Up.ime:
Geslo:
Pomoč pri prijavi
Kulinarična Slovenija

Kulinarični forumi/Recepti/Nasveti

Balkanske Sladice

Avtor: lenca_flenca  
Član od: 8.6.2011
poslanih sporočil:1

Tema odprta - 8. jun 2011 17:49
Število ogledov: 7024, odgovorov: 12

Lep pozdrav! 

Recepti na kulinariki mi že dolgo časa zelo pomagajo, zdaj pa sem se znašla v dilemi in rabim vašo pomoč.

 

V zelo kratkem času moram najti in narediti balkansko sladico. Ni važno, od kod točno prihaja, je pa pomembno, da ni prezahtevna, ker jo bom delala prvič, pa mora že takoj uspet. :) 

Pregledala sem forum in malo pobrskala po internetu, pa me zanima predvsem to, ali sploh obstaja kakšna tipična balkanska slaščica, ki ni potopljena v sladkorni sirup? Al pa sploh v celoti narejena iz sladkorja? :)

Ne razumite me narobe, sama obožujem res sladke sladice, vendar nam bo po celem popoldnevu hrane in pitja verjetno pasalo kaj bolj lahkega - kar pa kot kaže ni koncept balkanskih slaščic. (Da je balkanska, pa je pomembno zato, ker imamo 'tematske' večerje.)

 

Če vendarle poznate katero, ki je bolj primerna, prosim za nasvet. 

 

lenca_flenca

Avtor: s0ncek*  

Član od: 23.4.2007
poslanih sporočil:1139
Odgovor z dne - 8. jun 2011 18:03

Naredi tufahije. 

 

s0ncek*

Avtor: Katarina K  

Član od: 5.7.2008
poslanih sporočil:2763
Odgovor z dne - 8. jun 2011 18:11

Avtor: Katarina K  

Član od: 5.7.2008
poslanih sporočil:2763
Odgovor z dne - 8. jun 2011 18:15

Ma kaj to so drugi izrazli željo, da naj sladica ne bi bila preveč zagatna? Ker jaz lahko eno baklavco al pa tulumbo usred noći zmažem, pa makar bilokaj jedla prej, kot pujsek, da ne morem niti dihat.

 

Katarina K http://katarinaktorteprisalmoneli.blogspot.com/ http://katarinak.moj-album.com/

Avtor: Lisa  

Član od: 13.1.2005
poslanih sporočil:1736
Odgovor z dne - 8. jun 2011 18:44

Če je problem sladki sirup, pa naredi orasnice - v glavnem jih vsi obožujejo. Ali pa kakšne kifeljčke iz kvašenega testa, to na Balkanu delajo množično (nadevane s kakšnimi pregrešnimi, redilnimi nadevi, ali pa kar z marmelado). Na Balkanu so popularna tudi nepečena peciva iz mletih orehov in piškotnih drobtin z dodatki - razne variante bajader in sladkih salam. Pa štrudli....za razliko naših, z nadevom iz zdroba in jogurta, pa sadjem - recimo sedaj češnjami. Pa fritule.. Variant cel kup.

 

Lisa

Avtor: Cinnamon Stick  

Član od: 9.3.2011
poslanih sporočil:318
Odgovor z dne - 8. jun 2011 19:03

čupavci mogoče?

 

Cinnamon Stick

Avtor: Marna  

Član od: 13.11.2006
poslanih sporočil:494
Odgovor z dne - 8. jun 2011 19:17

Žito sa šlagom

 

Marna http://marnino-veselje.blogspot.com/

Avtor: Sweetie  

Član od: 22.1.2004
poslanih sporočil:1219
Odgovor z dne - 8. jun 2011 19:20

Avtor: mišzmoke  

Član od: 28.8.2010
poslanih sporočil:3065
Odgovor z dne - 8. jun 2011 19:24

Naredi korenčkovo halvo, na primer, čeprav,  baklava ni tako zagatna, kot se zdi na prvi pogled!

Ja, za eno baklavo se vedno najde prostor, Katarina K

lp

 

mzm

Avtor: lenca_flenca  

Član od: 8.6.2011
poslanih sporočil:1
Odgovor z dne - 8. jun 2011 19:26

Joj, najlepša vam hvala za odgovore! Sem dobila vsaj še kakšno idejo več... Bom sporočila, kaj je nastalo na koncu in kako so bili udeleženci večerje zadovoljni. 

Hvala še enkrat! 

 

LP

 

lenca_flenca

Avtor: svenska  

Član od: 7.11.2008
poslanih sporočil:37
Odgovor z dne - 10. jun 2011 20:54

Hošaf ali po domače kompot s suhim sadjem: enostaven za pripravit, ne preveč redilen in izjemno prija po

koncu obroka.

http://www.velikakuhinja.com/vidirecept/1765/hosaf

 

svenska

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Napišite mnenje

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.