Jabolča čežana ali marmelada

lena70  

član od: 8.3.2008

sporočila: 61

tema odprta - 1. okt 2008 10:25 | ogledi: 15.265 | odgovori: 7

Prosim za nasvet kako narediti jabolčno marmelado, nekateri rečejo tudi čežana, tako da bo obstojna oz. se ne bo pokvarila, saj bi jo dala v kozarce za čez zimo. Ima kdo s tem izkušnje? Mi imamo ogromno jabolk, ki pa niso za ozimnico, ker so jih napadli in nakljuvali priči!

Lep pozdrav vsem,

lena70

pujsek  

član od: 10.9.2008

sporočila: 129

1. okt 2008 12:08

Jaz jo delam tako kot ostalo marmelado. Očistim jabolka in jih kuham, ko napol razpadejo, dodam sladkor. Količina sladkorja je odvisna od sorte jabolk oz. kislosti. Proti koncu jabolka spasiram s paličnim mešalnikom. Sem jo pa imela v kleti tudi že dve leti, je obstojna. Meni je zelo dobra, največ je pojemo s cmoki. Za ta namen jo pogrejem, dodam še malo cimeta in je njami. LP pujsek

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

1. okt 2008 13:45

Naredi tako, kot so ti svetovale zgoraj (cimet zelo paše zraven), polni vroče v vroče kozarce, za "ziher" pa jih pasteriziraj v vroči pečici na 80-100 stopinj par minut, pečico ugasni in pusti, da se čez noč ohladi. Jaz sem zadnjič delala marmelado iz navadne ("svinjske", rumene) buče z dodatkom limoninega soka in cimeta, pa vsi mislijo, da je jabolčna. mamaF - Mojca

nitta  

član od: 13.1.2008

sporočila: 384

1. okt 2008 21:42

Pri nas pa rečemo jabolčnemu kompotu, ki ga kuhamo z zelo malo vode in tako dolgo da se jabolka razkuhajo jabolčna Čežana in je super za na šmoren. Marmelade pa so nekaj drugega, tako kot jagodna, grozdna, marelična.... Zanimiva je naša narečna dežela :) nitta

femica  

član od: 27.8.2008

sporočila: 329

2. okt 2008 19:14

mamaF, kako pa si naredila to marmelado iz buče? me zanima, ker imamo vsako leto veliko buč doma, pa ne vemo kam bi z njimi. femica

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

2. okt 2008 22:16

Femica, poglej recept od Lucke52 (Marmelada iz bučk Lučka). Mojo bučo sem očistila in olupila, meso zrezala na kocke, dodala en prst vode(da se ne bi smodilo na dnu) in pokrito dušila, da se je bučno meso zmehčalo. Zdaj jeseni je namreč še zelo čvrsto, nekaj buč sem prinesla z njive in jih bom porabila čez nekaj časa, ponavadi postanejo bolj mehke (meso). No, potem sem te kuhane bučne kocke sesekljala s paličnim mešalnikom, dodala sok limon in še malo lupinice, meso grenivk, konzervo ananasa, 2 banani (zmiksano skupaj s sokom) in cimet, postavila kašo nazaj na štedilnik, da je zavrela in dodajala sladkor. Potem sem ob stalnem mešanju vse skupaj kuhala še nekaj časa, da se je začelo gostiti (na ohlajen krožnik kaneš malo marmelade in če se kaplja ne razleze več, je dovolj kuhano) ter nadevala v kozarce. Sicer pa sem v komentarjih k receptu že nekaj tega napisala: http://www.kulinarika.net/recept.asp?ID=11668 V bistvu je prav preprosto, se pa ne bi spomnila na buče, če Lučka ne bi dala ideje. Potem sem našla še nekaj variant-tudi z jabolki: http://www.kmeckiglas.com/index.php?option=com_content& http://www.bumpkinpumpkins.co.uk/pumpkin-recipes.asp?recipe=4 http://freeweb.t-2.net/savel/slovenskakuharica mamaF - Mojca

Kyara  

član od: 24.5.2006

sporočila: 2384

3. okt 2008 5:09

Tudi mi imamo ogromno jabolk, ki jih je prizadela toča. Take niso obstojne za zimo in jih bomo odpeljali k Gyergyeku v Kovačevce, da nam naredi sok. Ravno včeraj smo imeli akcijo obiranja jabolk in jih je za 2 prikolici teh za sok in kar 12 velikih gajbic za zimo.

Kyara

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti