Up.ime:
Geslo:
Pomoč pri prijavi
Kulinarična Slovenija

Kulinarični forumi/Recepti/Nasveti

ribe

Avtor: neznan uporabnik
Član od:
poslanih sporočil:-1

Tema odprta - 12. apr 2008 21:32
Število ogledov: 9671, odgovorov: 10

moja mama je vlagala sladkovodne ribe v kis. razrezala jih je na manjše kose jih popekla na olju,naložila v kozarec zalila z vročim kisom in zaprla. a mogoče kdo pozna recept.

 

VINKO

Avtor: Blanchy  Naročnik Plus paketa

Član od: 22.12.2005
poslanih sporočil:1927
Odgovor z dne - 12. apr 2008 21:51

Saj si ga že sam napisal, wran.

 

Blanchy

Avtor: rimljanka  

Član od: 14.2.2005
poslanih sporočil:15309
Odgovor z dne - 12. apr 2008 21:52

Ribe, narezane na kose, posolimo, spečemo na olju, toliko, da se temeljito zabarvajo.

Čebulo, narezano na tanke rezine, spražimo na olju, toliko, da se robovi morda malo obarvajo. Izmenično naložimo v kozarec, vmes koščke lovorja in cel poper. Zalijemo s kisom, ki ne sme biti niti preveč, niti premalo kisel, nekje 3 do 4%.

Pustimo na hladnem stati vsaj 14 dni do 3 tedne. Kosti se zaradi kisa zelo zmehčajo, srti sploh izginejo.

Pomembno je še to, da obtežimo čebulo in ribe (morda z lesenimi palčkami ali plastičnimi, prav temu namenjenimi, pripravicami).

 

rimljanka - zasebno mnenje

Avtor: fuksija  

Član od: 27.10.2007
poslanih sporočil:82
Odgovor z dne - 13. apr 2008 7:55

Tako pripravljene ribe so odlične, lahko jih postrežemo gostom, ki nas presenetijo, poleti, ko nam je vroče, odlično teknejo mrzle iz hladilnika, tudi mešanica kisa in šarlotka zelo pašeta.

Pečene ribe zalijem z vinskim kisom (hladnim) mešanim z vodo, dodam šarlotko in cel poper, sol.

Wran51, res dobra ideja in upam, da jo bo prebrala tudi Eta.

 

Bo danes kaj posijalo, da bodo rožice odprle svoje čaše in dehtele v svoji lepoti.

Naredite si lep dan in lepo pozdravljeni.

 

fuksija

Avtor: vanjatajnsek  

Član od: 6.6.2005
poslanih sporočil:1715
Odgovor z dne - 13. apr 2008 22:03

Malo izven teme - se oproščam - mene pa zanima kako pripravijo ribje fileje v soli. Enkrat jih je prinesel kolega iz Korčule - šlo je za fileje sardelic, ki so bili pokončno zloženi v litrski kozarec in bili so slani - ampak glih prav - ne tako močno, kot tisti kupljeni.

 

vanjatajnsek

Avtor: mamaF  

Član od: 21.1.2008
poslanih sporočil:3231
Odgovor z dne - 13. apr 2008 23:44

Tule je opisan način priprave. Preberi tudi mnenja, tam se skriva še dosti podrobnosti.

Boljše kot sardelice se obnesejo sardoni - inčuni, ker imajo čvrstejše meso.

http://www.kulinarika.net/recept.asp?ID=4672

 

Pri nas jih dajemo v sol maja ali junija (takrat, ko jih ribiči obilno lovijo).

Na 1 kg rib boš porabila od 1,5 - 2 kg soli.

 

mamaF - Mojca

Avtor: vanjatajnsek  

Član od: 6.6.2005
poslanih sporočil:1715
Odgovor z dne - 14. apr 2008 8:56

Hvala.

 

lp,

 

vanjatajnsek

Avtor: okama  

Član od: 29.10.2007
poslanih sporočil:9
Odgovor z dne - 14. apr 2008 10:30

Avtor: okama

Član od:29.10. 2008 Odgovor z dne – 14. aprila 2008

 

Pozdravljeni,

pošiljam vam recept, ki sem ga dobila pred leti od sodelavca:

 

Vložene sladkovodne ribe

 

1,5 kg sladkovodne ribe(1 večja, n.pr. belica)

česna in soli po okusu, skupaj ju stremo

30-35 dag čebule

15 dag korenja

2 dl olja

3 lovorove liste

nekaj poprovih zrn

3 vejice majarona

malo peteršilja

malo listov zelene

malo kopra

malo šetraja

¼ l kisa za vlaganje

½ l vode

 

Ribe očistimo, razkosamo na približno 4 cm dolge kose in operemo. Odcejeno kose premažemo s česnom, ki smo ga strli s soljo. Povaljamo jih v moki in jih na hitro popečemo v olju. Popečene kose rib preložimo v drugo posodo in pustimo, da se ohladijo.

V to olje vlijemo kis, vodo, dodamo čebulo narezano na lističe, korenje narezano na kolobarje, narezane majaronove vejice, nasekljane liste peteršilja, zelene, kopra, šetraja in prevremo ter pustimo, da se ohladi.

Ohlajene kose rib zložimo v kozarce in prelijemo z mrzlo marinado. Vstavimo mrežico za vlaganje in zapremo s pokrovom. Tako vložene ribe morajo zoreti 1 mesec. Nato jih lahko jemo.

 

okama

 

Sporočilo je spremenil(a) okama dne 14. apr 2008 10:31:15

Avtor: 5rusa  

Član od: 19.10.2005
poslanih sporočil:280
Odgovor z dne - 14. apr 2008 14:21

Katere sladkovodne ribe pa vlagate na ta način?

 

5rusa

Avtor: neznan uporabnik

Član od:
poslanih sporočil:-1
Odgovor z dne - 14. apr 2008 14:35

ta način priprave rib je primeren za pripravo vseh sladkovodnih rib.še posebno primeren je za pripravo rib,ki imajo zelo srtljivo meso.(ploščič,podust,rdečeoka itd.)pa lep pozdrav.

 

VINKO

Avtor: amater 22  

Član od: 27.5.2012
poslanih sporočil:1
Odgovor z dne - 27. maj 2012 11:49

Zanima me ali lahko tako v kis vložimo tudi druge "mesnine", ne samo ribe ?

 

amater 22

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Napišite mnenje

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.