marmelada

Mic  

član od: 18.3.2007

sporočila: 197

tema odprta - 9. jul 2008 7:09 | ogledi: 18.130 | odgovori: 48

Lepo prosim za nasvet. Dvakrat sem že skuhala marelično marmelado. Prvič mi je lepo uspela, drugič pa ne.  Očitno želin ni prijel, ker je čisto tekoča. Naj povem, da je bila na začetku kuhanja gosta, potem pa se je vedno bolj redčila. Je to normalno? Sem jo kuhala predolgo? Res, sadje ni bilo zelo zrelo, zato sem večkrat dodala sladkor, s tem pa se je čas kuhanja podaljšal.

Se da kaj popravit že narejeno?

Ker ne nameravam obupat (obožujem dobre marmelade), vas prosim še za kakšne trike in nasvete glede receptov in kuhanja marmelad.

Vnaprej se lepo zahvaljujem.

 

Mic

Mic  

član od: 18.3.2007

sporočila: 197

9. jul 2008 14:06

Res? Žal ga nimam več, ker mi je v mojem malem stanovanju predstavlljal le napotje in sem se ga zato znebila. Si nisem mislila, da bi bil še za kaj uporaben. No, pa imam!

Mic

mambica  

član od: 29.9.2007

sporočila: 532

9. jul 2008 14:42

Če daš preveč sladkorja, potem se marmelada res hitro utekočini. Nekaj podobnega se mi je zgodilo pred leti. Mogoče bi bilo res bolje, če bi drugič uporabila bolj zrelo sadje. Zrelo sadje ima tudi več sladkorja, zato hitreje želira. Jaz marmelado kuham tako, da sadju postopoma dodajam sladkor. Ko zavre, ga dam prvič, potem pa še dvakrat, dokler ni marmelada kuhana. Nikoli ne dam vsega sladkorja naenkrat. Tako piše v neki odlični kuharski knjigi in jaz se tega načina držim, vse marmelade kuham tako (borovničevo, slivovo, robidovo). Čas kuhanja je seveda odvisen od vrste sadja oz. količina pektina v njem. Jaz pri kuhanju uporabljam samo navadni sladkor ter ničesar drugega. Ne uporabljam ne želirnega sladkorja ne želina, ker mi marmelade tako ali tako želirajo, le da je čas kuhanja malce daljši. Zanima me, če ve uporabljate želin oz. želirni sladkor? Črna mamba Sporočilo je spremenil(a) mambica dne 09. jul 2008 14:48:14

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

9. jul 2008 16:26

(Pre)zrelo sadje ima manj pektina in zato slabše želira. K želirnju pripomore limonin sok. In - res se je treba držati navodil pri želinu.

Po mojih izkušnjah je pomembno, da je količina sadja relativno majhna, kozica pa široka, da ob mešanju voda hitro izpareva.

Marmelado, ki je tekoča, bi jaz ponovno prekuhala, s tem, da bi ji dodala sveže marelice, brez sladkorja, na drobno narezane ali morda spirirane s paličnim mešalcem, če imaš raje gladke marmelade (bo boljši okus marmelade na koncu). Če ti želirni preizkus po kake polurnem kuhanju in mešanju ne da zadovoljivega rezultata, dodaj še en želin(na 2 do 3 l marmelade), kuhaj nekaj iminut in marmelada mora biti zadosti gosta.

Ob začetku kuhanja je sadje seveda gosto, ker je surovo, potem se skuha, tkivo razpada in postane zaradi tega (in zaradi višje temperature) pač bolj redko. Koliko časa pa si kuhala marmelado, koliko žeina si dodala in ali si mešala ob kuhanju?

rimljanka - zasebno mnenje

ibiza  

član od: 4.10.2005

sporočila: 688

9. jul 2008 16:36

Mene pa zanima, če bi jagodne marmelada želirala brez želina? S koliko sladkorja? Hvala, lp pero

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

9. jul 2008 16:55

Bi, a s precej sladkorja. In po postopku, kot sem ga opisala zgoraj: malo sadje, široka posoda, mešanje....Zakaj se pa želina bojiš? Saj je povsem naravna reč, uporabiš ga pa lahko manj, kot je napisano.

In - mimogrede, danes sem kar spodobne marelice z Goriškega dobila v Celju, na tako imenovanem svinjskem sejmu, jih bo konec v dobrem tednu dni, je rekel prodajalec... So še kar okusne...

rimljanka - zasebno mnenje

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

9. jul 2008 17:25

Jaz sem lani kuhala jagodno marmelado brez želina (ga nisme imela doma) in je ratala. Je pa bila malo bolj tekoča kot sicer. Kar nas ni motilo. Za na kruh ali palačinke je v redu. Pokvarila se tudi zlepa ni. Sem pa lani spacala tekočo marmelado - res tekočo!!! iz belih sliv. Je pa bila izjemno okusna. Smo jo pojedli, tako da ... nismo se preveč sekirali. Je bila tudi krasna za navlažitev kakega biskvita. Je pa res, kot je rekla Rimljanka, manj zrelo sadje ima več pektina. Mene pa zanima, koliko pektina imajo maline? Jaz sem dodala ribez in je fino želiralo. Kaj pa brez? Atina

mambica  

član od: 29.9.2007

sporočila: 532

9. jul 2008 17:26

Ibiza, kot sem napisala, jaz kuham vse marmelade brez želina ali želirnega sladkorja, ker slej kot prej želirajo. Tako da vsaj po mojih izkušnjah pri jagodah to ne bi smel biti noben problem. Želina ne uporabljam, ker ni potrebe. Enkrat sem ga, pa je nastala takšna višnjeva marmelada, ki je bila verjetno trša od samega diamanta. Kar se pa tiče želirnega sladkorja (npr. Wiener Zucker), me pa od nakupa žal odbija že sama cena, ki je vsaj dvakrat višja od navadnega sladkorja. Pač kuham tistih nekaj minut dlje. Črna mamba

Mic  

član od: 18.3.2007

sporočila: 197

10. jul 2008 9:45

Hvala,da ste se prijazno odzvale na moj problem.

Mambica, v prihodnje bom uporabila tvoj nasvet glede dodajanja sladkorja. V mojem primeru mislim, da ga ni bilo preveč, ker ga dam samo toliko, da marmelada ni kisla. Tudi želina dam manj kot je navedeno na embalaži, ker mi potem marmelada učinkuje preveč industrijsko. Dam pa zato malo limoninega soka in naribano, neolupljeno jabolko. Včasih vse to ne pomaga. Mogoče dam premalo.

Rimljanka, točno tako, kot si napisala v zadnjem odstavku v prvem odgovoru.Marmeladi sem kmalu po zavretju dodala sladkor, po ponovnem zavretju želin in kuhala še nekaj minut. Ker kuham v Zepterjevem loncu, kjer se marmelada ne prime, ne mešam ves čas. Bi morala vseeno?  Po tvojem nasvetu bom tekočo marmelado prekuhala, vendar nimam pojma, kako se bo obnašal želin zaradi dolgotrajnega kuhanja.

Sicer je pa moja idealna marmelada (čimbolj naravno) gosta, ne presladka in ne predolgo kuhana, tako, da ji ostane vsaj še nekaj vitaminov. Sem prezahtevna?

 

Mic

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti