Marmelada iz kumaric

lucka52  

član od: 13.7.2007

sporočila: 1939

tema odprta - 11. sep 2012 6:25 | ogledi: 10.244 | odgovori: 10

Zanima me, če je katera(i)  jedla  marmelado iz kumaric?

Namreč, v soboto sem na nekem kmečkem turizmo jedla zelo dobro pito s to marmelado. Se ve, da mi točnega recepta za marmelado niso povedali. Na netu nisem našla nič, v mojih knjigah tudi ne...   jasno, da sem takoj naslednji dan naredila približek iz kumaric, limonega soka, rjavega sladkorja in cimeta.

Moram reči, da je odlična!  Seveda manjka pika na i...   naslednjič bom  dodala še hruško ali jabolko.

 

Tiste, ki tudi rade preizkušate, ste že slišale zanjo, morda tudi kaj  same "scoprale" ?

 

lp lučka

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

11. sep 2012 6:29

Uf, na to nisem še niti pomislila, niti nikjer prebrala. Ampak, zakaj pa ne? Če je dobra iz paradižnika, zakaj ne bi bila iz kumaric? Bi pa kak kardamom tudi šel zraven, ali pa malo pimenta morda. In jabolka, hruške, se mi zdi, bi prevzeloe okus. No, pa saj boš poročala.

rimljanka

rebecca  

član od: 19.3.2002

sporočila: 2739

11. sep 2012 9:03

Se ne . Zdi se mi sicer zanimiva ideja, vprasanje je le okus - kumare so mi po okusu taka nezna zelenjava. Vprasanje je tudi, kako se zgosti - sama sem delala ze "marmelado" iz melon, pa je nastal bolj aromatiziran sirup. Ce bi pustila noter kosce sadja bi pa imal odlicno slatko. Na netu sem nasla tele recepte

Cucumber Jam
4 lb. cucumber
4 lb. sugar
2 lemons
Root Ginger
Extract the juice from the lemons and set aside. Place the Lemon rind plus pith plus 1/2 oz Ginger into a muslin bag. Peel and slice cucumber and place into pan with muslin bag. Cook gently to produce a medium pulp. Add sugar and juice. When sugar has dissolved bring to rapid boil until setting point is reached. Pour into sterilized jars and seal. Process in water bath canner for 10 minutes.

 

Cucumber-Lime Jam

Yield: Makes about 3 pints.
2 limes, unpeeled, cut in chunks and seeded
1/2 cup lime juice
1/4 cup cider vinegar
2 1/2 to 3 cups peeled, seeded cucumber
pinch of salt
1 package powdered pectin
4 cups sugar

Combine limes and juice with vinegar in the container of a blender. Blend until lime is cut into smaller pieces. Add cucumber and blend until the level in the blender measures 4 cups. Combine cucumber mixture in a large pot with salt and pectin. Bring to a boil and add the sugar all at once. Return to a boil and boil hard for 2 minutes. Seal in sterilized jars and process 10 minutes in boiling water.

Ripe Cucumber Jam Recipe

14 large ripe cucumbers
2 thinly sliced lemons
4 cups granulated sugar
1/2 teaspoon mace

Peel and core yellow cukes and cut in small cubes or inch slices. Put into kettle with enough water to keep from burning. Cook until soft. Measure should be 14 cups, add the sugar, sliced lemons and mace. Cook until thick. About 7 pints of jam.

 

LP, R. "Stressed is desserts spelled backwards!"

Vrtejbenka  

član od: 15.2.2011

sporočila: 4004

11. sep 2012 9:06

Lucka52...recepturo prooosim...še enkrat naj te pelje na kmečki turizen..hvali pito,vprašaj recept..napiši ga sem..Problem rešen..

Vrtejbenka

Vrtejbenka  

član od: 15.2.2011

sporočila: 4004

11. sep 2012 9:34

Aha..Rebecca je že prilimala recepta....grem kar na prevajalnik in lupit kumare...

Vrtejbenka

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4526

11. sep 2012 9:46

Sem probala na enem izmed vandranj različico s kumaricami, a opažam, da sem pri marmeladah čisto klasičen tip

Prijazna gospa mi je zaupala tudi recept:

1 kg kumar (olupiš, razpoloviš, izdolbeš semena, zrežeš na kocke)

600 g sladkorja

sok in lupina 1 limone (rumeni del lupine, seveda, ga tudi razrežeš)

nekaj brinovih jagod

nekaj lističev mete

 

lp



mzm

Sporočilo je spremenil(a) mišzmoke dne 11. 2012 09:48

zmajcica1  

član od: 20.12.2010

sporočila: 52

11. sep 2012 11:54

seveda da se da naresti odlično marmelado.jaz delam iz bučk marmelado in je prav dobra.cimet,limonin sok  oz citronka in sladkor.

to pa res ni nobena umetnost.

tuki iz kumaric more biti isto dobro...

zmajcica1

lucka52  

član od: 13.7.2007

sporočila: 1939

11. sep 2012 21:28

Zmajcica1,narediti marmelado ni nobena umetnost, seveda ne.

Iz bučk in še česa sem jo naredila že ničkolikrat, celo recept sem objavila, tako da ni problem v tem.

Tale iz kumaric me je presenetila ker..ni imela čisto nobenega okusa po kumaricah, zato  sem prepričana, da so kumarice le dodatek in ne osnova.

Tole je moj napol gotov izdelek, nepečene  sadne košarice s približkom te marmelade. Dokaj dobro, ne pa nekaj posebnega.

 

 

 

Tista, ki sem jo jedla, je bila odlična, zato me tako grozno  firbec matra.

Mzm, ta kmečki turizem je nekaj posebnega, drugačnega; bila sem že večkrat in se bom  še vrnila, le izvedela ne bom nič več kot sem že. Je že marsikdo poskusil, pa več kot osnovnih podatkov ne povedo. Imajo odlično kuhinjo, vse je nenavadno , izvirno, okusi kot da so iz drugih časov... skratka 1A.

Rebecca hvala, ker si se potrudila. Ingver? Čisto možno, tudi meta.

Vrtejbenka  in rimljanka, če kaj izvem, kajpada poročam.

 

 

 

 

 

 

 

lp lučka

rosie  

član od: 15.9.2007

sporočila: 1141

11. sep 2012 21:48

Jaz sem marmelado iz kumaric pred leti prinesla iz Turčije.Vendar nam ni bila všeč, oz nisem imela ideje, s kakšno hrano naj jo postrežem, tako da, če me spomin ne vara, sem jo vrgla stran. Bila pa je zraven sigurno meta, za ingver pa ne bom trdila.

rosie

Lisa  

član od: 13.1.2005

sporočila: 1812

12. sep 2012 13:45

Ideja mi ni dala miru in sem včeraj skuhala en vzorček tega čudesa. Zmešala sem ideje iz vseh receptov in tako skuhala kumare, jabolko, nekaj brinovih jagod, veliko limone in limonove lupinice in ker nisem imela sveže mete, sem za nekaj časa v maso dala še filter vrečko metinega čaja. Ingverja pa nimam, ker nisem ljubiteljica te rastline. Rezultat je zanimiv, nedoločen okus, blizu ananasu. Do klicajev pa še kaj manjka. No, za eno posebnost je pa v redu.

Lisa

katrin11  

član od: 3.1.2010

sporočila: 2342

12. sep 2012 22:23

Imela sem višek lepih kumar, pa sem poskusila. Recept sem delala malo po tistih, ki sem jih prebrala, malo po okusu, malo za nosom in po zalogah začimb, ki so bile pri roki. Mož je pohvalil, da je super marmelada.

Kumare sem olupila, odstranila sredino in narezala na 1 cm velike kocke. Eno majhno bučko hokaido sem zrezala, seveda odstranila pečke in dala v mikrovalovno, da se je toliko zmehčala, da sem jo lahko lepo olupila. Uporabila sem jo zaradi barve, ne zaradi okusa. Kuhala skupaj z limonino lupinico in nekaj vejicami pehtrana, oboje sem vtaknila v mrežaste kroglice za kuhanje čaja.

Zmehčano kuhano odcejeno zmes, cca 1,5kg   sem zmlela s paličnim mešalnikom in dodala še - cimet v prahu, ingver v prahu, sok treh limon, eno vrečko pomarančnega in eno vrečko limoninega ekstrakta za pecivo, želirni sladkor po okusu. Potem sem kuhala marmelado, da se je normalno zgostila.

Zaradi bučke je dobila marmelada lepo barvo, pehtran in ingver pa sta tako spremenila okus, da je marmelada res dobra. Če se komu da, naj poskusi. Jaz jo bom sigurno še delala.

Katrca11

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti