Baobab - opičji kruhovec

Sergej C  

član od: 21.3.2009

sporočila: 414

tema odprta - 8. sep 2010 20:23 | ogledi: 14.625 | odgovori: 14

Nekaj o baobabu, kot sem obljubil v temi Vanilja in se opravičujem za zamudo. O tem sadežu sicer že kar nekaj vem, vendar na 'papir' nekako noče. ;) Če bo preveč nametano in nerazumljivo, me prosim vprašajte. Za osnovne podatke in tiste, ki razumete: http://en.wikipedia.org/wiki/Adansonia

Baobab je drevo in sicer eno največjih na svetu. Samo sekvoja ga po dimenzijah presega. Rekorder naj bi imel 47 metrov višine in premer debla skoraj 16 metrov. Posamezni primerki naj bi bili stari tudi do 6.000 let in tako starejši od piramid. Vendar je to težko preverit, ker so ta debla v notranjosti votla. Še ena zanimivost je, da so ta debla polna vode ki je po puščavah vir za pitje. Večina leta je drevo brez listja, potem pa kake tri tedne pred deževno dobo pričnejo zeleneti in s prvim dežjem zacveti. Naslednja zanimivost je, da oprašujejo netopirji in res jih vidiš kako v tem času spijo kar po teh drevesih. Rodi potem enkrat letno do pol metra velike trde in podolgovate orehe. Površina daje žameten občutek, ker je pokrita z drobnimi dlačicami. Te dražijo kožo in so naravna zaščita pred zajedavci. V notranjosti je množica drobnim fižolčkom podobnih semen obdanih s suhim in drobljivim mesom bele ali rahlo rožnate barve in do vsakega semena pelje tanka rdeča nitka. Sadež se posuši že na drevesu in malo pred deževno dobo odpade, če ga seveda že prej ne sklatijo domačini. Kako to počnejo je pa že druga zgodba. J

Užitno in uporabno je praktično celo drevo.

- Lubje in korenine za zdravila in kot vir vlaken za vrvi in tkanine.

- Mlado listje (vršički) je izredno okusna hrustljava solata. Po strukturi spominja na te mesnate radiče, vendar ne greni. Okus je izredno blag in smo jih jedli kar tako brez olja in kisa. Mlado listje se suši in drobi v moko. Ta je uporabna za omake in kot gostilo. Pomešana z vodo namreč skoraj v trenutku spusti ogromno sluzi. Občutek imaš, kot bi se ta prah stopil v vodi. Meni ta omaka iz listja in vode ni potegnila - enostavno preveč sluzasta. V kombinaciji s palmovim ali navadnim oljem je pa zadeva zelo okusna. To lastnost sluzenja se izkorišča tudi v kozmetiki za maske, ker že samo z vodo dobiš 'kremo' izredno bogato z antioksidanti in baje po novem tudi z snovmi, ki zavirajo razvoj rakavih celic. (odkar sta EU in ZDA baobab odobrile kot hrano, se namreč intenzivno raziskuje)

Oreh (sadež) je posebna zgodba:

- Trda lupina očiščena dlačic se uporablja kot priročna posoda. Pepel iz lupine domačini uporabljajo za izdelavo mila in je tako cenjen, da so nam kup lupin ob prvi priliki zakurili in pepel pometli v nulo. Na mojo neskončno jezo, ker so bile lupine še polne vlaken, ki ji farmacevti 'plačujejo z zlatom'.

- Vlakna iščejo farmacevti. Baje za izdelavo zdravil proti povišanemu holesterolu. Uporablja jih tudi kozmetična industrija. Sicer pa vlakna kot vlakna. Zoprna v ustih, če sadje ližeš kot bombon.

- Fižolčkom podobna semena z belim krhkim jedrom imajo trdo in prožno lupino s kar petimi ovojnicami in ni šans, da bi jih odprl. Lahko se urežeš, uščipneš ali pa vse skupaj zdrobiš. Razen, če semena ne namočiš v vodi. Potem po nekaj dneh nabreknejo in jih lahko luščiš z nohtom. Jedrce je snežno belo, drobljivo, hrustljavo in nežnega, blagega okusa. Verjetno bodo zelo zanimivi kalčki. Vendar ne morem poročat, ker mi tukaj pri nas zaenkrat nočejo kalit. :( Cela semena zmleta v prah in začinjena z nečim rahlo pikantnim jedo domačini kot 'dobro za zdravje'. Toliko so mi uspeli razložit. Zanimivo, da ta moka (drobir) v ustih sploh ne daje občutka žagovine. Iz semen se potem iztiska še olje, ki se uporablja v kozmetiki. Kaj in katere učinkovine izolira farmacija, žal še ne vem. Vem samo, da se moka iz celih semen v kozmetiki uporablja za abrazivne maske.

- Na koncu še sadje. Za ta forum verjetno najbolj zanimivo. V orehu je razporejeno podobno kot krhlji pri agrumih. Z lahkoto se lomi na posamezne kose in znotraj vsakega je pečka. Ti kosi se potem lahko ližejo kot bomboni, ker se meso hitro topi v ustih. Podobno je tej suhi slasčičarski peni, samo bolj gosto kompaktno. Okus je kiselkast in mene rahlo spominja na jabolko pokapano z limono. Vendar tako specifičen, da ga ne moreš zgrešit. Nov in istočasno nam blizu. Do zdaj so mi vsi to sadje označili za 'to je pa dobro'. Z eno izjemo, ki pravi, da je sok zanič, če ni notri veliko sladkorja in ruma. – izjava po že kar spodobni količini piva ;) Res je, da prenese ogromne količine sladkorja, ki deluje kot ojačevalec okusa. Brez sladkorja pa je nekaj podobnega 'kašasti cedeviti'. Sok se naredi tako, da se sadje ali moka enostavno zmeša z vodo in v kaki minuti se to raztopi. Domačini ga sladkajo brez milosti. Ko so prišli na obisk otroci in zavohali baobab, so bili seveda takoj strašno žejni in s pol kile moke je izginila še kila sladkorja. Tak sladki sok tudi zamrznejo in dobijo čisto spodoben sladoled. Naprej je moka zanimiva kot gostilo. Mešana z nekim sadnim sokom že kar direktno da marmelado, ki pa ni trda kot z želatino. Je naravno nadomestilo za kalijev bitartrat za rahlo testo in seveda uporabna kot dodatek sokovom, jogurtu, sladoledu, verjetno kremam, keksom... Žal sem še daleč od tega, da bi vse to preveril.

Glede zdravilnosti se o baobabu govori v superlativih in to ne samo v alternativnih krogih. Da se ne podajam na tanek led, kar 'copy/paste' nekaj bolj zanimivih delov:

------------------------------------------------------------

* PREDSTAVITEV

... Opičji kruhovec ima v folklorni Afriški medicini pomembno vlogo, znanost pa je šele pred kratkim izolirala številne zdravilne sestavine, ki se nahajajo tako v semenih, korenini, listih, lubju, kot seveda tudi v sadežu. Med njimi izstopajo: tritepinoid beta-sitosterol, betaamirin palmitat, alfa-amirin palmitat in ursolna kislina, ki zavirajo rast rakavih celic in se široko uporabljajo v kozmetiki. (Al-Qawari et al 2003)

Raziskava je pokazala tudi visoko vsebnost organskih kislin v sadežu, kot so citronska kislina, vinska kislina, jabolčna kislina, jantarna kislina in askorbinska kislina. Poleg tega pa tudi vodotopne pektine in elemente železa in kalcija. (Nour et al 1980)

* Antipiretik, Analgetik, proti oteklinam.

Testi so pokazali, da 400-800 mg/kilogram telesne teže uspešno odpravi s Formalinom izzvano oteklino. Učinkovitost je primerljiva z 15mg/kg fenilbutazena, ki se komercialno uporablja za odpravo oteklin. Za tak učinek so zaslužni predvsem steroli, saponini in tritepeni v sadežu. 800 mg/kg BaoBAB-a pa tudi uspešno zniža telesno temperaturo in lajša bolečino. Učinki so primerljivi z 50mg/kg acetilsalicilne kisline (Aspirin).

* Zdravljenje diareje in griže.

Prehrana Afričanov, predvsem otrok, je v večini sestavljena iz zelenjave in moke in ji tako primanjkuje mleka, proteinov in kalorij. To lahko vodi do rahitisa, diareje in griže.

V Afriki tradicionalno uporabljajo BaoBAB za učinkovito zdravljenje teh bolezni. Študija, v kateri se je zdravilo 160 otrok je pokazala, da je raztopina BaoBABa dosegla občutno boljše rezultate, kot WHO raztopina, ki se jo komercialno uporablja za rehidracijo pri diareji. Za to so naj verjetneje zaslužna čreslovina (adstringentno delovanje), sluzi (kot absorbant), celuloza, citronska kislina in druge sestavine.

* Antioksidant

ORAC testi so pokazali, da BaoBAB vsebuje eno najvišjih vsebnosti antioksidantov med sadjem. Ti so topni tako v vodi kot v lipidih in tako uspešno preprečujejo škodo, ki jo povzročajo prosti radikali na celicah. ORAC (Oxygen Radical Antioxidant Capacity) je metoda, s katero se določa stopnja anti-oksidantov v različnih hranah. Ko primerjamo ORAC rezultate se moramo prepričati, da primerjamo enake enote. Eni poizvajalci navajajo ORAC pri mokri teži, drugi pri suhi, tretji spet na dnevno količino. Tako nekatere jedi izpadejo boljši anti-oksidanti, kot so v resnici.

Nekaj primerov ORAC meritev (v mikromolih na gram):

Lubenica 1,4

Brusnica 95,0

Borovnica 92,6

Kumare 1,15

Rdeči fižol 149,0

Oreh 179,4

Dateljni 23,87

Suhe slive 85,78

Jabolka 22,10 – 42,75

Krompir 11

Arašidi 31,66

Cimet, klinčki >2500,0

Jedilna čokolada 1032,0

Mlečna čokolada 71,30

Baobab 250 ± 12

--------------------------------------------------------------------

Toliko zaenkrat. Če bo zanimanje, lahko še kaj dodam ali se pozanimam.

p.s.

Pred časom ste nam nekatere(i) pomagali pri vanilji s svojim mnenjem. Ker sem tokrat s sabo prinesel nekaj moke, bi vas prosil še za eno podobno uslugo. Mislim tiste, ki ste sodelovale(li) pri vanilji. Tokrat je 'roba' moja last in vam lahko pošljem mali vzorec brezplačno. Če vas zanima, se mi prosim javite na ZS do prihodnje srede, da potem konec tedna odpošljem vsem skupaj.

Sergej C

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

10. sep 2010 13:00

Zelo zanimivo, plod kruhovca in uporabo sem si čisto drugače predstavljala.

Vsekakor me moka zelo zanima, se ti javim na ZS.

nola

vdolin  

član od: 17.12.2005

sporočila: 109

12. sep 2010 14:34

tudi mene zelo zanima ta moka. se ti javim na zs. LP vdolin vdolin

Sergej C  

član od: 21.3.2009

sporočila: 414

12. sep 2010 19:48

Dobil in odgovoril obema. Da ne bo pomote, baobab ni kruhovec! Mislim, da rastlini nista niti v sorodu. Opičji kruhovec se imenuje zato, ker ga poleg ljudi obirajo tudi opice. Kruhovec je tole: http://www.rtvslo.si/tureavanture/severna-amerika/ in ne tole: http://www.gea-on.net/clanek.asp?ID=850 kar iskalnik tudi najde pod kruhovec. To drugo je palbe (fonetično - angleško: Jackfruit) in je največji sadež na svetu, ki pa zoprno smrdi, ko je prezrel. Nola pravi, da ga po Aziji imenujejo durian. Zanimivo, ker raste direktno iz debla. Običajno je velikosti spodobne lubenice. Velik pa lahko tehta tudi do 70 - 80 kg. Kruhovec nastrgajo sredico, posušijo in potem kuhajo. Okus ima res po kruhu, po strukturi pa spominja na premočene žgance - ni slabo! Z nekaj sreče ga prinesem prihodnjič. Sergej C

strelka  

član od: 8.5.2006

sporočila: 659

12. sep 2010 21:06

Opa sergej, te moram pa popraviti - jackfruit in durian sta dve različni zadevi. Jackfruit je naravnost krasen, durian pa smrdljiva zadeva. strelka

Sergej C  

član od: 21.3.2009

sporočila: 414

13. sep 2010 10:00

Vse mogoče - dejansko ne poznam. To drugo poznam kot palbe (fonetično). Kaj če bi odprli novo temo in to razčistimo? Sergej C

strelka  

član od: 8.5.2006

sporočila: 659

13. sep 2010 10:49

Mislim, da ni potrebe po razčiščevanju. Ti povem iz prve roke Iz druge je pa tukaj vedno Wikipedia in striček Google - za tistega, ki ga zanima. strelka

Sergej C  

član od: 21.3.2009

sporočila: 414

22. sep 2010 11:47

Vzorce moke sem oddal v petek. Če še ni prispelo, mi prosim javite.

Ker me sprašujete, kako to probat: Njprej lahko kar ščepec v usta, potem sok (čajna žlička v dva deci vode), lahko zamešate v jogurt inseveda drugi eksperimenti - dodatek keksom, kruhu...

Prosil bi za kakšno mnenje in recept, ker je temu akcija namenjena. ;)

Sergej

Sporočilo je spremenil(a) Sergej C dne 22. 2010 11:49

Sergej C  

član od: 21.3.2009

sporočila: 414

30. sep 2010 22:01

Nekaj novega in zopet ena prošnja.

1.- Pravkar sem končal malinovo marmelado. Uporabil sem razmerja: Pol kile malin (seveda zmrznjenih), 1/4 kg sladkorja in 3 čajne žličke baobab moke. Vrela je cca 1/2 ure pokrita v široki ponvi.

Zadeva je tako gosta, da stoji na kupu in pri pokonci postavljenem krožniku počasi drsi. Marmelada je (zame) skoraj preveč kisla tudi brez dodane limone. Drugače je normalem okus po vrtnih malinah  - baobab ni prevladal.

2.- Dobil sem domačo nalogo, da testno spečem neko drobno pecivo. Skrbi me krhkost. Če vzamem nek recept samo z jajci in maščobo, se bojim, da bo baobab ostal brez učinka. Z vodo pa ne znam naredit krhko. Prosil bi za kakšno sugestijo, ker so na tem področju moje izkušnje precej skromne.

3.- Če želi kdo poizkusit baobab, bo (zdaj potrjrno) na sejmu Narava - zdravje, ki bo konec naslednjega tedna.

4.- Ko sem iskal recepte za kakšno pecivo sem naletel na članek: http://www.rooibosdirect.com/baobab/img/SDI%20April%202007

LP

Sergej

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

1. okt 2010 11:16

Ali je nujno, da v testo vmešaš baobabov prašek?

Če ni, lahko poskusiš s kakšno krostato, jaz sem spekla takšno s slivami, v vanilijevo kremo sem pa poleg smetane, rumenjakov in sadnega sladkorja vmešala še žlico baobabovega prahu.

Zelo dobra je bila, sicer imajo slive kar močen okus, ki je prevladoval, tako da bi bilo mogoče boljše, če poskusiš z jabolki.

Žlico baobaba sem dodala tudi v mostardo, ampak se je žal med vsemi okusi aromatičnega sadja, gorčičnih semen kar izgubil.

Meni je baobabov prah zaenkrat najbolj všeč v pudingu (Sem ga naredila z gustinom, sadnim sladkorjem, belim vinom in baobabovim prahom), po moje bi bil dober tudi v kakšni kremi z želatino.

Kje pa bo sejem Narava-zdravje?

nola

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti