Šivanje in izbira primernega šivalnega stroja

jstsmvid  

član od: 4.8.2011

sporočila: 1

tema odprta - 4. avg 2011 23:02 | ogledi: 24.904 | odgovori: 25

Lepo pozdravljeni!

Z dekletom sva se letos poleti lotila šivanja, da lahko sama ustvarjava svoje obleke in trenutno uporabljava šivalni stroj pri moji babici, ki naju je tudi vpeljala v osnove šivanja, počasi pa razmišljava, da bi kupila svoj šivalni stroj in sicer nekaj preprostega in enostavnega za začetek zagotovo na električni pogon, da bo stvarca majhna in lahko potovala med Ljubljano kjer študirava in poleti domom..

Največkrat slišano ime med predlogi je bil šivalni stroj znamke Bagat, pri katerem pa se pojavlja veliko imen modelov, zanima me, če je morda komu znano kateri modeli se dobro obnesejo za najine potrebe? Kakšne so sploh razlike med modeli? Imate morda še kakšen drug predlog glede nakupa šivalnega stroja? Na Bolhi je veliko ponudbe, cene pa se gibajo okrog 50 pa do 100eur za npr. šivalni stroj Bagat Slavica, se pa seveda ne spoznava kako se obnese ta model in na kaj morava biti pozorna pri nakupu...

No kakršnegakoli nasveta, izkušenj ali česarkoli bova zelo zelo vesela :)

Hvala in lep pozdrav!

jstsmvid

anni  

član od: 11.3.2010

sporočila: 3

5. avg 2011 1:00

Pozdravljena!

Ker vidim, da sta zelo zagreta, vama ponudim nekaj informacij. Vidim, da sta se odločila za znamko Bagat. Sama sem začela na tej znamki in vem, da so bili stoječi modeli (vključno z mizo v katero si stroj po uporabi pospravil) zelo dobri, ne vem pa kako je z prenosnimi. Kot prenosni stroj vama toplo priporočam šivalni stroj Pfaff iz programa Hobby model 1030 in dalje. Sama uporabljam navedeni model, ki ima dovolj močan transport, zelo dobro šiva raztegljive tkanine, zanje ima tudi poseben program. Ima dovolj okrasnih šivov, ki jih lahko uporabljaš na mnogo načinov.... ima tudi možnost gumbnice. Sama ga uporabljam že vsaj 9 let in sem nanj zašila že vse mogoče, tudi jeans in žamet, ter otroški plašček z videzom ovčke. Mislim, da morata vedeti o stroju kakšen ima transport, če ima možnost šivanja gumbnice, ima možnost šivanja raztegljivih materialov (streetch šivi), dobro je tudi, da se pospravi v trd plastičen kovček in ne samo prevleko zaradi možnosti prenašanja, da ne izpušča vbodov, je redno servisiran..... Najbolje bi bilo, da povprašata v prodajalnah ali pri serviserjih šivalnih strojev verjetno imajo v prodaji kakšnega rabljenega. In največ možnosti, da vaju ne nategnejo, saj če stroj ni bil redno servisiran in naoljen, se lahko sveti kot zlato od zunaj, znotraj je pa svinjarija, ki je ne vidimo in bi vama lahko kaj kmalu povzročal ogromne stroške. Pametno bi bilo koga vzeti zraven na probo, ki ima izkušnje z šivanjem, saj ve kako mora stroj zapeti :)) Pa veliko sreče pri nakupu

Anni

anni

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

5. avg 2011 21:19

Kupita Višnjo ali Danico od Bagata. Ne kupovati Ruže.

Priporočam nakup od nekoga, ki ni kaj dosti šival, potem pa v Lango, da jo očistijo in servisirajo.

Prenaša ve v kovčku, zato kupita v kovčku, ali pa dokupita kovček v prodajalni Lango.

 

Mislim, da zadostuje za začetek. Ko bosta imela denar, ga bom z veseljem pomagala zapraviti za boljši stroj.

F r i n a

bionda  

član od: 30.11.2004

sporočila: 131

13. sep 2011 21:20

toyota jeans, prenosni šivalni stroj, tudi kavbojkam je kos ;)

bionda

marjja  

član od: 6.9.2011

sporočila: 2510

14. sep 2011 19:41

Joj, rabljena roba je zmerom maček v žaklju. Kot je rekla Anni, mora biti redno servisiran, res je najboljše, da ga kupita pri serviserjih, ki jih ponavadi imajo na zalogi in znajo tudi svetovati. Kot sem že rekla, rabljeni stroj je vedno malce loterije, Frina pravi, ne kupovati Ruže, jaz jo imam 24 let, brezhibno, pa sem prešivala svojo garderobo, 2 otroka,posteljnino, zavese, kolegice v službi so moje redne stranke za popravila, tudi jeansa, kovinskih zadrg ipd. Res je pa redno servisirana. Moja mama je imela Sonjo 515 32 let. Vse to so dobri stari Bagati. je pa zelo pomembno kake igle, sukanec in nastavitve uporabljaš. Pri tem morata zelo paziti. 

Če pa le moreta, riskirajta za novega Pffafa ali Toyoto, saj Bagati nimajo programov za raztegljive tkanine in so nasplošno zastareli.

Želim vama dober nakup in veliko veselja pri ustvarjanju.

marjja

marjja  

član od: 6.9.2011

sporočila: 2510

14. sep 2011 19:42

Frina, brez zamere, saj veš, da se v vsakem modelu najde kaka škart roba. Lep pozdrav

marjja

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

19. sep 2011 21:01

marjja je napisal/a:

Frina, brez zamere, saj veš, da se v vsakem modelu najde kaka škart roba. Lep pozdrav



marjja

 

Ni zamere. Ružo je po mojih izkušnjah začetniku težje obvladovati; izkušen pa šiva na vse. Taka je moja presoja, po več izkušnjah.

A je tista Sonja Slavica ?

F r i n a

nejčica  

član od: 6.1.2010

sporočila: 174

19. sep 2011 21:27

http://trgovina.mercator.si/webapp/wcs/stores/servlet/Pro                                                                                                     Tudi jaz se odločam za nakup šivalnega stroja.Nekako mi je tale v "uč padu"!

Moja uporaba stroja je kako skrajšanje hlač(tudi jeansa) preureditev fantovske garderobe v dekliško! Skratka za neke osnove šivanja,da ne tečem za vsako malenkost k šivilji!Kaj mislite o tem stroju ali ga morda celo katera ima? hvala

nejčica

marjja  

član od: 6.9.2011

sporočila: 2510

21. sep 2011 7:36

Frina, ni problema in tudi strinjam se s tabo. Sonja 515 pa je verjetno eden prvih Bagatovih modelov na el. pogon, moja mama ga je kupila tam okrog leta 1978 - 80. Fantastičen stroj za tiste čase, imel je na vrhu take črne plastične koleščke, ki si jih vstavljal za različne šive, to kar so imeli pozneje Bagati kar na gumb. Kasneje, pred kakimi 6-7 leti pa si je mama kupila neko Victorijo pri Neckermanu, ceneno plastično zadevo, s katero ni mogla zašiti skoraj nič, razen kakega finega blaga. Tako da zdaj ne šiva več nič. Na njeni Sonji sem se tudi jaz učila šivati in moj logičen nakup 1989. leta je bil najnovejši Bagat, to je bila Ruža step in ga imam še danes. Saj že malo gledam nove Pfaffe, rada bi imela program za raztegljive tkanine, ampak kar nekako se ne morem posloviti od Ruže, hahaha. Drugače pa na Ruži zašijem vse, od kavbojk, do svile, samo pač nastavit ga je treba prej.

lep pozdrav

marjja

Nikaaa  

član od: 25.4.2015

sporočila: 2

25. apr 2015 13:14

Pozdravljeni,

Rada bi se naučila krajšati hlače, več ali maj gre za tanjše blago. Doma imam en stari šivalni stroj - Pfaff Hobby 380, ki pa ga niti slučajno ne znam uporabljati. Nisem prepričana, če še ima vse dele, ker niti ne vem kaj je kaj in kaj preverit. Pripravljena sem tudi kupiti cenejši nov šivalni stroj, da se sploh naučim uporabljati in ki bi mogoče imel kakšna navodila, kam sploh natakniti cvirn, kako uporabljati ipd. V eni trgovini sem zasledila Toyota eco15cb za 72€ ( https://www.youtube.com/watch?v=W4jOzn7JmHA ), pa me zanima vaše mnenje - bi bil to dovolj dober stroj za svojo ceno, da bi z njim osvojila osnove in si lahko krajšala hlače? Zaenkrat ga namreč ne bi potrebovala za nič drugega. Mi morda priporočate kakšen drug stroj, ki bi ga dobila za približno tako ceno?

In še nekaj - glede na to, da šivalnega stroja nikoli nisem uporabljala - mislite da se lahko sama toliko priučim, da si uspešno krajšam hlače ali je za to ponavadi nujno potreben tečaj?

Najlepša hvala za odgovore!

Nikaaa

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti