Up.ime:
Geslo:
Pomoč pri prijavi
Kulinarična Slovenija

Kulinarični forumi/Recepti/Nasveti

Smetanova omaka

Avtor: Noel  
Član od: 12.3.2004
poslanih sporočil:253

Tema odprta - 22. maj 2008 9:19
Število ogledov: 45087, odgovorov: 17

Kuharski mojstri, imam eno vprašanje.

Kako narediti dobro smetanovo omako? Tako kot dobiš v gostilni, ko naročiš npr. purana v smetanovi omaki. Poskusila, pa ni primerljiv okus.

Ima kdo kakšno idejo?

 

Noel

Avtor: Vendelina jr.  

Član od: 17.5.2006
poslanih sporočil:8989
Odgovor z dne - 22. maj 2008 9:59

Sladka smetana in notri med gretjem vmešavaš še topljeni sir (cenejši kot je, bolj gostilniški okus bo zadeva imela). Vadi in pazi, da ne bo zavrelo.

Ali pa uporabljaj "vrhnje za kuhanje", je more-or-less podobno.

 

Vendelina jr.

Avtor: KARMINA  

Član od: 17.11.2003
poslanih sporočil:730
Odgovor z dne - 22. maj 2008 10:30

Vendelina jr. je napisal/a:
(cenejši kot je, bolj gostilniški okus bo zadeva imela).

Vendelina jr.

 

 

V čem je finta, da ne sme zavret?

 

K

Avtor: Jelenckova  

Član od: 30.3.2005
poslanih sporočil:2052
Odgovor z dne - 22. maj 2008 10:41

Meni se je enkrat sesirila, ko je zavrela. Sem lahko samo stran vrgla zadevo.

 

Jelenckova

Avtor: KARMINA  

Član od: 17.11.2003
poslanih sporočil:730
Odgovor z dne - 22. maj 2008 10:48

Jaz večkrat delam razne "smetanaste" zadeve in nikoli preveč ne pazim, da ne bi zavrelo. Pa je bilo še vedno odlično

 

K

Avtor: matilda  

Član od: 16.8.2006
poslanih sporočil:1981
Odgovor z dne - 22. maj 2008 11:01

KARMINA je napisal/a:
Vendelina jr. je napisal/a:
(cenejši kot je, bolj gostilniški okus bo zadeva imela). Vendelina jr.
V čem je finta, da ne sme zavret? K

To sem jaz vprašala že večkrat mojo mamo, ki je v mladih letih delala v najboljših piranskih restavracijah. Pa mi ne zna odgovoriti.

Od nje sem se naučila, da kislo smetano vedno dam direkt na popečeno testo in jo potem z vilico vmešam v olje, da se malo popeče, šele nato zalijem. Potem pa smetano počasi vrejem nekaj časa, da se nazaj zgosti. Isto naredim s sladko smetano, le da je ne zalijem. Še nikoli se ni sesirila ali ostala v grudicah.

Tudi sorodniki in znanci imajo mamo za boljšo kuharico in vsi obožujejo njene omake, zato ne vem, kaj je narobe s prevreto smetano. Meni je neprevreta smetanova omaka kisla in vodena...

 

 

matilda

Avtor: anamarija1  Naročnik Plus paketa

Član od: 19.8.2005
poslanih sporočil:5362
Odgovor z dne - 22. maj 2008 11:02

Karmina, si me prehitela, smetano vedno zavrem, pa še nikoli ni bilo nič narobe, mene tudi zanima zakaj smetana ne sme zavreti?

 

Anamarija

Avtor: mamaF  

Član od: 21.1.2008
poslanih sporočil:3233
Odgovor z dne - 22. maj 2008 11:15

Po mojem so pa tele dileme okoli zavretja smetane nastale zato, ker (vsaj meni) kisla smetana, če slučajno zavre v kakšni omaki nekako "razpade" v grudice, s sladko pa tudi jaz še nisem imela nobenih problemov - očitno ji vročina na škodi.

 

mamaF - Mojca

Avtor: mamaF  

Član od: 21.1.2008
poslanih sporočil:3233
Odgovor z dne - 22. maj 2008 11:16

http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=14314&besede=omaka%20za%20testenine

 

Evo, tukaj je vseh sort teorij o smetanastih omakah.

 

mamaF - Mojca

Avtor: mamamia  

Član od: 9.11.2004
poslanih sporočil:13532
Odgovor z dne - 22. maj 2008 11:28

Če zavre sladka smetana, pri meni ni problema če se mi to zgodi s ksilo, je v grudicah. Ežoj bo verjetno vse to obrazložil z naravoslovnega vidika, fizikalne in kemične rekacije pač, jaz pa kot preprosta gospodnja govorim zgolj iz lastnih izkušenj.

Razen če kislo smetano zmešam z moko in malo vode ter s tem zgostim juho ali omako, se ne naredijo grudice. Bo ežoj tudi to obrazložil s svojega vidika....

 

Sama saldko smetano dodajam vedno na koncu, tako da se smetana med tresenjem ponve lepo ekomerno zlije z omako. Dodajam pa običajno smetanastim omakam malo gorčice, če naredim preredko in hočem na brzino zgostit pa malo goljufam: žličko ali dve omake iz vrečke (za zrezke v smetanovi omaki) razmešam z malo smetane ali vode ter zlijem v omako, tudi svetlo gostilo pride prav in to je to.

 

Topljenih sirov za smetanove omake ne uporabljam, če že, potem je v ospredju sir in je smetana samo majhen dodatek, da se sir čažje razmeša.

 

Mamamia

 

 

 

 

mamamia

Avtor: KARMINA  

Član od: 17.11.2003
poslanih sporočil:730
Odgovor z dne - 22. maj 2008 11:35

mamamia je napisal/a:

če naredim preredko in hočem na brzino zgostit pa malo goljufam: žličko ali dve omake iz vrečke (za zrezke v smetanovi omaki) razmešam z malo smetane ali vode ter zlijem v omako, tudi svetlo gostilo pride prav in to je to

mamamia

 

No, hvala bogu, da tudi mamamia včasih goljufa. Nam je torej tudi vsem ostalim oproščeno, da včasih goljufamo

 

Za "brzinsko" omako za našo lačno "košarkarico" je v hladilniku vedno vrečka naribanega sira katerega raztopim v sladki smetani.

 

K

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Napišite mnenje

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.