Up.ime:
Geslo:
Pomoč pri prijavi
Kulinarična Slovenija

Kulinarični forumi/Recepti/Nasveti

slovenska tradicionalna hrana

Avtor: fleur  
Član od: 28.4.2006
poslanih sporočil:168

Tema odprta - 15. feb 2009 10:38
Število ogledov: 21074, odgovorov: 63

Prihodnji mesec pride na izmenjavo dijak iz Belgije (17 let). Skupaj z njim naj bi doma za večerjo dvakrat skuhala tradicionalno slovensko jed.

Tukaj pa se pojavi težava, saj ne vem, kaj bi skuhala.

 

Zdi se mi, da so slovenske jedi za večerjo malo neprimerne, poleg tega se jih večina kar dolgo kuha (jota, ričet)...

Težava je tudi v tem, da ne vem, če mu bodo všeč (je vseeno precej drugačna hrana od belgijske, čeprav ... če je prišel v Slovenijo naj pa še tukajšno hrano proba :) )

 

Imate mogoče vi kakšno idejo?

Malo sem razmišljajla o močniku...vendar bi bila vesela tudi drugih predlogov.

 

Hvala za pomoč

 

fleur

Avtor: andrejka  

Član od: 1.8.2004
poslanih sporočil:790
Odgovor z dne - 15. feb 2009 10:43

S štruklji ne moreš zgrešiti, zagotovo mu bodo všeč.

Avtor: matilda  

Član od: 16.8.2006
poslanih sporočil:1981
Odgovor z dne - 15. feb 2009 10:43

http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=11838

 

Tukaj imaš en seznam, pa mogoče se najde kaj dobrega in primernega...

 

matilda

Avtor: nola  

Član od: 25.1.2006
poslanih sporočil:3073
Odgovor z dne - 15. feb 2009 11:02

Mogoče se motim, se mi pa zdi, da imajo dijaki širom Evrope pa še daleč naokrog najrajši amerikansko hitro prehrano.

S tem ti seveda nisem nič pomagala, sem samo hotela povdariti, da mladina v glavnem pomlati vse.

Na tvojem mestu se ne bi spuščala v kakšne etno kulinarične globine, ampak bi skuhala tisto, kar običajno jeste.

Konec koncev je to, kar trenutno kuhajo od petih naprej zaposlene mame v Sloveniji, Španiji in Belgiji precej podobno in če ne bo pri tebi na obisku ravno kronski princ ne bo niti opazil eksotičnosti diete.

 

 

 

nola

Avtor: Cila  

Član od: 5.10.2006
poslanih sporočil:2527
Odgovor z dne - 15. feb 2009 12:41

Jaz bi brez nadaljnjega pripravila za skupno kuhanje nekaj tradicionalnega. Zraven za rezervno pa nekaj, kar bi gotovo jedel - če drugega ne, pomfri.  Na tak način tudi našo družino počasi privajam na tradicionalno hrano, ki je zaradi pomanjkanja časa prej večinoma nisem kuhala. Marsikaj mi je tako počasi že uspelo vključiti v redni jedilnik.

 

Cila

Avtor: fleur  

Član od: 28.4.2006
poslanih sporočil:168
Odgovor z dne - 15. feb 2009 13:28

Cila, kaj pa je to, kar kuhate?

 

Tudi sama bi verjetno pripravila nekaj, kar pač jemo doma, toda zamisel je bila, da bi kuhali nekaj tradicionalno slovenskega (torej ne špagetov z bolonjsko omako, pa čeprav so pri nas velikokrat na jedilniku :) ).

 

Glede štukljev pa... vedno sem se spraševala kako so vsem lahko tako všeč. Sama jih namreč ne morem prebavljati.

 

fleur

Avtor: Cila  

Član od: 5.10.2006
poslanih sporočil:2527
Odgovor z dne - 15. feb 2009 16:28

Fleur, ja,tudi kuhani štruklji so vmes, še celo med bolj priljubljenimi. Orehovi ali slani skutini.  Pa jota, matevž, kislo zelje s krvavicami ali pečenicami, kisla repa, ričet;

iz krompirjevega testa pa cmoki s slivami  ali  z ocvirki,  he, he za večerjo pa včasih tudi krompir v oblicah, ki ga nato toplega pojemo in sproti mažemo s putrom. To bi mu znalo celo biti všeč.

Za  pecivo seveda potica, pečeni orehovi štrukeljčki, ocvirkovka (ampak čisto navadna - samo testo iz bele moke in ocvirki), pa pečeni drobnjakovi štrukeljčki, pehtranova potica.

 

Cila

Avtor: magnolija  

Član od: 16.4.2006
poslanih sporočil:687
Odgovor z dne - 15. feb 2009 16:56

Na strani http://www.slovenia.info/si/Kulinarika-in-vino.htm?kulinarika_in_vino=0&lng=1 imaš spodaj desno v Pdf formatu knjižico okusiti Slovenijo, kjer imaš zbranih 170 prepoznavnih slovenskih jedi. Na naslovnici pa so fotografije osmih jedi, ki naj bi bile najbolj reprezentativne za našo državo. Razporejene so po regijah in izbira je res pestra.

 

magnolija

Avtor: ycrna  

Član od: 29.7.2006
poslanih sporočil:750
Odgovor z dne - 15. feb 2009 17:54

mislim, da tudi če smo majhni (Slovenija) imamo zelo raznovrstno kulinariko, zato mislim da kar bi morala kuhat ti ni slovenska tradicionalna hrana ampak tradicionalna hrana s tvojega konca, ker recimo je tradicionalna zame jota, mineštre (bobiči), pašta, ribe ribe ribe, fritaje, itd!!, zate (pa sicer ne vem s kje si) ampak sem prepričana da če nisi z mojega konca je to čisto druga vrsta hrane, ki je pri nas skoraj ne poznamo.

Kuhaj kar znaš, kar je s tvojega konca, to je to.

 

P.S.: če bi bila jaz študentka na izmenjavi bi bila veliko bolj vesela da me vprašaš kaj jem in kaj ne (jaz recimo ne jem zelenjave in me ne bi noben prepričal da dam kaj v usta če meni ne gre)

 

ycrna

Avtor: Vendelina jr.  

Član od: 17.5.2006
poslanih sporočil:9013
Odgovor z dne - 15. feb 2009 18:17

Fleur, moje belgijske izkušnje grejo takole: valonski del Belgije ima super kulinariko, na flamskem delu se pa razen vaflov v osnovi ne da nič pojesti - in je človek potem "prisiljen" jesti čokolado....

 

Sicer glede kulinaričnega okusa sedemnajstletnika - pri teh letih ti itak ni nič jasno in seveda tudi glede hrane ne in potem se otroci res hranijo s tisto packarijo, ki jo omenja lady nola.

 

Mene sicer vedno malo zvije ob navedbi "slovenske tradicionalne hrane". Pa to je tista tradicionalna hrana sivomaslinaste boje, mastna in močnata in nedefiniranega okusa, po kateri smrdi kuhinja in ki ji moja sodelavka ljubkovalno pravi "klej za črevesje".....in ki jo jedla sirotinja v devetnjastem stoletju (in sanjala po dolgočasni meščanski hrani ali dolgočasni avtrijski meščanski kuhinji)....Hočem reči, bo sintagmi "slovenska tradicionalna hrana" dobim asociacijo na kak socialni realizem 19. stoletja, en lonec žgancev na sredi in potem pleme za mizo, vsak s svojo žlico in potem lovijo tiste žgancev v skupni skledi....in moja naslednja asociacija je, kako nas slovenski etnologi zadnjih dvajset let posiljujejo s tem, da slovenska identiteta je pa točno to, ta "tradicionalna hrana"....in če je že totalno neokusno, je vsaj echt sloveniš....

Sicer fleur, ti si še mlada, mene je pa malo odneslo. Ampak, daj mi povej, a maš kakšen zgodovinski science project, da morata s tistih belgijskim adolescentom jesti "tradicionalno hrano". Ali pa kakšno "umetniško instalacijo, kjer je fazon, da se je nekaj iz dveh stoletij nazaj"? Ker, če ni nič od tega, potem, halo, živimo v 21. stoletju in imamo v tej lepi deželi luksuz tržnice v samem središču mesta (ne vem, če si predstavljaš, kakšen luksuz je v Bruslju priti na živilsko tržnico - je manjša od ljubljanske, cene so pa ohoho visoke, ker v tisti severni deželi bolj malo stvari zraste) in prihaja sem sveža zelenjava itd in ljudje s severa dobesedno "padejo dol" že ob pogledu na tržnico. Namesto "tradicionalno slovenskega" pripravi kaj, kjer se sestavine dobijo tu, pri nas in so tudi tu zrasle. Npr šparglji s pršutom, npr regrat s trdo kuhanim jajcem, olivnim oljem in opečenim pršutom. Pa npr goveji karpačo na regratu (krava je z eu sistemom sledljivo slovenska, regrat tudi, nabran na bližnjem travniku). Pa tudi zelo slovenski so različni kruhi, ki jih pečejo naši peki in potem to namazano z bohinjskimi namazi. Pa slivova marmelada - mi to malo bolj samoumevno razumemo, halo, la confiture de prune je v belgiji višjecenovna marmelada - pri nas se pa z njo dobesedno obmetavamo....

Pa zelo slovenske so postrvi (saj imamo ribogojnice, a ne?), pečene na maslu in potresene z mletimi orehi in potem za prilogo opečene bučke (orehi so zrasli v tej državi, bučke so pa iz domače skrinje). Pa več kot transregijska zadeva je to, če npr delaš sirove žličnike z zdrobom, jajcem in potem kaneš še nekaj kapljic bučnega olja (zelo vzhodna Slovenija), ta masa počiva dve uri, nakar jo zviješ v folijo in 45 minut kuhaš v kropu - in to potem daš kot prilogo h kakršnemkoli mesu ali pa poliješ s smetanovo omako.......Pa echt slovenski so ciplji - poglej, ni dolgo, ko je kolegica anamarija objavila super enostaven recept za prste si oblizat.

In da ne pozabim dame med slovenskimi sladicami - blejske kremne rezine.

Saj je gibanica zelo okej, ampak blejska kremna je meni bolj ladylike...

Pa pri kruhičih je treba še poudariti belokranjsko pogačo - jo belokranjci stalno prodajalo v našem lepem mestu, ali pa pojdi na inštrukcije k lady Atini, ona to zna v nulo.

 

Hočem reči, čim se odcepiš od 19. stoletja, se ti odpre masa možnosti. Kot sem rekla, v tej državi zraste marsikaj dobrega in raznovrstnega in če bi se ljudje tega zavedali in znali ceniti, da ne rečem, promovirati, nas ne bi nič ustavilo....

 

Vendelina jr.

Avtor: fleur  

Član od: 28.4.2006
poslanih sporočil:168
Odgovor z dne - 15. feb 2009 19:13

Uh, najlepša hvala za vse predloge :)

 

ycrna, tudi jaz verjetno ne bi bila najbol navdušena, če bi morala jesti nekaj kar mi ni všeč, samo zato ker je to "tradicionalno" (sem namreč precej izbirčna in večine "slovenskih" (beri: wnb tradicionalnih) jedi niti videti nočem :P).

Zato sem že takoj, ko je profesorica povedala, kaj je v načrtu, začela razmišljati v stilu "ja f**, če js ne maram ričeta pa sm tuki doma, pol ga bo pa belgijc jedu", ki je mogoče napačen, a tak je bil odziv.

 

Vendelina, moram priznati, da nikoli ne bi pomislila, da lahko naredim tudi kaj takega.

Ob slovenski kuhinji (verjetno zmotno) vedno pomislim na "zele pa krvavice" in podobne stvari. Očitno bo treba to malo spremeniti.

Torej. Žganci, take in drugačne enolončnice odpadejo, še vedno pa se moram odločiti, kaj bi naredila.

Bo poleg drugih stvari med počitnicami tudi projekt "slovenska kuhinja na bolj fensi način" :)

 

fleur

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Napišite mnenje

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.