Pomoč pri receptih - alergija

lonygirl  

član od: 13.12.2002

sporočila: 167

tema odprta - 22. mar 2008 11:50 | ogledi: 4.161 | odgovori: 2

Pozdravljeni!

Ker je pri mojem sinu, postavljen sum na alergijo na mleko, jajca in sojo vas prosim za pomoč. Na dieti sem jaz, ker ga še dojim, tako da bom hvaležna za kakršen koli namig, kaj naj si še pripravim za kosilo ali pa kakšno sladico, saj se to kar jem sedaj kar ponavlja. Ideje bodo več kot dobrodošle, saj ko hodim po trgovini skoraj vsaka stvar vsebuje ali mleko, jajca ali pa sojine beljakovine.

Lepe praznike

Lp, polona

Veri  

član od: 21.10.2004

sporočila: 4272

23. mar 2008 14:43

ZAJTRKI: Poridge (kuhani ovseni kosmiči) s sadjem/ kompotom in lahko kako karamelo (sladkor, voda, lahko še med,...) Brezglutenski kruh (čisti koruzni, ajdov, mešan ječmenov/...) s kako marmelado in margarino brez mleka (Gea ali Vitaquell), lahko pa si tudi narediš pašteto, če želiš malo pestrosti (moj recept je z margarino, vzameš svojo, tisto jajce pa spustiš, pa je). MALICE: Shake z ledom in brez mleka, torej: sadje (kako jagodičevje in banana - ta je skoraj obvezna brez mleka, da fajn konsistenco), led ali voda ali sok od kompota, lahko kak sladkor ali med, limonin sok,... Kompot. Čežana. kaki keksi brez glutena KOSILA: JUHE: skoraj vse, samo da jih ne zabeliš s smetano, ampak rajši s kakim dobrim olivnim oljem, če ti manjka okus. Na primer: cvetačna iz cvetače in krompirja, mineštra, korenčkova juha z ingverjem... GLAVNE JEDI: rizi-bizi (riž z grahom, hitro gotovo in vedno maš doma), zelenjavni/zelenjavno mesni vok + riž, čili kon karne + riž, pire iz krompirja in kolerabe in kakšni zrezki z recimo gorčično omako, zelenjava + krompir v pečici, koruzni špageti ali rezanci (lahko domači) + omaka boloneze ali kaka druga polenta + ribe + zelenjava pečena polenta + zelenjava v pečici koruzne tortilje (maš moj recept v bazi) + zelenjava + meso koruzni žganci + kisla repa ali kaka druga zelenjavna ali mesna priloga ajdova kaša z gobami kislo zelje + ajdovi žganci prosena pita z bučkami domači jaoziji (azijski "raviolčki" iz riževega testa, polnjeni z zelenjavnim ali mesnim nadevom) SOLATE: pridejo vse v poštev, samo da ne daš jogurtovega preliva:) Lahko pa narediš dobre prelive iz olivnega olja, razno raznih dobrih kisov ali limoninega soka,... Solata Nicosia je fajn - z mladim krompirčkom:) Pa pradižnikova, grška, paradižnikova,... SLADICE / DESERTI: Sadni žele ali strjenka: sadje v prelivu (lahko ga narediš iz agarja, če ne smeš želatine). Apple crumble, pri tem da uporabiš margarino brez mleka. Pita (sadna ali če smeš čokoladna s črno 99% čokolado, ta nima mleka) s krhkim testom z margarino brez mleka in moko brez glutena. Baklava - naredi vlečeno testo sama iz riževe moke. Zavitki (jabolčni, borovničev, višnjev,...) iz riževega "vlečenega" testa - spet isto kot zgoraj. Sorbeti (sadni sladoledi iz sadne kaše in sladkorja). veganska torta bananina torta brez glutena (sem jo enkrat poslala sem, se mi zdi, samo ne še v bazo, povej, če ne najdeš) mandlji v medu pečene banane jabolka v karmeli figova pogača ovseni mafini sadna solata ovseni kupčki Evo, ko to narediš, se pa spet javi, pa se bomo še kaj spomnili:) Dober tek! Veri

Noa  

član od: 13.2.2003

sporočila: 716

23. mar 2008 15:24

Mleko nadomesti z riževim in misli da z ovsenim. Tudi riževo smetano sem že videla in kupila. Tako za kuhanje. Vitaquel ima tudi margarino, ki je povsem brez laktoze in drugih sestavin mleka. Veri ti je že dala dosti čudovitih idej, sploh za sladice. A ja, testenine dobiš ravno tako tudi take brez jajc in ostalih dodatkov. Trgovine so sedaj ful dobro založene, tako da tudi za take, ki kuhamo za alergike, ni več problemov in se da pripravit zelo raznovrstno hrano. Pekarna Grosuplje ima večino svojega kruha brez dodatkov mleka in jajc.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti