Moj vrt

Teka  

član od: 21.8.2005

sporočila: 1151

tema odprta - 15. nov 2008 7:30 | ogledi: 520.557 | odgovori: 4.573

Drugo leto bom imela svoj vrt, mogoče bo že manjša njivica. Zasejala in posadila bom čemveč zelenjave, take za sproti in take za v shrambo.

Mi lahko svetujete kaj vse posejati in zasaditi, da bi imela čimveč zelenjave in mi ne bo treba kupovati.

Imela bom solato, radič, paradižnik, papriko, malancane, čebulo, por, peteršilj, fižol, kakšno zeljnato glavo, krompir, buče ...

Kakšne sorte solat sejete, da so okusne? Katero zelenjavo, da jo potem vložite, daste v skrinjo? Karere vrste solat, da pod toplo gredo čimbolje prezimijo, da imaš solato tudi preko zime? Zelenjava ki jo spravite v shrambo?

Vem da je z vrtom precej dela, če hočeš da je na njem tudi pridelek.

Se pa vseeno zelo veselim, da bom imela svoj vrt in mi ne bo treba skoraj vsega kupit.

Hvala

Teka

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

15. nov 2008 7:50

Gotovo ti bodo izčrpneje odgovorile članice, ki imajo velike vrtove.

Imam majčkenega - samo za dušo, da imam kam it po službi in preklopit na "dom" .

Kljub miniaturi kvadrature vedno posadim par kifelčarjev (krompirja), ker mi ni boljšega, kot je domač mlad krompir.

Vedno posejem tudi špinačo (sorta matador je še sedajle razprostrta čez gredo in jo kar sproti režem). Vsako leto imam grah (boš videla, kakšna je razlika med domačim in kupljenim!), buče (cukini in hokaido), kumare, paradižnik (češnjevec, volovsko srce in pelati) in melancane. Potem čebulo, česen in por. Tudi korenje, čeprav mi ne uspeva. Od solate sorto Lisboa, motovilec pa je prvi in zadnji... Par rdečih pes za otroka, vselej tudi zeleno kolerabico.

Tudi brokoli, čeprav zasede ogromno prostora, nekaj zelja, jeseni kitajsko zelje, pak choi.

V kotu imam rabarbaro. Drugi kotiček je za zelišča (curry, limonska trava, 3 vrste bazilike, peteršilj, zelena, origano, rožmarin, drobnjak, timijan, drobnjakova čebula).

Če ti drugi, ki so večji strokovnjaki, ne bodo priporočili vrst solate in zelenjave, pa na to temo še kasneje kaj dopišem.

tulka

golubić  

član od: 13.5.2007

sporočila: 1276

15. nov 2008 7:56

Imela sem majhen vrt zraven hiše,zdej smo dozidali garažo in nimam več prostoraSejala sem solato,čebulo,kumare.. golubić

Teka  

član od: 21.8.2005

sporočila: 1151

15. nov 2008 7:59

, to je pa že precej stvari, pa ni tako majhen vrt, če poseješ in zasadiš toliko zelenjave. Super! Teka

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

15. nov 2008 8:03

Evo, če že sprašuješ:

Lepo, da boš imela svoj vrt. Kitajci pravijo: če hočeš bit srečen en dan, se napij, če hočeš biti srečen en let se oženi, če hočeš biti srečen celo življenje, začni vrtnarit.

Nabavi si kakšno knjigo o vrtnarstvu, sicer znajo bit drage, vendar se splača ( prav poceni so v angleščini na amazon.com ).

Obvezno planiraj kompostišče, na katerega boš odlagala kaj pač boš imela, veliko je odpadkov za tja ( kupi knjigo v kateri je kompostišče lepo opisano ), kompost je odlično gnojilo. Ne vem kako boš s gnojenjem, če nimaš hlevskega gnoja, pol ti ostane kompost in umetno gnojilo, pa z umetnim gnojilom ni nič narobe, izogibaj se pesticidom in herbicidom, to je zelo strupeno, umetno gnojilo pa ni.

Planiraj vnaprej, kaj boš sejala in kje. Planiraj setve večkrat ( posebej pri solati. Rad se zgodi, da poseješ preveč solate, pol je imaš za celo sosesko, pol ti gre v cvet in nimaš nič. Pri sejanju se splača bit potrpežljiv in sejati natančno, eno po eno seme, če so še tako mejhna, čas si prihraniš pri plevljenju. Pričakuj, da ti marsikaj ne bo uspelo, pa nič hudega, bo pa kaj drugega, zaradi tega posej od vsega po mal. Kaj boš imela za ozimnico in vlaganje, boš že videla.

Če zemljičše že imaš, lahko že zdej začneš: pripravi kompostišče ( lahko od štiri palete ), prekoplji zemljo in morda označi gredice ( po moje, najboljši sistem vrtnarjenja so gredice široke recimo 1,5m poljubne dolžine ( jaz imam 3 gredice dolge nekje 10m ). Smisel tega je, da ti ni treba hodit po obdelovalni zemlji ( in jo s tem teptati ) s roba gredice pa lahko dosežeš do sredine gredice.

Glede setve: prvo ti pride bob in grah, čebula, solata.............kakorkoli, planiraj večkratne setve po malem.

Upam, da sem ti kaj pomagal in povedal kaj, česar ne veš.

lep dan želim.

 

ežoj

Rmeli  

član od: 5.2.2004

sporočila: 344

15. nov 2008 8:24

Da se še jaz malo vključim v tole debato, z mami imava skupaj vrt in najprej posejeva petršilj , zeleno, por(največkrat nama ne uspe), potem pa ostalo. Zelo radi imamo solato berivko in unicum, dragače pa malo kasneje posadiva kar sadike solate( clarion), sadiva jo kar dvakrat do trikrat v presledku teden ali deset dni in jo potem jemo celo pomlad, do endivje. Veliko nama ne ostane prostora na vrtu, kakšen grah, nizki fižol, paradižnik, ki mu strogo naredimo streho, in pa paprika, ki je bolj za vzorec, ker tudi ne obrodi veliko.Jeseni pa je pol vrta motovilca,žličarja ali pa holandskega, ga je lažje nabirat. Še bi kaj imeli , pa je vrt premajhen. LP,Rmeli Rmeli

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4732

15. nov 2008 8:32

Jaz bi k temu še dodala, da je kar pomembno upoštevati dobre sosede (mislim na zelenjavo, ne na ljudi), pa kolobarjenje tudi.

Vsako leto si kupim Setveni koledar Marie Thun in se kar v glavnem ravnam po tem, nekaterim je sicer to smešno, meni pa pride lepo zelenjava ven. Kot priporoča ežoj, se tudi jaz strinjam, da je fajn kupiti kakšno knjigo o vrtnarjenju, prav poceni jih dobiš tudi v Antikvariatu v LJ, če imaš kakšne opravke v prestolnici.

Ognjič

Sporočilo je spremenil(a) Ognjič dne 15. nov 2008 08:38:26

Teka  

član od: 21.8.2005

sporočila: 1151

15. nov 2008 8:35

Hvala vsem za vsakršen nasvet. Ežoj, ja imam hlevski gnoj, na žalost pa ne moram letos še nič planirati, ker bodo spomladi preorali novo ledino in bo čisto " nafrišno" - bob? za kaj ga uporabljate? Sem pa enkrat slišala, da je treba okrog vrta posejat bob, češ da srnam smrdi in jih tako odganja. - gredice, ja seveda - solata clarion, nisem še slišala zanjo. Moja mama seje dalmatinsko ledenko in vem da je zelo dobra. Teka

fresh  

član od: 4.5.2006

sporočila: 1856

15. nov 2008 10:09

Bob je čudovita stročnica, pozabljena, ampak trenutno doživlja pravi come-back. Obese se v enolončnicah, juhah, super je v solatah, pa tudi recimo tako, da preprosto popečeš kos ciabatte, premažeš s kakšnim okusnim pestom, posuješ s kuhanim bobom in čez to vržeš jajce, pečeno na oko. Sploh je pri teh "starejših" stvareh fino razmišljati na malo bolj moderen način, rezultat so okusne in zelo zanimive jedi. Tudi jaz ti priporočam, da se držiš dobrih in slabih sosedov. In starih trikov (kot čebula in korenček posejana skupaj). Planiram v naprej in si tudi malo zamislim izgled že za leto ali dve v naprej, zato da potem ni prevelikih težav s kolobarjenjem in neprimernimi sosedi. To je takšno sladko opravilo na kakšen zares mrzel zimski večer. Sama sem v vrtičkarstvu bolj začetnica, ampak veliko znanja mi jeočitno ostalo iz otroštva, me pa iz leta v leto bolj veseli. Ker imam vrt kar precej daleč od doma in ker je precej velik, je občasno tudi malo preveč zaraščen, hej, ampak, dokler raste in je dovolj vsega za vse (polže, itd.) se niti ne sekiram. Sejem (ali sadim) pa glavnato solato, tržaški solatnik, berivko, redkvico, korenček, zelišča (eno gredico namenim samo zeliščem), nizek fižol (2-3 vrste), grah (mi ne uspeva najbolje), paradižnik, bučke, buče, ohrovt, gomoljno zeleno, kolerabo, zelje (belo in rdeče), por, jajčevce, papriko (letos je bilo zelo slabo, lansko leto pa so bile ogromne- vzrok pripisujem dognojevanju, ki sem ga lani opravila, letos pa ne in rednemu zalivanju), paradižnik, nekaj malega koruze (da je za par loncev bobičev), brstični ohrovt (kmalu pa ravno pravi), blitvo, špinačo, brokoli, čili, itd. Letos mi je še posebej dobro obrodil čili, bučk imam pa vedno preveč. Za naslednje leto si bom omislila še bamijo, če mi bo ežoj dal še kakšno informacijo. Drugače pa malo k sosedom pokukaj, kdaj kaj sejejo. Radi pomagajo. Res pa je, da je prav posebna radost gledati rastline, kako lepo rastejo. Še posebej vesela pa sem, ko me nekajkrat na sezono med bučkami pozdravi miška, ki se prav nič ne boji. Tako lepo kuka med listi, da je veselje. Tudi za polžke poskrbim- sem ugotovila, od kje prilezejo in jim tam posejem veliko solate. V zahvalo ostali pridelek pustijo čisto pri miru. Če jih je zelo veliko, jim poberem in odnesem na sosednji travnik. Rada rečem, da je za vse dovolj. fresh

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

15. nov 2008 11:00

Teka, vrt ti bo prinesel veliko veselja, dobro si se odločila. Poleg vsega, kar so ti povedali predhodniki bi dodala še, da je vsak vrt še lepši, če ga krasijo rože. Jaz med zelenjavo vedno posejem še (oziroma se mi zdaj zaseje kar sam) ognjič, žametnico, kapucinke in če kaj. Ne samo, da vrt bolj pisano izgleda, omenjene rožice so zelo dobra sosede različne zelenjave in kar uspešno odganjajo listne uši. Pa na zeliščno gredico ne pozabi. Nanjo lahko spomladi nasadiš sadike majarona, timijana, žajbelj, baziliko, meto (tu bodi previdna, ker se precej razraste in ti zna prerasti vse drugo, zato ti svetujem, da jo posadiš v staro vedro brez dna, ki da preprosto zakoplješ v zemljo), šetraj, zeleno in vse, kar rada uporabljaš pri kuhi. Pa nekaj semen sončnic vtakni v zemljo, nekam, kjer je več prostora. Pa še to - ne vem, kje živiš, pa vendar je dobro povprašati sosede v tvojem kraju, katere sorte posamezne solate in druge zelenjave v tvojem podnebju najlepše uspevajo in kaj je treba varovati pred zmrzaljo. Pri nas na Krasu je že nekaj let tako, da zaradi milih zim npr. radiča sploh ni treba pokrivati vso zimo, zaradi deževnih poletij pa tudi nizek fižol obrodi večkrat (oz. da lahko večkrat sadimo - kadar je sušno, ga namreč hitro pobere). Veliko užitkov ti želim, pa ne bodi preveč žalostna, če morda na začetku ne bo vse uspelo (jaz recimo nimam in nimam sreče s česnom). Bo pa kaj drugega bolj bujno! mamaF - Mojca

lucka52  

član od: 13.7.2007

sporočila: 1939

15. nov 2008 12:02

Ni lepsega hobija(pa se koristnega in zdravega) kot je vrtnarjenje... V glavnem je bilo ze vse povedano, dodam naj se, da zmeraj in nemara vsi po vrsti sadimo prevec petersilja in prevec solate, namesto da bi prostor porabili za kake druge,magari bolj redke vrtnine,predvsem zacimbnice.Saj je zadnja case izbira kar velika,pa si lahko kar doma naredimo mesanice, veliko bolj disece od provansalskih. Pa na roze ne pozabi,jaz sem imela ob vsej ograji soncnice in je bil vrt lep tudi na oko, pa sinice tudi nimajo nic proti ce imajo hrano na dosegu kljuna.. Itd.itd,-pa saj lahko kar sproti sprasujes ko bos v dilemu, tu je vedna kaka prijazna dusa,ki pozna odgovor. Pa veliko uspehov Lp lucka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti