlet po Sloveniji", kjer označiš svoje preference in izbereš destinacijo, ki vam bo ustrezala.

 

Kar pa se Posočja tiče - sem pristranska, ker tam živi moja ljuba prijateljica, vendar je vredno en dan preživeti v okolici vasi Soča, se odpraviti na sprehod do Trente oz. do izvira Soče in se na turistični kmetiji Jelinčič (v Soči) ustaviti na kosilo. Neprekosljive soške postrvi ali jagnjetina ali slastne palačinke z ovčjo skuto, da o sirih sploh ne govorim ... mmmmmm. Pa imate blizu še Kobarid z muzejem, Bovec, prelaz Vršič, raftanje, spuste s kajaki, odvisno od tega, kar vam je všeč

Za lušte ena fotka od lani, ko sva z možem tam uživala tri dni

 

Mojca

miis  

član od: 24.3.2008

sporočila: 173

7. avg 2013 8:54

Še en glas za Jelinčiča. Mi gremo vsako leto vsaj enkrat tja na kosilo.Pa še korita si lahko ogledate spotoma.

Če otroka zanimiva zgodovina, imate v Posočju ogromno ostankov prve svetovne vojne - recimo nad Livkom na Kolovratu je lepo obnovljena bojna linija. http://www.dolina-soce.com/dolina_odkritij/kult

Seveda se splača ogledati tudi Kobariški muzej. V okolici Kobarida si je vredno ogledati tudi slap Kozjak, vsaj nekaj minut nameniti kajakašen in raftarjem (čeprav je ogled bolj atraktiven malo višje v vasi Trnovo ob Soči, tam so malo pod kampom zelo lepe brzice, dostopne po lepi potki).

V okolici Bovca je zanimiv izvir Gljun in slap Gljun, če imate čas in denar priporočam ogled jame Srnica ali kanjoning.

Če ste pohodniki, je po vsej dolini ogromno pohodniških poti - poleg vzponov na okolišče hribe (Svinjak, Matajur, Kobariški stol, Rombon) je tudi ogromno lažjih "sprehajalnih" poti. Tudi s kolesom se da narediti odlične ture.

 

 

marjja  

član od: 6.9.2011

sporočila: 2510

7. avg 2013 9:15

Če ste "pohodniki", v Logarski predlagam:

http://www.hribi.net/izlet/sveti_duh_pod_olsevo_po

http://www.hribi.net/izlet/koca_pod_slapom_rinka_d

http://tonetoplakphotography.blogspot.com/2013/05/matkov-kot-skaf-2013.

http://www.zaplana.net/Izleti/KlemencaJama/

http://www.nad1000m.si/  - na večini teh kmetij se božansko po domače je!

Pred vstopom v Logarsko pa morda:

http://privoscite.si/ponudbe/5733/vstopnica-za-vod

Vse destinacije sem preizkusila in jih priporočam.

 

V Prekmurju pa smo kolesarili na relaciji:

Moravske Toplice - Selo (ogled rotunde)- Prosenjakovci- Motvarjevci- Bukovniško jezero(energ. točke), Strehovci, Filovci (lončastvo Bojnec), Bogojina (Plečnikova cerkev)- Moravske Toplice.

Luštna, celodnevna trasa z zanimivimi ogledi. Lahko podaljšate do Dobrovnika ( http://www.oceanorchids.si/si/index.php), ali Renkovcev (http://lust.si/prodajna-mesta).

 

 

Lp

 

marjja

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

7. avg 2013 12:15

ČRNICA je napisal/a:

Namen imamo eno nočno kampiranje z ribolovom (okolica Lenarta), potem na mojo željo Bovec-Tolmin (kajti žal tam še nikdar nisem bila)..potem Logarska in Prekmurje....

 

Črnica

 

Tole se malo hecno bere: Najprej v Slovenske gorice, potem na SZ del Slovenije, potem do Mozirja in v Logarsko in nazaj v Prekmurje .....Malo skačeš po zemljevidu.

Jaz sem na taka vprašanja že velikokrat odgovorjala - in ker so nove generacije staršev, je treba to ponavljati in sicer takole:

Imaš dva fanta (šolarja) in vsakega povprečnega šolarja se da lepo vključiti v planiranje družinskega izleta (pa še otroci so veseli, če se jih vpraša za nasvet in potem tudi bolj uživajo na izletu, v nasprotnem primeru je pa velika verjetnost, da bodo otroci rekli, da je tole čisto zadosti bedno in da sploh sux...). Hočem, reči, otroci se pri spoznavanju družbe kaj učijo in naj otroka malo pobrskata po možganih (je ni lepše telovadbe, kot če možgani delajo), kaj vesta o posameznih delih Slovenije in kaj bi veljalo pogledati. Naj se fanta dogovorita za en kraj, naj pobrskata po netu in naj onadva svetujeta, kaj bi si šli pogledat. Tako bosta aktivna in vsi boste imeli celo življenje lepe spomine na ta izlet. Tudi je tako, da nisi med zgodnjimi s tem vzgojnim delom: ko so otroci še razpoloženi za to, da grejo kam s starši, je treba izkoristiti dneve in trenutke, da se spoznavajo različni konci Slovenije. Sicer je pa zmagovalec družinskih izletov, na katerih otroci uživajo in zbrano poslušajo 50 minut vodene razstave (če je Dragan v formi, razlaga bistveno dlje in čas kar leti), od lani KSEVT v Vitanjah.

Če se pa mama trudi biti večni kreator zabave za familijo .... se take stvari znajo sfižiti, ker ostalo pleme tega ne ceni.

 

Vendelina jr.

Levinjav  

član od: 15.11.2005

sporočila: 447

7. avg 2013 12:31

Vendelina, tokrat se pa celo strinjam s teboj .

Naj otroka kar lepo sodelujeta. Pri nas so že bile variante, ko sva se z možem skoraj iz petnih žil trudila, da bi se imeli na družinskem izletu fino, pa sta moji dekleti rekli, da je bilo kar nekaj...

Od takrat naprej načrtujemo družinske izlete vsi 4, v vsestransko zadovoljstvo.

Levinjav

ČRNICA  

član od: 9.7.2008

sporočila: 85

7. avg 2013 18:17

 Hvala za vse vaše ideje,,,sem zelo vesela...tudi spoštovana gospa Vendelina hvala za nasvet bom definitivno vključila otroke....super ideja......

Kar pa se tiče skakanja po Sloveniji... ja - vsak dan bomo nekam odšli.....zvečer se po večini vračamo domov...

En dan malo dalj od doma, drugi dan planinarjenje in pohod v bližnji okolici  doma ca.30 km .

MamaF hvala za vse info.....

 

lepo se imejte in uživanjte poletje...

Črnica

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

7. avg 2013 19:48

[citat=--Vendelina jr.--]

v Vitanjah.

citat]

.....v Vitanju pa res.

rimljanka

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

7. avg 2013 20:21

Hvala - vedno imam težave s sklanjanjem Grosuplja in Vitanja....(edininska in množinska krajevna imena so težka stvar).

Vendelina jr.

kuhat_znam  

član od: 7.8.2013

sporočila: 1

7. avg 2013 22:00

V Prekmurju je veliko možnosti za eno dnevne izlete. Glede na to, da ste družina lahko otroke vključiš v razne aktivnosti... Tud za kolesarjenje je fajn, ker ni toliko vzponov... Ali pa samo za kakšno kopanje v bazenih... V glavnem ful vsega... Odvisno kaj vas zanima, pa kaj rada počneta fanta... Mogoče pade kakšna ideja tukaj http://www.visitpomurje.com/druzinski-centri

kuhat_znam

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti