Up.ime:
Geslo:
Pomoč pri prijavi
Kulinarična Slovenija

Kulinarični forumi/Recepti/Nasveti

Kosila in večerje za 6 -12 ljudi

Avtor: mestno_dekle  
Član od: 5.8.2009
poslanih sporočil:2

Tema odprta - 5. avg 2009 19:00
Število ogledov: 5947, odgovorov: 12

Pozdravljeni , mene pa zanima, če ima kdo kakšne recepte in nasvete za pripravo kosila za 6 -12 ljudi pretežno iz kmetov, ki so navajeni "ornk" jesti... Prosim za čim več receptov in nasvetov, ker resnično nevem več kaj naj kuham... Pa še kakšno pecivo, ki se lahko ponudi med kosilom in večerjo, takšno, da ni potrebno na krožnik servirat...

 

Lepo prosim za odgovore.

 

mestno_dekle

Avtor: Katarina K  

Član od: 5.7.2008
poslanih sporočil:2748
Odgovor z dne - 5. avg 2009 19:57

ja odvisno od priložnosti. Nič nisi napisala, če je to praznovanje česa, če bojo le travo kosili in se morajo ornk okrepčat,... lahko skuhaš en ogrooomen lonc pasulja, lahko enega odojka naročiš, lahko pa kej boljšega pripraviš.

 

Glede peciv je pa tle tolko receptov v bazi, da res ni panike. Lahko nardiš kakšno čupavo kato, al pa kakšno jabolčno pito, ali pa samo bisvit. Pri teh vročih dnveih lahko tudi kakšno jogurtovo strnjenko ali sladoled, mogoče sorbet,...

 

Boš morala še kej napisat, za kakšno zadevo gre.

 

Katarina K http://katarinak.moj-album.com/

Avtor: mamamia  

Član od: 9.11.2004
poslanih sporočil:13540
Odgovor z dne - 5. avg 2009 20:09

Hm, kaj vse si pa doslej kuhala? Da se ne bi ponavljali pri nasvetih.

 

Recimo da kar tako iz prve nekajnavržem: večji kos goveje pečenke naoljiš, malo soliš in popraš, premažeš z gorčico in pustiš v hladilniku čez noč, ali pa vsaj nekaj ur. Uro ali dve, preden začneš peči, vzami meso iz hladilnika. Najprej ga opečeš v ponvi na štedilniku, v malo maščobe, da lepo zakrkne. Potem daj meso na naoljen pekač in ga pečiv pečici, ogreti na 80 stopinjh, štiri ali pet ur. Vmes greš lahko komot tudi od doma... Občasno malo zaliješ s tekočino, ki se naredi med peko, vmes sseveda tudi doliješ malo mlačne vode, zelenjavne juhe ali vina (ali vsega). Po kakih treh urah pečenja naloži okoli mesa zrezano zelenjavo: korenje, koren peteršilja, por, bučke, čebulo, česen. Naj se zelenjava lepo peče z mesom. Ko je meso pečeno, ga pusti, naj se umiri. Zelenjavo pobereš iz pekača in jo spasiraš (najbolje s paličnim mešalnikom), kar s tekočino iz pekača vred. V posodi jo potem primerno dodelaš: dodaš začimbe, po potrebi sol in poper, sesekljana zelišča. Če imate radi bolj konkretno omako, dodaš še malo sladke smetane.

Meso zrežeš na kose in na pladnju preliješ z malo omake, ostalo omako serviraš posebej.

Lahko pa vse to pripraviš dan prej, potem pa daš v globok pekač narezano meso in omako in

v pečici segreješ.

 

Zraven posrežeš rulado iz palačink. Palačinke zrežeš na kak cm široke rezance. Platnen prtič namastiš z maslom, stepeš dva beljaka in ju premešaš s palačinkami, dodaš nariban parmezan in sesekljan peteršilj, čvrsto zaviješ prtič in skuhaš. Potem narežeš na rezine in imaš prilogo.

 

Nekaj predlogov:

 

http://www.kulinarika.net/recept.asp?ID=12778

http://www.kulinarika.net/recept.asp?ID=12156

 

http://www.kulinarika.net/recept.asp?ID=12154

http://www.kulinarika.net/recept.asp?ID=11849

 

http://www.kulinarika.net/recept.asp?ID=11849

 

http://www.kulinarika.net/recept.asp?ID=8187

 

http://www.kulinarika.net/recept.asp?ID=9986

 

Za sladko pa v teh poletnih dneh kaj sadnega, kar sveže sadje nareži in razvrsti po krožniku, ali pa kose sadja različnih barv napikaš na paličice in so taki pisani sadni ražnjiči (lubenica - kivi - melona - ananas - marelica ...)

 

Mamamia

 

mamamia

Avtor: tinca  

Član od: 3.9.2001
poslanih sporočil:895
Odgovor z dne - 6. avg 2009 11:47

Za toliko ljudi je pa potrebna že kar konkretna kuha. Kak dan ali dva se lahko izvlečeš s pečenkami - en dan lep kos svinjskega vratu s prilogami, ki se pečejo zraven, čez nekaj dni govejo pečenko kot ti jo je svetovala mamamia.

Fina poletna jed je tudi boranija iz svinjine in stročjega fižola. Zraven zapečena polenta, krompir v kosih ali kar kruh.

Lahko narediš tudi ene sorte svaštaro (vrsta mesa je polubna), narežeš na kocke, popražiš, dodaš narezano zelenjavo z vrta (korenje, stročji fižol, paradižnik, bučke, melancane) in skuhaš en tak golaž z zelenjavo. Zraven sirove štruklje, krompir...

Kar nekaj ljudi se da nahranit tudi z malce bolj bogato lazanjo (čisto klasično bolognez varianto), narediš pač dva pekača, zraven nekaj velikih skled solate.

 

Kar se sladic tiče - štrudel, pecivo na suho iz baze, kakšna skutna peciva, ki se samo zmešajo, spečejo in narežejo na kocke, mogoče, če si vešča tudi pehtranka s skuto.

 

Vsak dan eno kastrolco smeha vam želi Tinca

 

Sporočilo je spremenil(a) tinca dne 06. 2009 11:50

 

Sporočilo je spremenil(a) tinca dne 06. 2009 11:51

Avtor: kleo  

Član od: 21.10.2008
poslanih sporočil:388
Odgovor z dne - 6. avg 2009 11:54

mislim ej, katera pa je to hrana ki jo ljudje s kmetov jedo, mestni pa ne? Da ne mestni morda samo surovo korenje grizejo. Tudi kmetje poznajo mascarpone, pa kalamare, pa mehiško,pa kitajsko hrano , pa gratinirano tako in drugačel Oprosti , ampak ta me je pa zadela. Ne poznam nikogar iz mesta ki n e bi orenk jedel, ali pa nisem še pravih srečala, pa imamo kmečki turizem in pride k nam veliko mestnih in kmečkih.

 

kleo

Avtor: tinca  

Član od: 3.9.2001
poslanih sporočil:895
Odgovor z dne - 6. avg 2009 12:16

Ajej no.. saj ni nič slabega mislila, oz. ostale smo očitno razumele kaj je mislila.

Nihče ne trdi, da kmečki oz. mestni ljudje ne jejo oz. jejo različno, pa čeprav mislim, da je do neke mere to res. Zagotovo se hrana ljudi ki delajo fizično razlikuje od naše hrane, ki smo večino dneva na riti za pisalno mizo.

Če pogledam čisto iz lastnih izkušenj - če bi mojemu žlahtniku (ki je btw. kmet) za kosilo po celodnevnem delu v recimo vinogradu na mizo postavila solatko iz paradižnika in rukole z mozzarelico in deviškim olivnim oljem, za glavno jed pa kak filejček s popečeno zelenjavo, bi to sicer vljudno pojedel, ampak potem bi te vprašal kaj je za JEST!

Še en izrek, nedavno slišan : še nisem tako zanič mesa jedel, da bi moral krompir zraven jest.

 

Vsak dan eno kastrolco smeha vam želi Tinca

Avtor: elaphus  

Član od: 27.9.2002
poslanih sporočil:6064
Odgovor z dne - 6. avg 2009 12:52

Sva šla v gostilno, jaz lačen sm bil.

Sem djal: "Jaz sem plačal, naroč pa kar ti!"

Je vzela na reč, da ne veš kej nardit!

A je tisto za snest al za malat na zid?

 

Pa sem djou:" Člouk od tega prou gvišno ni sit,

an kaj, če b' midva vzela morbit še en smokauc,pa če bi zraven še uacuirkajca bla,

pa mi je spet djala, da sm s hribov doma.

(Iztok Mlakar)

lp

P.s. Pa brez zamere, ampak se mi zdi, da k vašemu razpravljanju tale pesemca taku lepu paše! (Pa čeprav se mal tema smeti!)

cervus

 

Sporočilo je spremenil(a) elaphus dne 06. 2009 12:53

Avtor: mestno_dekle  

Član od: 5.8.2009
poslanih sporočil:2
Odgovor z dne - 8. avg 2009 17:38

Hvala vsem za nasvete in prdloge, če se še kakšen najde se priporočam.

Ne gre za neko slavnostno priložnost, ampak ljudje delajo fizično delo.

 

In naj obrazložim osebi kleo, zakaj sem poudarila ljudi iz kmetov.

Nikoli nisem imela nič proti kmetom, zato tudi nisem mislila s tem nič žaljivega, poudarila pa sem zato, ker je treba vedeti, da neke razlike v navadah med mestnimi in t.i. kmečkimi ljudmi so npr. marsikdo, ki živi na kmetih ne je pice (vem iz lastnih izkušenj, ker sem mislila pripraviti za večerjo pico, ampak še dobro, da sem prej vprašala), saj imajo rajši kakšne bolj preproste jedi...Je pa tudi tako kmečki ljudje so navajeni zjutraj ob kavi spiti šilce žganja, potem mora biti malica oz. t.i. mala južna, ki naj bi bila po možnosti topla in potem kosilo, par uric po kosilu kakšno pecivo in po končanem delu večerja. Tega jaz, ki živim v mestu pač nisem še doživela, da bi mestni ljudje imel takšne navede. Ampak tako je in treba se je prvaditi na različne običaje.Mislim pa, da, če človek lepo nekaj vpraša ne rabiš takoj vzeti kot slabo. Aja pa vsaka ti čast, če vsi ljudje, ki pridejo k vam na kmečki turizem iz kmetov vedo kaj so to mascarpone, ipd. No pa brez zamere.

 

Ker sem bolj začetnica v kuhanju, sploh za tako veliko skupino ljudi, sem za začetek izbrala, kar golaž zraven pa krompir ali polenta po želji in solata, pa moram reči, da sem dobila same pohvale. V ponedeljek pa preizkusim recept od mamamie za govejo pečenko.

 

mestno_dekle

Avtor: Atina  

Član od: 29.11.2004
poslanih sporočil:3792
Odgovor z dne - 9. avg 2009 1:15

mestno_dekle je napisal/a:
Je pa tudi tako kmečki ljudje so navajeni zjutraj ob kavi spiti šilce žganja, potem mora biti malica oz. t.i. mala južna, ki naj bi bila po možnosti topla in potem kosilo, par uric po kosilu kakšno pecivo in po končanem delu večerja. mestno_dekle

Vaaaaau, kam pošljem moža, (kmeta, btw), na inštrukcije, da se malo poredi??? Hm, kave ne pije, šilce žganja spusti, če bi mu ob desetih golaž skuhala, bi me debelo gledal, no, kosilo že pričakuje, to je tudi edina stvar, ki je kuhana ...

 

No, kar mi pade na pamet je: topla malica je lahko žganci z ocvirki / mlekom, polenta, mlečni riž / zdrob, kranjska klobasa s kruhom, topli sendvič ... (ne vem, ne prakticiramo tovrstne malice)

 

Kosilo: pečen piščanec - s kruhovim nadevom (bolj 'fensi' kosilo :) ), pečena svinjska rebra ali vratovina, pečen goveji križ, zrezki z različnimi omakami, za prilogo pa krompir na različne načine, dušen ali zelenjavni riž, testenine ...

 

Pecivo: no, tu ne moreš faliti, kar pogumno brskaj po receptih!

 

večerja: pri stari mami smo za večerjo jedli 'sukanc', (usukan močnik ali kako že se reče drugje, pred kratkim je bila debata, malo pobrskaj), kak narastek (rižev, zdrobov, skutin), krompir v oblicah z maslom in ocvirki, mlečni riž ipd.

 

Atina

Avtor: marelica  

Član od: 27.8.2005
poslanih sporočil:1398
Odgovor z dne - 9. avg 2009 6:42

- Obara- ajmoht, poleg pa kakšno pecivo ali rižev narastek, palačinke, pohane šnite,.... in kompot

- ričet- ješprenj,

- pašta fižol ali http://www.kulinarika.net/recept/enoloncnice/Fizol_s_klobaso-9564.html , sladica

- sataraš, 

- testenine z jajci in slanino,  

- krompir, buče v omaki, klobasa ali hrenovka, solata

- polenta, testenine, krompir in jetrca v omaki, mesna ali zelenjavna omaka, solata

- polpeti 

 

 

 

marelica

Avtor: ribica  

Član od: 31.10.2002
poslanih sporočil:492
Odgovor z dne - 9. avg 2009 11:42

Pozdravljena "mestno_dekle" in dobrodosla med nami!

Nasi trgaci in obiralci oljk dobijo obicajno tako hrano (seveda ne vsega nastetega hkrati):

- jutranja malica: narezek (vec vrst sira, prsut surov, prsut kuhan, oljke, kisle kumarice, mortadela, ogrska salama) in seveda domac kruh; spansko pito, kako slano torto (quiche loraine), slan zavitek iz lisntatega testa, hrenovke v testu, nasa mama ima najraje kuhane klobase.

- kosilo: testenine z mesno omako, mesana solata; gratinirane testenine; (to se navadno poje kar na njivi - torej je hrana taka, da se jo lahko odpelje na njivo). Mesne omake so razlicne: enkrat je golaz, drugic omaka iz mletega mesa, tretjic je na vrsti piscancje meso, pa enkrat polpeti v paradiznikovi omaki. Enkrat sem servirala samo zelenjavno omako, vendar ni sla v promet. Tudi testenine so vsak dan drugacne: enkrat peresniki, drugic svederci, ..... - vedno pa samo "kratka" pasta, ker je enostavneje za kuhanje in serviranje.

- popoldanska malica: pecivo in kava ali caj - jabolcna pita, marmornati kolac, piskoti vseh vrst in oblik, skutina krhka torta, krhka torta z marmelado, rolada z marmelado, sveze peceni mufini, sladek kruh z nadevom iz suhega sadja - pac tako pecivo, ki se ga lahko kar prime v roko in poje, brez kroznickov. Tudi to se odpelje direktno na njivo.

- vecerja: jota s klobaso solata in spet pecivo; lahko polenta z golazem; goveja juha, pohano meso, zelenjava; fizolova minestra, meso in priloge; "zarust'n" fizol (fizolov golaz). Ker se vecerjo navadno je doma pri mizi, imamo vedno kako juho ali zelenjavno minestro, nekaj mesnega in zelenjavo.

Upam, da ne bos za vse sama. Pri nas sva za kuho zadolzeni mama in jaz. Veliko stvari pripraviva ze prej in jih imava v shrambi (paradiznikova omaka, piskoti in obstojno pecivo) ali kar v skrinji (kuhan fizol, preprazeno meso za bolonjsko omako, preprazene koscke puranjih prsi, polpetke, kuhano zelje, zelenjavo za zelenjavno juho)

Jaz bi ti svetovala, da sestavis tedenski jedilnik in skusas biti pri tem cim bolj pestra. Potem pa ta tedenski jedilnik ponavljas, pri tem moras seveda paziti na "reciklazo" ostankov. Npr. ce v ponedeljek naredis testenine z bolonjsko omako in ti jih veliko ostane, lahko naslednji dan naredis gratinirane testnine ipd. Ali pa: pri nas se za vecerjo dobi prvi dan kislo zelje, klobase in prazen krompir, naslednji dan pa joto (tako porabimo kislo zelje, ki ostane od dneva prej - prazenega kropirja ne recikliramo!).

Sicer pa kuhati za 6 oseb ni prezahtevno. Pri nas se kuha vsak dan za 10 oseb (razsirjena druzina pac) in smo se vedno vsi zivi in zdravi. Samo veliko fantazije moras imet, da se ne (prevec) ponavljas.

Srecno!

 

ribica

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Napišite mnenje

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.