Marelična marmelada s čim manj sladkorja in brez dodatkov- prosim za recept

gerberaa  

član od: 26.3.2006

sporočila: 22

tema odprta - 17. jul 2009 10:37 | ogledi: 11.986 | odgovori: 5

Zelo bi bila vesela, če bi mi kdo pomagal z receptom. Najraje imam marmelade, ki niso presladke in so brez želirnega sladkorja. Sem videla že kar nekaj receptov in mi noben ne ustreza. Ja kako sem zahtevna hi hi hi. V nekatrih receptih je tudi navedeno, da se marelice prej posuje s sladkorjem in pusti nekaj časa. Varijant je toliko, da se res ne znajdem. Tudi potek lahko pripišete. Bom zelo vesela vaših odgovorov. Pa še to. Koliko marmelade pride iz 1kg marelic.

Hvala vam že v naprej in lep pozdrav.

gerberaa

Julya  

član od: 9.12.2004

sporočila: 3277

17. jul 2009 11:50

Uporabiš lahko kateri koli recept za marmelado. Sladkor pa zamenjaš s fruktozo. Upoštevaj, da je le ta cca. 20 % slajša od sladkorja. Količino seveda prilagodiš svojemu okusu. Jaz dodam na koncu še ŽELIN (NE ŽELIRNI SLADKOR), ni pa nujno. Svetujem ti pripravo večih manjših količin. Npr. 1/2 kg marelic skuhaš do mehkega, nato dodaš še sladkor in Želin. Dobro prekuhaš, naliješ v ogrete kozarčke, pokriješ, postaviš na glavo in pustiš, da se ohladi.

Julija

sladkosnedko  

član od: 6.2.2008

sporočila: 223

17. jul 2009 12:40

Sem si sama shranila tole pa sploh nisem vedela da si to ti.  sama sem jo do sedaj delala vedno tako, da sem kg izkoščičenih marelic zvečer potresla  s 30 dag sladkorja, pustila v hladilniku čez noč in pol kuhala pol ure. je dobra, ni pa trda. Bom sedaj  z želinom in fruktozo.

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

17. jul 2009 17:12

Ko sem še kuhala marmelade, sem jih sladkala po okusu, po navadi sem dodala samo približno 30 dag sladkorja na 1 kg sadja in nobenih ostalih dodatkov. Todi marmelado iz črnega ribeza sem kuhala tako. Seveda je bila nekaterim prekisla, mi smo jo imeli pa najraje od vseh. Zaprla sem jo v vroče lončke z navojem in ko seje vse skupaj ohladilo, je bila marmelada hermetično zaprta in se ni nikoli pokvarila. Tudi čas kuhanja sem imela kar "od oka", pa je vedno prav super izpadlo.

Vanja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti